' Bzzzzz.... ''
Dette er ett av mine første macrobilder tatt nå i sommer. Er usikker på dette med macrofotografering og -

ønsker tilbakemelding på:

1. Artsnavn?

2. Komposisjon.

3. Bildet er tatt med macro og en Soligor 12mm mellomring. Hvilke fordeler/ulemper er det med å bruke mellomring på macro kontra kun macro?

4. Hva kunne jeg ha gjort da jeg tok bildet for å fått mer av insektet skarpt, evt mer dybdeskarphet?

5. Bildet er kjørt gjennom Neat Image. Synes at det har en positiv virkning, men jeg synes at enkelte lyse partier blir lysere. Spesielt der det er stor kontrast mørke/lys. Hva gjør jeg ''feil'' - evt. hvilke ''spaker'' må jeg justere noe ned på?

Håper på tilbakemelding!
Utstyr
  • Nikon D70
  • Sigma SIGMA 150MM F2.8 EX DG HSM MACRO
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger500
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_203075} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (3)
Kai Frode G.
Jeg kan kanskje bidra med svar på noen av spørsmålene dine. Økt dybdeskarphet får du ved å blende ned. Ved 1:1 macro er dybdeskarpheten ganske begrenset, spesielt på en 150mm (jeg har samme objektiv som deg, og hadde før en 50mm, og forskjellen er tydelig vil jeg si). Mellomringer gjør vel saken enda værre så vidt jeg kan minnes. Det beste måten å takle den begrensede dybdeskarpheten på er ofte å bevisst tenke på hvor man legger skarphetsplanet (se dette bildet for et utmerket eksempel:bilde nr. 249853

En annen utfordring med 150mm er at den krever mye lys (jeg synes selv at det ofte var lettere å ta gode bilder med 50mm macro objektivet mitt, selv om jeg med det ofte dyttet borti insektene..) Selv benytter jeg ofte blits (med diffusor) på slike bilder.
Rolf J.
1. Tipper på Stor husflue. Kjøp en bok om insekter jo før jo heller, det hører på en måte til makro objektivet.
2. Du burde hatt hele fluen med.
3. Mellomringen gir større forstørrelse enn 1:1, og mindre dybdeskarphet samtidig ''stjeler'' den lysstyrke om jeg ikke husker feil. Du har ikke oppgitt hvilke blender du har brukt, og det valget bestemmer dybdeskarpheten. Mener at Bjørn Rørslett har hatt noen innlegg på tråder om makrofotgrafering som omhandler nettopp dette, og det er nyttig lesing.
4. Tatt av mellomringen, brukt mindre blender og litt lengre avstand til motivet. Øvd med objektivet i forkant, slik at du kjente dybdeskarpheten ved de forskjellige blenderne, brukt nedblendingsknappen slik at du kunne se dybdeskarpheten.

MVH
Rolf
Rune H.
Takk for konkrete og nyttige svar!!

Så får en tro at jeg får gjort meg nytte av de ved neste anledning!

Rune :)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu