Varsle Foto.no
Erfaringer
Cato H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Det objektivet jeg bruker mest i løpet av året. At jeg bruker det mye har sammenheng med at jeg trives i kystlandskapet og tar mye landskapsbilder. Stort sett på stativ, men av og til også til interiør/urbex pga. stor bildevinkel. Skarphet og oppløsning er god, til tider meget god. Objektivet er lett anvendelig, og veier ikke for mye til tross for store ytre mål. Brukbar autofokus og VR, har tatt bilder håndholdt ned mot 1 sekund på 24 mp men grensa går normalt sett ved 1/4 til 1/3 sek. Fin skarphet i området f/8-f/16, litt myk fra f/4-5,6, og diffraksjon blir tydelig fra f/16. Best/skarpest ved 16-20 mm, brukbart til 24 mm deretter blir det fort dårligere oppløsning. Unngår helst å bruke det mot 35 mm. Værtetting er et pluss.
Forvrengning. Synes særlig ved rette linjer, typisk arkitektur og horisont. Ikke egnet til portrett, i hvert fall ikke mot kanten av bildeflaten, der er forvrengningen tydelig. Ved åpen blender er skarpheten mot kant/hjørne heller dårlig, så å blende ned til minst f/8 er anbefalt. Dette er motivavhengig da, men i hvert fall viss skarphet over hele bildeflaten er målet, må det minst blendes ned 2 steg. Objektivet er stort i omfang, og relativt kostbart. Har prøvd ulike typer filter på, men har i det siste gått bort fra det av flere årsaker: Firkantfilter med vidvinkeladapter - vanskelig å oppnå 16 mm uten mørke kanter, i tillegg til at kontrast og detaljer blir litt dårligere. Sirkulære uv-filter, gir ofte refleksjoner og lokalt dårligere kontrast. Bl.a blir det synlig ved nordlys og lengre eksponeringer, bedre å fjerne filter da, synes resultatet blir best uten.
Et fint og anvendelig objektiv med gode optiske egenskaper. Det er litt stort og dyrt, men gir gode resultater.
Trekker litt for størrelse, pris og forvrengning.
Finn M G.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Meget skarp, i praksis like skarp som Nikons 14-24mm zoom. Kan bruke filter og har VR
Ingenting!
Hadde før Nikon AF-S 14-24/2,8 men denne ble solgt da LEE sitt skreddersydde SW 150 filtersystem ikke fungerte godt nok. Jeg oppdaget at filtrene gav strølys i hjørnene på 14mm innstilling som ødela kontrasten i bildene. I tillegg var systemet meget omstendelig å montere. Dermed ble objektivet solgt til fordel for den like skarpe AF-S 16-35/4G VR som bruker LEE sitt standard filtersystem som fungerer mye bedre. Dermed gikk jeg over til et objektiv som er like skarp, er lettere, billigere, er mer kompakt og har i tillegg VR. Nikons 14-24mm har fått nesten legendestatus, men til alle bortsett fra de som skal ta nordlysbilder på f2,8 vil jeg heller anbefale Nikon AF-S 16-35/4G VR. 16-35mm er det ideelle vidvinkel zoomområde for min del, slipper da å supplere med en 24-70mm i tillegg. Resultat: bedre bilder, lettere i bruk og en fotobag som har halvert vekten da jeg klarer meg med to objektiv. Anbefales på det varmeste!
Oliver G.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Meget anvedelig og praktisk. Veldig skarp også ved full åpning, enda bedre ett trinn nedblendet. Bra i motlys, veldig lite ghosting. På 24mm like bra som 14-24 f/2.8 og en god del bedre enn 24-70 f/2.8 (både på skarphet og fortegning!). Meget effektiv VR, 1/4 s på 35mm er mulig uten problemer. 77mm filter.
Under 24mm litt myk i hjørnene, nedblendet 2 trinn ok. Sterk fortegning under 24mm, men dette kan lett korrigeres i PS eller med PTLens.
Veldig bra og praktisk objektiv. Hvem som ikke trenger de 2mm som 14-24 f/2.8 gir ekstra, får et mer anvendelig objektiv her. Fortegning under 24mm er ikke "weavy" og kan lett korrigeres. Anbefales.
Knut J.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Meget anvendelig, svært bra i motlys. Har tatt skarpe bilder helt ned til 1/4s handholdt pga VR.
Tønnefortegning
Svært bra objektiv til prisen, anvendelig til det aller meste.
Morten W.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Nikons siste skudd på vidvinkelstammen! Med VR og muligheter for filter i front! Overraskende kompakt og hyggelig vekt (spesielt ifht 14-24mm), ligger svært godt i hånden. Både på D700 og D3s. Meget effektiv VR. Også skarphet på full åpning virker svært positivt!
En kjaptest med motlys virker svært lovende!
Men forholdsvis mye "tønnefasong" på 16mm og nærfoto opp til rundt 22mm.. Noe vignettering på full åpning.
Utførlig test kommmer etter litt bruk!
Dette blir det nye normalobjektivet.
Så prisen kan forsvares!
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu