Soloppgang over Eikeren
På vei til Drammen så jeg at det tegnet til å bli en spesiell soloppgang. Tok derfor en avstikker til Eikeren. Sjeldent lys og spesielle skyformasjoner denne formiddagen.

Nå forventer jeg nesten kommentarer på at bildet heller mot venstre. Noe jeg synes selv. Men har sjekket ut vannlinjen lengst ut i horisonten og den er rett. Kan jo være interessant å høre om dere mener det samme.
Bildet inngår i albumet Natur - Er ofte ute i naturen og tar bilder. Mange fra Numedal og omegn. Noen av disse vil du etterhvert finne her. Kan også ses på <a target=''_blank'' href=''http://numedal.scenery-photos.com''>Numedal Scenery Photos</a>
Utstyr
  • Nikon D70
  • Sigma 12-24D
  • Brennvidde12mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/320s
  • FilmtypeCCD ISO-200
  • Nei
  • AnnetStrukturen i skyene er fremhevet noe i etterbehandlingen.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger681
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_119221} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (31)
Petur E.

Vakkert! Veldig flot billde Odd.
Ole Martin T.

Mm... Dette var lekkert. Skikkelig tiltrekningskraft i bildet

mvh - Ole Martin
Trond H.

Og der var vidvinkelen i boks :-)

Ganske ok bilde dette, skyene er det beste i bildet, skaper liv.

Litt synd at skyggene er såpass grodd igjen...

Bra!

MVH TH
Joacim J.

Det ser litt ut som det heller til venstre ja..:) men gjør det ikke så gjør det ikke! Utrolig blikkfang mot solnedgangen.

Vakkert!
Steinulf L.

Lavt og godt stanpkt. Fint vidvinkelmotiv.
Jan Erik B.

Utrolig fint motiv! Sitter med følelsen av at det hadde blitt enda finere hvis du hadde ventet en halvtime..
Det ser ut til at bildet heller mot venstre ja, men det er en illusjon skapt av skyggene i vannet på høyre siden. Bildet var kjempebra!
-Jan Erik-
Inger-Lise S.

Bra du tok den avstikkeren:) Flott motiv du fant. Fin komposisjon du har valgt. Fantastisk lys,lekre skyer.

mvh Inger-Lise
Eirik H.

Fint lys, men kjedeleg motiv (altså omgjevnadane). Altså ei fin oppleving der og då, men vanskeleg å gjere noko ut av reint biletemessig.
Odd Eirik S.

Tusen takk for kommentarer.

Joacim
Soloppgang, ikke solnedgang. Hehe.

Trond
Har spart en stund til den vidvinkelen. Det morsomme er at den er fullfinansiert med penger fra bildesalg/premier.
Du nevner gjengrodde skygger. Dette er jo alltid et problem når man tar i såpass sterkt motlys. Har tidligere prøvd meg med å ta flere bilder av samme motiv med serie bracketing. Låse lysmåler mot det mørkeste partiet, så komponere og kjøre serie på 3 rammer med -0,7 eller -0,3 EV for hver ramme. Deretter ved hjelp av layers sette sammen dette til et bilde i PS som er riktig eksponert for de mørke og lyse partiene. Her hadde jeg ikke med stativ, og ikke var det noe å støtte seg til. Da er det håpløst å få to 100% identiske bilder. Prøvde å lette opp skyggepartiene noe, men så hvor det bar hen med masse RGB støy så jeg stoppet her. Men tar dette til etteretning og skal være mer påpasselig med stativ i fremtiden. Fint du påpeker det så vet jeg at dette ikke var helt bra.

:-)
Odd Eirik S.

Eirik
Så ikke din kommentar før jeg la ut min siste.
Når jeg plukker ut et bilde for å legge ut på foto.no så er det sjelden et bilde jeg er 100% fornøyd med. Rett og slett fordi jeg ønsker kritiske tilbakemeldinger på hvordan dette kan fungere og gjøres bedre. Setter defor stor pris på din ærlige kommentar. Men har også oppdaget at bilder som får negativ kritikk på foto.no viser seg å falle godt i smak hos almenheten forøvrig. Derfor vet jeg ikke hvor stor vekt jeg skal legge i det at en betrakter synes et bilde er kjedelig.

Håper flere kan komme med slike synspunkter.

:-)
Avsluttet .

Helt nydelig, med dramatisk perspektiv. Komposisjonen er helt suveren, og dette er et bilde jeg utmerket kunne hatt på veggen. Og fy filler'n for en himmel, hehe:)

Espen
Avsluttet .

Skyformasjonene gjør bildet dramatisk i mine øyne. Siden det er soloppgang må bildet være tatt retning Eidsfoss!!! Jeg synes du har fått til et bra bilde ut av et ikke helt uvanlig motiv.

MvhJRH
Odd Tore S.

Hei, Odd Eirik!
Når du ser på hva slags bilder jeg liker å legge ut, skulle vel min kommentar være forhåndsklar:
Flott himmel med speilinger og utnytting av vidvinkel. Dvs. det er himmelen som gjør bildet.
Det på midten, dvs. åsene, er ikke så spennende, og bidrar ikke særlig til dybdevirkning fordi de er såpass langt borte og rett mot. Her kan nok litt innsats for å finne bedre omgivelser være verdt tiden det tar, mer dybde, eller mer i retning bare horisont?
Det blir spennende å se på fortsettelsen med vidvinkelen. Jeg savner vidvinkel til digitalkameraet sårt, men gode vidvinkler vokser ikke på trær, og pengene strømmer bare ut i forbindelse med denne hobbyen.
Odd Tore
Anniken S.

Så bra at noen tar seg tid til en liten stopp om morgenen.
Har sett et par gode soloppganger i det siste, men har aldri dristet meg ut for å fotografere de. Er på jobb lenge før solen i det hele tatt har tenkt på å starte dagen.... Når du i tillegg til å ha listet deg ut i vintermorgenen har fått et slikt praktbilde, så blir det en god start på dagen :)
Nina S.

Synes ikke det heller mot venstre, bildet har en veldig dybde.
Veldig vakkert,flott speiling, bare nyter dette.
Mvh Nina
Eirik H.

Ja, du er inne på noko når det gjeld bilete som får negative kommentarar og reaksjonane hos den store massen av sjåarar. Men dette har vel vore diskutert ut og inn på diskusjonssidene.

Det eg meiner er følgjande: himmelen er fin, speglinga i vatnet er fantastisk. Magien tar derimot brått slutt når eg flyttar blikket frå himmelen og speglinga, og over til resten av biletet. Med andre ord: Naturfenomenet er flott, og du har fanga det bra. Men som bilete er det ikkje noko særleg. Og det er biletet eg kommenterer, ikkje naturfenomenet. Dei to stripene med land (og verst av alt: hus!) får eg ikkje noko ut av. Kontrasten mellom det vakre naturfenomenet og dei platte og triste omgjevnadane blir for stor for meg, utan at dette kan gjerast til eit sjølvstendig poeng i biletet.
Kurt S.

Kjempeflott dybde og sug i bildet.
Bra at du komponerte slik at blikket beveger seg på skrå innover i bildet og ikke rett frem.
Flott vifteform på skyene og refleksjonene. Litt gjengrodde åser er nevnt. Om husene skulle vært med er jeg faktisk litt usikker på, og det blir kanskje en smakssak.
Iallefall en nydelig og magisk soloppgang. Å få med seg noe slikt må være en god start på dagen -:)
mvh Kurt
Bjørn H.

Hallo Odd Eirik ...

Man kan diskutere smaken, som er lik baken, .. o.s.v. .. hva gjelder motiver og bilder, og kanskje det som blir mest utsatt for hogg er ''klisjeene'' soloppgang/nedgangs bildene ...

Vel ..vel .. om det er spennende eller ei for være opp til hver enkelt, men uansett skal det fanges, komponeres, og eksponeres på en riktig måte for å gi den riktige feelingen og stemningen -

Det syns jeg du har greid meget bra her ....

Naturfenomenet er bra fanget, og bildet er vakkert å se på det .... :))

Jeg liker det.

Bjørn ;¤



Inger Anne Maritsdotter V.

Et malerisk vakkert bilde med masser av god stemning og fint fargespill ,

syns også det ble en fin symmetri i dette bildet.

Mvh Inger Anne
Odd Eirik S.

Tusen takk for kommentarer.

Odd Tore
Leter nesten hver dag etter et motiv jeg tror kan gi det etterlengtede suget i bildet og der jeg får utnyttet objektivet. Men dette er noe av det nærmeste jeg har kommet til nå. Du sier mye fornuftig i din kommentar og det skal jeg prøve å huske til neste gang.

Eirik H
Nå begynner jeg å like deg skikkelig. Dette var en svært god og velbegrunnet forklaring som jeg setter stor pris på.
Når jeg snakket om almenheten så generaliserte jeg nok litt i meste laget. Tenkte da på personer som ikke normalt har noe forhold til bildekritikk og som spontant utrykker sin begeistring over bilder jeg aldri hadde turt å legge ut på foto.no. Kanskje det var de bildene jeg skulle ha lagt ut.

:-)
Caroline M. S.

Jeg så dette bildet i går, men fikk ikke tid til å skrive kommentar (anbefalte det likevel fordi jeg ser grengrodd land er diskutert uten at det har kommet så mange forslag om hvordan håndtere det).

Jeg er ingen hund etter solnedgang/soloppgangsbilder, men synes likevel dette skiller seg ut fra mengden. Kanskje først og fremst på grunn av formen på skyene og speilingen i vannet. Skyene ser ut som en vifte eller blomst, og jeg liker at det er skeivt/lengre striper på venstresiden. Jeg liker også den softe/litt uskarpe look'en på skyene og de dempede fargene, samtidig som speilingen i vannet er fin fordi den er det samme, men likevel ikke lik (matt/soft himmel - blank/uskarp speiling). Jeg tror jeg liker bildet ditt først og fremst fordi det har noe mindre ''postkortfaktor'' enn mange andre sol-opp/nedgangsbilder (det ser ikke så glatt ut. He, he - her har du altså et levende eksempel på en som synes det som andre ville sett på som tekniske svakheter hever bildet, jmf tråden din på diskusjonssidene).

Tror jeg forstår hva Eirik mener mener med kjedelige omgivelser, og kan vel være enig. At det skal være gjengrodd har jeg ikke problemer med - dette blir mer som silhuett og det er greit. Selv hadde jeg nok vært fristet til å klone bort mesteparten av det hvite (i hvert fall det som ser ut som bygninger). Aprops kloning: den mørke, tynne streken på tvers like over der himmelen ser nesten utbrent ut, irriterer.
Johan K.

Hei
Kjempefint bilde dette, med god vidvinkeleffekt. Flotte farger og en god komposisjon. Har i grunn ingenting å klage på dette bildet.

Johan
Odd Eirik S.

Tusen takk for kommentarer.

Caroline
Interessante betrakninger. Du nevner mange detaljer som jeg egentlig ikke har festet meg ved selv. Takk for anbefalingen. Er det mulig å se det på noen måte uten at den som har gjort det sier det selv?
Artig at du nevner den stripen. Det har jeg ventet på. Dette er kondensstriper fra fly. Troligvis med avgang/landing på Torp. Forferdelig irriterende at så snart man finner en fin himmel så er disse fordømte kondensstripene der og ødelegger.

Greit når det blir så mange at de danner et mønster. Da kan man bruke de for å tilføre bildet noe. Eks. dybde. Har et bilde fra sen ettermiddag over Kongsberg tatt mot vest. Der kan det set ut som om kondensstripene fra alle flyene vestover/østover henger igjen på himmelen helt fra morgenen av. Det ble ganske effektfullt og stilig - syntes jeg da.

Ellers takk for en flott og utfyllende kommentar. Setter pris på slike.

:-)
Jan-Eilert P.

Hei Odd Eirik.

Dette går ikke helt hjem hos meg denne gangen. Jeg er enig med Eirik Holmøyvik. Jeg kan ikke sette fingeren på noe du har gjort feil. Du har eksponert slik at ingenting blir utbrendt. Da blir det automatisk litt mørkt andre steder. Dette plager meg forsåvidt ikke veldig. Komposisjonen er også bra. Men motivet setter endel begrensninger.

Jeg har sett på bildet en del ganger og kommet til det samme. Skyene og solnedgangen er ikke spennende nok til å bære bildet. Det er å blir en litt kjedelig klisje. Du kunne kanskje forsøkt deg med en litt spennende forgrunn (Innramming av kvister, eller kanskje en mann ved bålet som her: bilde nr. 150691 . ) Nei- Odd Eirik- Jeg syns dette var bom og jeg kommer nok til å glemme dette bildet nokså fort.

Jan-Eilert
Odd Eirik S.

Jan-Eilert
Takk for ærlig kommentar og tips. Setter pris på det.
Angående det å glemme. Ikke så rart om du gjorde det uansett. Et bilde må være ganske så spesielt og helst vekke noen helt spesielle følelser hos meg for å bli husket noe særlig lengre enn en uke. Ditt ''Fenris'' bilde er et bilde som blir husket. Vekker både minner og følelser hos meg.

:-)
Jan-Eilert P.

Uten at det har noe med dette bildet å gjøre. De jeg husker best av dine bilder er:
bilde nr. 143217 og bilde nr. 121615 (Om dette er de beste vet jeg ikke, men det er disse som har skilt seg ut i hukommelsen og da har man uansett lykkes med de bildene.

Rune H.

Skikkelig flott dette!!
Behagelige farger, godt ''sug'' innover i bildet og en god komposisjon!
Rune :)
Kay R.

Hei Odd Eirik...

Joda dette funker... Kan nok si mæ enig med Jan-Eilert ang. spenningen men det e noe som rører mæ alikevel. Tror det e dybdefølelsen og suget innover i bildet som gjør det. Sitter nu hær å leker med tanken om kordan det hær hadde sett ut vertikalt...hmmm. Nu vet jo ikke æ kor spennende forgrunnen eller himmelpartiet utenom bildet e, men æ tror du kunne forsterket det godet suget i bildet samtidig som du hadde fjernet de mørke partiene på sidene. Som sagt: bare en tanke.. Et pent bilde e det absolutt i mine øyne..

Ha en god jul da..!!!

MVH Kay:-)
Odd Tore S.

Siden det er litt julestemning også i dette bildet lager jeg meg en anledning til å takke for mange interessante bilder og kommentarer i løpet av året, og til å ønske deg en
God jul!
Odd Tore
Ioannis L.

Dette var et fyrværkeri av et naturbilde!
Helt fantastisk! :D
Rune L.

Wow. Dette var et fengende syn. Fint fanget. Men er enig med de som sier at skyene og solen ikke bærer bildet alene. Det er en litt blass dis over det hele. Kanskje det hadde hjulpet og lettet skyggepartiene litt til og så økt kontrasten. Men antakelig er det at skogsområdene nesten er fullstendig detaljløse, forutenom snø, som gjør at det mangler litt innhold her.



Mvh
Rune
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu