Varsle Foto.no
Erfaringer
Lars H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
-
1) Bildestabilisering i kamera.
2) Lupe-funksjon i søkeren, som er flott å ha, når man skal fokusere manuelle objektiver.
3) Enkelt å få adaptere til ulike objektiver fra andre produsenter.
4) Kameraet er lite og lett for å være fullformat.

Dette er for meg de fire viktigste grunnene til å kjøpe kameraet.
1) Håpløs lang forsinkelse fra jeg trykker utløseren helt i bunn, når jeg har funnet fokus med lupen, til bildet tas.
2) ”Blackout” når jeg tar flere bilder rett etter hverandre i enkeltskudd modus. Dessuten:
3) Søkerbildet er som regel markant lysere enn faktisk eksponering. Eksponeringskompensasjon endrer ikke på dette forholdet.
4) Det er ikke mulig å ta ut minnekortet, velge ut bilder på computer og deretter slette noen bilder på kortet, fordi kameraet sin database da ikke passer med bildene på kortet lenger. SD-kortet må da formatteres på nytt i kamera! Hvorfor i alle dager kan ikke bare kameraet oppdatere databasen?
5) Menyene er ganske uoversiktlige og ulogiske.
6) Lukkeren bråker veldig mye – særlig for å være et speilløst kamera.
7) Det er ikke mulig å gi kamera beskjed om brennvidde og største blender – unntatt med en app, som man må finne på nettet og betale for. Denne legger seg oppå den vanlige brukerflaten og standardknapper for blant annet fokus-lupen flyttes/endres.
8) Lang oppstartstid – særlig med app’en i tillegg.
Bra kamera, hvis man vil kunne bruke objektiver med Leica M fatning uten å betale det, et Leica M kamera koster. Som bonus får man bildestabilisering og god ytelse på høyere ISO-verdier.

Det er vanskelig å begynne som ny bruker av et Sony kamera: A) Manualen er lite informativ. For å få litt detaljer må man lete opp den elektroniske på nettet for å finne svar på hvordan eksempelvis autofokus kan benyttes. B) Ingen programvare medfølger. Man må lete disse opp på nettet, og det var ikke lett! Bildevisningsprogrammet for faste bilder (RAW-filer) som Sony kaller ”Viewer” kan ikke velges som standard-program i Windows 10. Det er det bare programmet ”Edit”, som kan… Viewer er for øvrig et vannvittig tregt program – særlig når man skal se et RAW-bilde i 100%.

Noe annet er det jeg vil kalle smålighet fra Sony sin side: Det er verken med lader til batteri eller skjermbeskytter. Førstnevnte burde være en selvfølgelighet med tanke på hvor lenge et batteri holder – i særdeleshet sammenliknet med et DSLR. Skjermbeskytter burde også være en selvfølgelig del av originaltilbehøret etter min mening.
Jeg har ikke brukt originale objektiver til kameraet og kommer antagelig heller ikke til å gjøre det heller. Til det er det for mye som skurrer. Mest sannsynlig blir A7ii bare en overgang før jeg skifter til Nikon Z kamera (om noen få år).
Pris/Ytelse avhenger veldig mye av hva man betaler for kameraet.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu