Varsle Foto.no
Erfaringer
Terje A.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Lett og kompakt, APS-C sensor og langt på vei samme funksjonalitet som Canons små DSLR. Med adapter er det også mulig å bruke vanlige EF / EF-S objektiver.Lav pris, antagelig fordi man slapp kameraet med en elendig firmware. Revisjon er nå sluppet, og vips, så er kameraet rett og slett blitt brukbart :-) Et pluss for blitzen som også følger med i pakka, størrelsen tatt i betraktning er den rett og slett en positiv overraskelse.
Ikke konvensjonell søker. Elendig autofokus med opprinnelig firmware. Kort batteritid, rundt 200 bilder så er det på tide å kjenne i lomma om reservebatteriet er på plass. Begrenset objektivutvalg, p.t kun to kitobjektiver: en liten zoom og en fast vidvinkel. Begge er i beste Mikke Mus Kvalitet, dvs greie nok. Av de to er zoomobjektivet det mest anvendlige, og for alle praktiske hensyn: like bra.
Med orignal firmware ble omtrent 20-30 % av bildene uskarpe eller feileksponert. Med oppdatert firmware gir kameraet en bildekvalitet som matcher 500-serie. Selv med kitobjektivet kan jeg lett gi kameraet terningkast 5.

Motiver i bevegelse er likevel ikke dette kameraets styrke. På den annen side sett: for et kamera som går i en litt stor lomme kan man leve med slike begrensninger.

Jeg kjøpe kameraet for å ha et "feriekamera" på en flytur der vi hadde vektbegrensninger på håndbagasjen, og ble positivt overrasket: med en 24-105 L leverte kameraet svært gode bilder. Den største svakheten er altså søkeren som mangler. Displayet bak er det beste jeg noensinne har sett, skarpt og klart som glass, men i sterkt sollys er det som display pleier å være: alt annet enn lett å bruke.

Bedre blir ikke dette av at vi snakker om et trykkfølsomt display, der du altså kan styre de fleste funksjonene.

Når det er sagt, om du trykker på infoknappen et par ganger og "slår av" de fleste trykkfølsomme funksjonene på displayet, blir alt så meget bedre. Under alle forhold, sterkt sollys unntatt, får du derved en unik kontroll over hvor du legger fokuspunktene, og du kan komponere bilder på en måte som du ellers bare kan gjøre med en DSLR.

I dette moduset får du istedet muligheten til å få opp en skjerm som inneholder funksjonene i et svært lettfattelig oppsett. Igjen har Canon gjort en god jobb, her føler man virkelig at man har et kamera mellom fingrene - selv om det altså ikke er stort større enn en forvokst Ixus :-)

Alt i alt: som et lommekamera, gjerne også reservehus, for de som har hatt Canon en stund, er EOS M et godt valg. Den som vil ha et speilløst kamera som eneste kamera, bør nok vurdere å se på konkurrentene, ikke minst om man ønsker seg konvensjonell søker og skal ta bilder av motiver i bevegelse.
Når EOS M har fått en prislapp rundt de 4000 med kitlinse og blitz er det et røverkjøp. Laveste pris har vært enda en tusenlapp lavere, da snakker man om et systemkamera til Ixus-pris! Her snakker vi jo om en SYVER i pris/ytelse!
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu