Varsle Foto.no
Erfaringer
Finn M G.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Stor blenderåpning gjør objektivet til en favoritt blandt portrettfotografer. Fantastisk skarphet allerede fra full blenderåpning og også i motlys, men kan variere fra eksemplar til eksemplar. Se oppdatering lenger ned.
Stabilisator (VR) er av første generasjon og dermed ikke så effektiv som på mk.II utgaven som nettopp har kommet. Det er viktig å merke seg at VR-funksjonen på mk.I utgaven ikke bør brukes på raske lukkertider (mellom 1/500 og 1/2000 sek) da det oppstår resonnans mellom stabilisator og lukker som fører til uskarpe bilder (dette er bekreftet av Japan Photo). Viktig å vite om! Jeg har en Nikon AF-S 80-400mm VR som har en mye mer effektiv VR-funksjon.
Siden jeg også har eid Canons utgave må jeg sammenligne: Nikon AF-S 200/2G VR føles meget tungt og klumpete i forhold. Vekten er 2,9 kg noe som er en halv kilo mer enn Canon EF 200/2L IS. I tillegg ligger tyngdepunktet langt nært frontlinsen. Dette skyldes at Nikon ikke har praksis for å bruke et fluorittelement i fremste linsegruppe slik som Canon har på alle sine dyreste teler. Isteden må Nikon da bruke to ED-elementer, noe som dobler glassvekten.
Dermed føles Nikons 200mm'er mye tyngre å håndholde enn Canon, mye tyngre enn bare vektforskjellen skulle tilsi.
Misliker også at stativfestet ikke kan tas av, det er litt i veien ved håndholdt fotografering.
Et fantastisk objektiv til portrett dersom man har muskler til å håndholde det over lengre perioder. For dette objektivet er tungt og klumpete!
Oppdatert konklusjon mai 2014:: Første eksemplaret som jeg eide for noen år siden fungerte utmerket skarphetsmessig på Nikon D3, (men var svært tungt å håndholde, noe som gjorde at jeg solgte det etterhvert). Andre eksemplar som jeg testet i 2014 hadde imidlertid store problemer med å stille skarpt på avstand (fungerte bra til portrett), varierte svært fra bilde til bilde, bare et av ti bilder hadde godkjent skarphet. Dette er for meg et mysterium da det helt på slutten av testen fungerte utmerket på en D4s men altså dårlig på de andre husene.
Nå kunne helt sikkert objektivet sendes inn for å bli justert opp mot mitt kamerahus, men er ikke dette for dårlig, at man skal ha softwareproblem på et objektiv til kr 50 tusen!? Summen av alle svakheter gjør at jeg er forundret over at Nikon kan levere et så dyrt objektiv med slike svakheter. Jeg vil derfor heller anbefale potensielle kjøpere som skal bruke en 200mm f:2 mye håndholdt og heller skule over gjerdet til Canon. Er det noe Canon kan så er det superteler. Canon EF 200mm f:2 L IS utstråler en helt annen godfølelse når du holder den....
Kaliberingsproblem hos objektiv nr 2? Uansett er dette for dårlig på et proffobjektiv til rundt 50 tusen og fører til trekk av en stjerne i karakter på grunn av vekten, en på grunn av svakheten og manglende effektivitet til VR-funksjonen, og en til på grunn av de problemene jeg nevnte.
Thomas P.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
<li>Fantastisk god fra største blender
<li>Lysstyrken og VR
<li>Litt skuffet over ytelsen med TC-20E
<li>Tungt å bruke på frihånd
Mye optikk for mye penger, 300/2.8 AF-S VR er et godt alternativ
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu