Varsle Foto.no
Erfaringer
Ulf Erik A.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Relativt lett og etter mitt skjønn meget solid kamera. ( ser noen skriver at de burde vært mer solide, skal de trø på kamera eller kjøre over dem??) Ligger godt i handa også med hansker på (foter mye om vinteren med Nikon d600) Største forskjellen fra mitt D7000 var at jeg nå ikke lenger må ha blits innendørs. Høy iso og lav kornighet er en drøm. Merka også at det er kurant å ta ut små utsnitt og likevel få gode bilder uten korn/uskarpe bilder. Ja, 24 Megapixler stiller krav til optikken, men utrolig hva som kan gjøres med skjerping i etterbehandling. Fordelene med 24 Mpx overgår 12 Mpx klart. HDR- funksjonen er jeg fornøyd med uten at jeg har det helt store sammenligningsgrunnlaget og den er enkel å bruke. AF- funksjonen er fornuftig å styre mens man holder kamera til øyet. God service, lukker ble kjapt bytta gratis til den nye som står på d610 pga flekker fra den gamle, kamera ble også renset på servicen.
Hadde ønske meg raskere seriefotos enn 5-6 b/sek. Skjønner ikke at Nikon ikke kan komme opp i ti per. sek? til sport og naturfotos selvsagt. Autofokus oppleves som kjapp og linsene mener jeg i større grad begrenser hvor bra den fungerer enn huset, MEN jeg hadde ønsket med flere punkter med kryssraster for å fange inn en fugl i flukt mot vanskelig bakgrunn som havet feks. Det gjelder igrunnen flere av Nikon sine kamera! Men bevares 39 Af punkter henter kjapt inn en flokk fugler i flukt. Videofunksjonen har noen mangler i et speilreflekskamera generelt og ikke bare i denne modellen! Å zoome uten ekstrautstyr blir veldig hakkete ( bør være en egen zoommotor i kamera). AF- motoren lager irriterende mye lyd, så den må slås av ved bruk. Helt avhengig av ekstern mikrofon.
Skal du ha fullformat og et lett kamera som blir med overalt, med god ergonomi og kan gjøre alle slags jobber, da er Nikon d600 et godt valg. Mye for pengene!
Cato H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Veldig god bildekvalitet jevnt over. Synlig forbedring i forhold til D700, forutsatt korrekt eksponering. Gjelder på alle ISO-verdier, selv uten downsampling. God kvalitet til ISO 6400, brukbar til sport på 12800 men da helst i bw. Letthåndterlig, ergonomisk betjening, god batterikapasitet - klarer godt 1200 bilder på en dag ved sportsarrangementer på ett batteri. God allrounder som passer fint til det aller meste. Utnytter potensialet til dine fx-objektiv bedre enn 12 mp, er f.eks veldig mye bedre med 16-35 VR på D600 enn på D700 (imho). Og min gamle AF-D 50 f/1,8 skinner som en sol på D600... Video har jeg ikke brukt så mye, men ser ut til å være mye bedre enn tidligere generasjoner. Oppdatert 5.8.14: Etter å ha brukt kameraet over lengre tid og under flere forhold, er det noen faktorer som kan utdypes nærmere: Største forskjellen fra D700 er egentlig ikke høy-ISO egenskaper. Greit, egenskapene er bedre lenger opp i verdi kontra D700, og egentlig kan det gå fint med ISO 12800 i flere situasjoner. Men, dynamikken er vesentlig bedre fra ISO 100, og raw-filene tåler mye mer justering før de sprekker. Største forskjellen er på lav ISO. Og detaljeringen er mye bedre, ikke bare litt slik som noen mener.
Savner av og til krispheten/tonaliteten som D700 gir rett ut av kamerat, i området iso 100-1100. Der er D700 spesiell, særlig til portrett/mennesker. Savner også litt mer av mursteinfølelsen til D700, tyngre kamera = kan bruke lengre lukkertid.....som bringer meg over på 24mp bakdelen, som er krav til kortere lukkertid og dermed høyere ISO i noen tilfeller. Bufferen er ikke spess stor, og det holder ikke med slappe SD-kort. Jeg bruker 2x 16gb SanDisk extreme på 30 mb/s og det er rett og slett ikke i nærheten til å flytte nok data fort nok. Så dyre SD-kort er et must. Noen har kritisert AF-punktene - at de er for mye klumpet sammen. Det kan være, men jeg fikk ikke noen god utnyttelse av perifere AF-punkter på D700 heller, så jeg vet ikke om det skal vektlegges. D600 har ikke skuddtakt til ekstremsport, ikke gode nok egenskaper fra iso 12800 og oppover, og er ikke bygget for proff utendørsliv i skog og mark, men hvis du trenger dette, ser du heller på D3s/D4/D4s. Så til olje og støv :-) Kjøpte kameraet brukt på ca 8500 eksp. Opplevde en god del olje/støv i løpet av de første ca 3-4000 eksp, med påfølgende rens etter ca hver 5-700 eksp. Nå er det gått 4 mnd og plutselig er det helt borte. Har nå ikke renset på over en mnd, og det er ingen verdens ting av olje/støv!! Pussig! Og jeg skifter objektiv hele tiden.. Oppdatert 5.8.14: Etter ferieturen og annen fotografering, sikkert tatt 3-4000 bilder siden forrige rens, måtte det ny rens til. Same old - dvs heptan og swab - og vips rent igjen. Skal sies at jeg opplevde det samme på D700 i sin tid også, vurderer D600 som omtrent på samme "renslighetsnivå".
Et veldig godt gjennomtenkt og kvalitetsmessig godt kamera som passer til det aller meste.
Trekker litt fordi det er mer å hente lenger opp i næringskjeden, og fordi prisen er relativt stiv jf D7100 som den deler mye med for øvrig.
B1GT J.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Skarpe bilder. God farvegjengivelse. Liker muligheten til å ha to minnebrikker. Sjelden jeg bruker blitz, men denne fungerer helt fint de få gangene jeg bruker den. Veldig bra fokus valgGodfokus.
Oljeflekker fra lukkeren søler til sensoren. Forsvinner etter noen omganger med rens av sensor.
Pga kvaliteten på bildende får dette kameraet topp karakter.
karin s.
Konstruksjon:
-
Pris/ytelse:
-
Tomas W.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Meget kompakt kamera til å være FX, det blir dermed med "over alt". Prisen er svært hyggelig!

Byggekvaliteten er som forventet på et kamera i denne prisklassen, god, men ikke på nivå med D3/D4.

Enorm detaljrikdom i bildefilene sammenlignet med 12 mpix som jeg var vant med, gitt god optikk og korrekt fokus selvsagt ( her er 12 mpix mer tilgivende ). På lave isoverdier er dynamikken helt overveldene. Selv om man undereksponerer flere trinn, kan man uten synlig "straff" løfte seg frem til en ønsket eksponering i etterbehandlingen ( jeg bruker view NX, vet ikke om andre programmer fungerer like godt ). Dette er en stor fordel ved landskapsfoto der typisk himmelen lett blir utbrent. Ellers har den en tilsynelatende topp HDR funksjon, som enda ikke er testet.

Dynamikken er nedsatt, men fortsatt imponerende ved iso 3200 og 6400. Først på iso 25.600 kan man ane en smule korning/støy i bildene. Bruker man "hi iso NR" kan denne nær elimineres, da på bekostning av detaljeringen. Jeg unngår derfor denne funksjonene for heller å ta kontroll på støyfjerningen selv. Ved nedskalering til 12 mpix er støynivået klart lavere enn D3/D700 på en hver isoverdi.

AF ytelsene har jeg ikke testet skikkelig, da jeg har andre kamera som benyttes til actionfoto. Den oppleves ikke så ulik D7000 på det jeg har brukt AF til nå, så det på ingen måte dårlig. Flere betraktninger om dette legges til dersom jeg får erfaring med det.
At kameraet er kompakt kan også være en ulempe med tyngre optikk. Mulig ergonomien bedres med et batterigrep. For meg personlig har dette liten betydning da jeg hovedsakelig skal bruke kameraet til landskapsfoto/astrofoto med vidvinkeloptikk samt noe portrett med relativt kompakte objektiver.

Kameraet er mer følsom for brukerfeil og det krever mer av optikken, sammenlignet med 12 mpix som for meg ( og trolig mange andre ) er naturlig å sammenligne med.
Genialt kamera til det aller meste. Mer valuta for pengene får man neppe pr i dag
Hadde kameraet hatt byggekvaliteten til D3/D4 hadde det blitt 6 på konstruksjon.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu