Varsle Foto.no
Erfaringer
Ola Kristian R.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Dette er et flott, kompakt og lett kamera som har gitt meg gleden tilbake med å fotografere "hver dag hele tiden" .
Har mye høykvalitets DSLR, men dette blir med hele tiden.
Har ikke funnet noen direkte ulemper med Olympusen bortsett fra at menyer og slikt ikke er Nikon, som jeg er vant med. Bare en tilvenning og kommer seg.
Ikke noe spesielt....
Svært glad jeg skaffet meg dette kameraet.... En fryd å ha med å tilfredsstiller absolutt mine krav i hverdagen og på reiser.
Kan ikke gi annet Topp for meg nå. Olympus E-M5 mk2
Størker M.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Liten og kompakt. Værtettet. Ett blendertrinn høyere dybdeskarphet enn en halvformat-dSLR (DX, APS-C) og to blendertrinn høyere dybdeskarphet enn en småbildeformat-dSLR (FX ,"fullformat"). Mange kontroller er tilgjengelige via knapper og hjul, så man unngår å grave i menyer for de vanligste innstillingene. God mulighet for å skreddersy kontrollene. Merkbart billigere og mer kompakt alternativ for undervannsfotografering enn en dSLR, da UV-hus for m43 koster omtrent halvparten av et seriøst UV-hus for dSLR. Auto-ISO fungerer med blitsen påskrudd. Fire ulike innstillingsbanker gjør det greit å sette opp valgbare konfigurasjoner/innstillingssett.
Klønete og ulogiske menyer. Den lille sensoren gir mindre rom for selektiv fokus og lav dybdeskarphet enn hva en 24x36mm dSLR-sensor gir. Kontrastbasert AF er treg til actionfoto og følgefokus fungerer dårlig, en seks år gammel Nikon kjører i ring rundt Olympusen her. Den kompakte størrelsen gjør knappetrykking plundrete.
Dette er UV-kameraet mitt, og til slik bruk synes jeg at det fungerer glimrende. Hvis man unngår de idiotiske UV-modusene og fotograferer i råformat (slik man tross alt bør gjøre), fungerer kameraet like godt under vann som over vann, og en m43-rigg er merkbart mindre å dra på og ha hengende i BCD'en enn hva en dSLR-rigg er. Sensorstørrelsen gir høyere dybdeskarphet enn en dSLR ved samme blender, en fordel ved nærfoto under vann der lyset ofte er svakt. Kameraet fungerer også bra som et alternativ til dSLR for byvandring pga. den moderate størrelsen. Etter min mening egner det seg midre godt til actionfoto pga. størrelse, CDAF og lite plass rundt kontrollknappene.
David A B.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Kompakt
Rask autofokus
Bra skjerm
Vippbar skjerm
- HÅPLØST med proprietær USB kontakt - en grunn i seg selv til å la være å kjøpe Olympus generelt!
- Sykt dårlig løsning for blitz. Blitzen er ikke bygget inn, men er løs. Greit hadde det ikke vært for at det er de regnbeskyttende dekslene er løse både på blitzen og på kamerahuset (3 i totalen) og er designet for å mistes.
- Knotete tilgang til kontakter - må vippe ned skjermen for å åpne deksel
- Dårlig kvalitet på enkelte deler
- Olympus logoen datt av objektivdeksel etter noen uker
- Ene kontrollhjulet datt av etter noen måneder
- Katastrofalt dyrt undervannsutstyr til denne - Bare undervannshus for kamera og optikk vil koste deg over 10.000 kroner!
- Undervannsmodus "tvinger" deg til å bruke ISO 200, noe som er håpløst under vann i dårlig belysning.
Etter langtidtesting av dette kameraet over noen måneder og sjokkert av å erfare prisen på undervannshus ville jeg nok ha gått for et annet kamera.
Skal du ikke bruke det under vann er det nok et greit kamera. Konstruksjonen er grei, men får vesentlig trekk fra meg for å ikke bruke standard mini-usb kontakt og dårligere mekaniske løsninger.
karin s.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
et utrolig lite og lett kamera,med kitobjektivet 12-50 var ikke den store suksess! Har investert i bedre glass, mye grøt,dårlig oppløsning. Med skikkelig optik ble det noe helt annet, dette kamera er med overalt.
menyen,blitzen, to ting som ikke er så positivt, menyen er forferdelig omstendelig,og knotete, blitzen er en vits.den kunne olympus glemt for min del. foretrekker å sette opp isoen.det må man gjøre uansett,med blitz.en annen ting, det finns ikke bildeteller på kameraet, en gedigen blunder fra olympus,hvorfor i allverden er den utelatt. skal du kjøpe eller selge brukt,ønsker de fleste å vite hvor mange eksp kamera har gått,men nei. ikke her.
olympus, SKJERP DERE.
en liten rakker av et kamera som jeg setter mere og mere pris på, lett,rask,fantastiske filer og uendelige muligheter.
har hatt dette kameraet i snart et år nå,og blir bare mer og mer imponert. har kun et objektiv nå, panasonic 14-42 pz.dette objektivet har i grunnen fått blandet omtale, mulig jeg har vært heldig,er i allefall kjempefornøyd.denne komboen gjør en fantastisk jobb.bildefilene imponerer,har gått helt over til raw,men på macen blir det jpg, på ipad bruker jeg photogene,den henter inn rawfilene.det er svært lite som kan gjøres bedre,ellers legger jeg rawfilene i egen mappe på macen,har de til senere bruk om nødvendig.kan bar bøye meg i støvet for et kamera som er ,lite utvendig,men stort innvendig.har det med overalt, har tatt konfirmantbilder,som både konfirmant og foreldre ble kjempefornøyd med.magisk var uttalelsen.og jeg er enig.så. hvorfor hige etter mer når man er fornøyd,og jeg er kresen……gleder meg hver gang jeg skal på tur,kameraet sitter i beltet.merker ikke det er der,men bruker det mye.
har slr og,det ligger stort sett hjemme.;)hvorfor være stor,når man er lykkelig som liten,;)
synes ikke prisen er avskrekkende ,du får mye for pengene. et kamera som er værtettet,som du kan ha med ut i lett regn og ruskevær med de mulighetene det gir er ikke 6 for mye.
Anders Patrick K.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Har etter noen måneder med EM-5'en blitt veldig glad i dette vesle kameraet. Konverterte fra Nikon (D300 m diverse, så jeg var godt vant) etter å stadig føle at også størrelse og vekt faktisk er viktig for meg. Det som er veldig moro, er at dette vakre lille kameraet faktisk overgår mye jeg har prøvd på mange områder.

En ting er at den tekniske kvaliteten på filene er meget bra, men en annen ting er hvordan dette kameraet vekker kreativiteten i deg. Det oppfordrer deg, som mye annet, til å eksperimentere med objektiv/iso/eksponerings osv, men også til å utforske kameraets JPEG-motor. Den har mye spennende å tilby, og plutselig fant jeg for meg en helt ny måte å finne motiver på.

Kameraet er ekstremt morsomt å bruke. Det er masse innstillingshjul som kan gjøre ting akkurat slik man liker det, og brorparten av knappene er også programmerbare. At dele hele er værforseglet er en ekstra bonus. Etter en stund føles kameraet veldig "hjemme" om det gir mening.

Fokus skjer øyeblikkelig og presist gitt man bruker micro4/3 optikk, hvilket forøvrig er et veldig spennende optisk system. Men i mine øyne er det minst like moro med sågalt "legacy" optikk. Med en enkel adapter kan nesten hvasomhelst av gammel manuell optikk benyttes med hell og tilogmed få bildestabilisator. Kamera vil da vise søkerbildet som en permanent forhåndsvisning, men med "gain" slik at bildet blir like lyst som eksponeringen tilsier. Kombiner det med opptil 14x live forstørrelse så har man et potent, presist fotografisk verktøy selv uten cpu i optikken. Og ikke minst et veldig spennende utvalg av billig, brukt optikk. Selv har jeg stor glede av en OM Zuiko 50mm f1:4 og en OM 90mm f:2 macro, sistnevnte tar magiske bilder:)
Hvis jeg skal finne noe negativt å si, måtte det vært at batteritiden lider av å bare ha elektronisk søker, samt at et par av knappene er litt vel små. Men det kan tilvennes, og man kan ha flere batterier. Man kan også med fordel investere i ekstra grep for å bedre balansen som ellers lider litt ved bruk av tyngre optikk. Videokvaliteten er kanskje heller ikke på nivået en kresen videograf forlanger.
Dette er det morsomste kameraet man kan kjøpe idag etter min mening, og endelig kan man bruke m4/3 uten å føle at det ligger etter på teknisk filkvalitet. Dette er kameraet for de som ikke tar fotografi gravalvorlig, men krever at ting er ryddig allikevel. Anbefales på det sterkeste.
Konstruksjon er for det meste upåklagelig, med unntak av et par av knappene som er en tanke knuslete. Pris mot ytelse får ikke toppkarakter da enkelte hus der ute gir teknisk bedre filer til en lavere pris, men ingen gir samme glede ved fotgrafi som jeg kjenner til.
Ole Å.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Jeg har sammenlignet Olympus OM-D E-M5 med Sony Nex-7 over en helg. Begge er veldig bra kameraer, hver til sitt bruk. Sony-kameraet er god på oppløsning, video og manuell fokusering av gamle objektiver. Olympus-kameraet er meget raskt på fokus og føles generelt responsivt. Det har ikke like høy oppløsning, men jeg liker likevel resultatene fra Olympus'en bedre når lyset blir dårlig. Mens Sony'en "glatter" over med støyfjerning, får Olympus'en distinkte korn som minner meg om filmkorn på 6400 ISO. Skrur du ned støyfjerningen på Olympus'en til lav, er resultatet skarp og fint med "pene korn". Gjør du det samme på Sony'en blir det veldig mye elektronisk støy på pikselnivå.
Når Olympus'en i tillegg kommer med god og kompakt optikk, værtetting og plenty av kontrollhjul og -knapper, blir den mitt førstevalg som reisekamera. Dette er et godt verktøy for den diskrete reportasjefotografen, mens Nex-7 er et verktøy for den som vil ta ut maksimal skarphet med det beste som finnes av optikk. (Og da snakker vi ikke om standard-zoomen o.l., men dyre Zeiss-objektiver.)
Jeg var ikke helt fornøyd med hvordan fokusen og eksponeringen jobber under videofilming av motiver i bevegelse. Begge deler arbeidet for nervøst etter min smak. Her brillierte Nex-7, men sakte og pene fokus/eksponeringsoverganger. Så inntil Olympus bedrer dette i en firmware-oppgradering, er rådet mitt å ta kontroll over begge deler selv, altså manuell fokus og eksponering. Jeg må også ta et forbehold om at jeg aldri rakk å studere alle formene for tilpasninger i custom-menyene. Det er mulig det ligger et potensiale her. Dessuten har standardzoomen (12-50mm) en egen trykknapp for å låse fokus. Når man venner seg til å bruke denne, kan man helt sikkert oppnå gode resultater. Så det positive oppveier langt det negative ved dette kameraet.
I dag bestilte jeg meg en Olympus OM-D E-M5. Det skal være mitt "kose" og reisekamera på fritiden! Rett og slett fordi det er bra og moro å bruke :-)
(På jobben har jeg Canon EOS 5D mk3 og Sony Nex-7.)
Det kameraet som fortjener seks er ikke oppfunnet ennå, for jeg har alltid noe jeg ønsker bedre. Derfor er en femmer en meget god karakter i mine øyne.
Hans Petter G.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Har arbeidet med Olympus og Panasonic speilløse noen år og synes de representerer et godt kompromiss mellom kvalitet, fleksibilitet og bærbarhet. OM-D er enda bedre. Ved siden av at den har utseende og håndteringen til en tradisjonell speilrefleks tar den fantastiske digitale filer. Jeg bruker min gamle optikk fra E-3 med adapter og favorittopptikken er 28 og 40 mm Contax G med adapter fra Hong Kong. Endelig synes jeg at overgangen fra film til digital er blitt smertefri og at den gamle gleden ved håndtering av presisjonsverktøy er tilbake, samtidig som jeg har det ypperste av hva moderne teknologi kan representere. Bruker kameraet med ekstra batterigrep, men tar det av når jeg vil ha en ekstra lett løsning.
Kan egentlig ikke finne noe særlig negativt. Måtte være at fokuspunktet som jeg stiller inn flytter seg når jeg skrur kameraet på igjen - må være et eller annet jeg uforvarende komer bort i.
Fleksibel løsning med topp billedkvalitet og høy fotogledefaktor.
Kameraet i seg selv er litt dyrt. Men tatt i betraktning at jeg kan bruke al min gamle Olympus e-optikk, samt mine gamle manuelle objektiver - tildels med meget høy kvalitet - blir det jo totalt sett veldig god økonomi i det.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu