Varsle Foto.no
Erfaringer
Tom Reidar R.
Konstruksjon:
-
Pris/ytelse:
-
Fullformat og massivt bygget hus
Ustabil fokus
Frederic Jean D.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
- Fullformat bedre kontroll over dybdeskarpheten (når jeg
for eks. tar portreter kan jeg isolere hovedmotivet fra
bakgrunnen).

- Lett vekt (slipper sår nakke)
- Rimelig på brukt markedet.
- Lav Isostøy
- Solid bygget
- Bufferet er tilpasset opptakshastiheten.Stopper ikke opp
når buffer er full.
- Treg autofokus i mørket.
- Liten skjerm 2,5 inch
- Elendig skjermoppløsning må bruk 7D til å sjekke bildene
- Cyan fargestikk både på kamerasjermen og thumbnail.
- Opptakhastighet kunne ha vært bedre 5 b/s med selvsagt
utvidet buffer.
_ Du må instalere egen driver for å laste ned bilde,
instalasjon av driver er omstendig. Skal du kunne bruke
"EOS Utility" må du finne en annen fil en den som brukes
til vanlig. Dette må gjentaes for hver pc som skal bruke
kameraet. (Undertegnede planlegger å skrive om det)
- Ikke noe live-view
- Ingen værtetning
_ Kunne hatt høyre bildeoppløsning
5D'en er grei og rimelig fullformat til portreter, produktfotografering dyrefotografering (dersom motivet holder i ro).
Skjermen er elendig og gjør det vanskelig å bedømme kvaliteten på bildene.
Størst irritasjon var det tullet med softwaren og driveren (se under rubrikk negativ) dødssynd spør du meg.

Oppløsning kunne ha vært bedre, men husk kameraet er 7år gammel.

Jeg vurderte 5 alternativer:

- 1Ds mkIII (ypperlig men for dyrt Nok 16-22 tusen)

-5D MkII (veldig bra Har dårlig råd greier meg med 7D. fra Kr8.000)

-1Ds MkII (bedre enn 5D bildkvalitet og autofokus men tung
å bære verre skjerm og en pris (Nok 6-7.000) der jeg heller kjøper 5DII.
- 1Ds Veldig billig (nok 2.500- 3.500) Bildekvalitet som 5D
solig bygget, tåler regn men som Storebror 1DsII tung, elendig skjerm, problemer med nedlasting av bilder osv..
og
- 5D' en (3.500-5.000) som jeg valgte
Noe av den kritikken er kansje urettferdig sett i lyset av at vi her snakker om et eldre kamera.
Anbefalles for dem med dårlig råd og ønsker seg fullformat.
Som en kuriositet vil jeg nevne at det kostet over Kr 25.000,- i 2005 da det kom på markedet
Jeg har lagt til grunn det som var hensikt med å kjøpe 5D'en, det at jeg vil ha en billig fullformat til å ta portretter.
Kristian L.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Robust. Har det meste man trenger. I stand til å ta svært gode bilder. Full frame. Og ikke minst rimelig, om man får tak i brukt.

Behagelig å bruke og bare småting her og der man kan pirke på.

Batterilevetiden er god. Greit med seriebilder for fullframe. Starter så lynraskt at man ikke tenker på det. Ikke kresen på om man skrur av kamera eller bare glemmer det og la det "sovne". Heller ikke problematisk om man tar av objektiv, bytter batteri eller tar ut CF-kortet uten å huske å skru av kamera.

Oppløsningen oppleves som tilstrekkelig, spesielt til pc-bruk, dog noe begrenset med utsnittsmuligheter.
Billedfremvisningen både på LCD-panelet og om man kobbler til ekstern skjerm med video-kabel er alt for kornete til å avgjøre farger og detaljnivå om man zoomer. Det definitiv største irritasjonsmomentet mit, da det fører til mye gjetting og helgardering som igjen gir ekstre etterarbeid.

Video mangler.

Ingen infrarød mottaker til fjernutløsning, så (noe dyrere og mer plasskrevende) radio må brukes.

Ingen automatisk sensorrens. Litt slitsomt til tider, er ikke alt for vanskelig å blåse ren med luft.

ISO-vidden er god nok, sammenlignet med støynivået som eksiterer på det som fins av nyere kamera. 1600 ISO på 5D og 5D Mk2 er forskjellig, men ikke nok til at jeg er villig til å bruke 3200 på Mk2 likevell.

Noe knot med menyer og uheldig "snarveier" som blant annet har ført til at jeg har endret eksponeringskompensasjon uten å merke det ved flere anledninger, og byttet fra serieopptakk til timer uten å tenke over det når jeg skulle bytte ISO. En del slikt småting som det alltid vil være og som også er svært personavhengig.

Maks 30 sekunders eksponering uten bulb virker litt kjedelig.

TTL-II-flash kontroll, men begrenset kontroll over blitsen gjennom menyer. Oppleves ikke som et problem med Speedlite 430EX II, men vil være begrensende for blits uten eget LCD da manuell blitseksponering vil være vanskelig eller umulig.

Canon EOS 5D er bare tilgjengelig brukt, men en juvel som riktig person kan få veldig mye gled ut av til en gunstig pris. Om du ikke lever av bildene dine, eller har veldig dyp lommebok, så anbefaler jeg å prioriterer gode objektiver, blitser, stativer osv fremfor å betale tre ganger så mye for kamerahuset. Jeg ga 4000,- for mit EOS 5D.

Jeg har brukt båd 5D i noen månder nå og 5D MkII sporadisk i samme periode. Oppløsningen og video er største differansiator. Kan tenkes at MkII bildefremvisningen er bedre, det minnes jeg ikke godt nok. Resten er smågreier i forhold, selv om listen med forbedringer er ganske lang.

Gitt valget mellom pent brukt 5D og 1.6x-crop kamera så ville jeg valgt brukt 5D. Kanskje med unntak av Canon EOS 7D, som er nesten like dyr som Canon EOS 5D MkII.
Jeg holder alt relatert til video utenom når jeg gir karakter, og baserer karakterene på god bruktpris. Ingen automatisk sensorrens, dårlig display (i forhold til bildene man tar) og manglende værforsegling trekker konstruksjonen ned fra 6 til 5.
Erik S.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Robust kamera! Dette er en arbeidshest som tar skikkelige bilder i fullformat. Med overgang til 42mm fatning bruker jeg flere gamle objektiver, som får et nytt liv med digitalt "bakstykke". Starter raskt og tar seg ikke nær av å bytte objektiv mens kamera er påskrudd. Rimelig å handle brukt etter at oppfølgeren kom.
Jeg kunne ønske meg å bestemme noen knappefunksjoner selv, for å ha lettere tilgang til ISO eller liknende.
Hvis du skal ha ett kamera med deg jorden rundt, er det 5D eller 5D MKII. Jeg vil heller satse på et nyere lite Canon kamera for HD video i tillegg til mitt 5D enn å investere i MKII.
Jeg uttaler meg som lydtekniker med sans for teknologi. Jeg er mye mer tekniker enn fotograf, men jeg jobber med foto og film til daglig.
Håkon S.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Pikselskarphet er uovertruffen grunnet et av markedets svakeste antialias-filter - det blir kun bedre pikselskarphet med Foveon-sensor eller Leica M9 - samtidig som det er sterkt nok til å virke slik det skal: jeg har aldri sett noen diagonale linjer bli til digitale trappetrinn på 5D, i motsetning til det man vil se på Sigma SD- og DP-kameraene og på Leica sine kamera uten slikt filter

Pikselskarpheten betyr også at det heller ikke er noe særlig ekstra å hente på bruk av for eksempel PhotoAcute eller lignende programmer som slår sammen flere eksponeringer til én, og man kan tillate seg større forstørrelser i forhold til megapiksler enn med de fleste andre kamera. Det er også lite ekstra skarphet eller detaljer man trenger narre øyet til å tro er der ved hjelp av USM.

Støyegenskapene er helt på høyde og ofte bedre enn de nyere kameraene i dag (ved Raw-opptak, naturligvis - det som har endret seg mest i nyere kamera er intern støyfjerning i selve kameraene ved jpg-opptak). Jeg har selv reddet bilder tatt på ISO 1600 undereksponert 4 stopp - i praksis altså ISO 25600 - og med moderne støykontroll som i for eksempel Lightroom 3 eller tidligere versjoner av DXO, gir dette et bilde uten fargestøy, men med fin, filmkornaktig luminans-støy - noe jeg selv synes ser meget pent ut.

Kameraet sitter solid og godt i hånden, spesielt viktig for stødighet ved bruk av store objektiver.

Upraktisk plassering av av-på-bryter - den burde helst vært rundt utløserknappen - men så står bryteren gjerne på hele tiden når man skal bruke det, for det bruker ikke merkbart batteri så lenge man ikke aktiverer lysmåler og autofokus.

Hvis man tar flere eksponeringer for panorama og/eller HDR, går bufferet litt fort fullt - men egentlig er bufferet i praksis omtrent like stort som nyere kamera som har større buffer men også større filer.

Opptakshastighet ved serieopptak er litt i seineste laget - men fortsatt raskt i forhold til de fleste kompaktkamera.

Speilet lager mye lyd når det vipper opp, selv om det kanskje er å forvente på et fullformat-kamera, er jeg ganske sikker på at de kameraene jeg brukte da jeg hadde 35mm speilreflekskamera i "gamle dager" laget mye mindre lyd.

Skjermen er litt liten, og man ser ikke full oppløsning på bildet på skjermen, noe som gjør vurdering av om et bilde er 100% skarpt umulig før man får det over på datamaskinen. Den er heller ikke den beste skjermen å se på i sollys.

I blant hadde det vært flott å kunne sette opp mer enn tre alternative eksponeringer, for eksempel 7 eller 9 som enkelte av Nikon sine kamera har. Skal man gjøre HDR, er 3 en ubehagelig begrensning som gjør at man må fikle med kameraet, bildene blir ikke helt like og småjusteringene som må gjøres i etterbehandling fører til lenger prosesstid og av og til unøyaktigheter.

Mirror lock-up burde vært lettere tilgjengelig, helst som egen knapp.

Eksponeringskompensasjon er litt tungvint å bruke - det er mye enklere for eksempel på Canon G10 - så bruker man det ofte, er det enklere å gå over på manuell eksponering - noe som ikke nødvendigvis er så negativt når alt kommer til alt.

Gode, gamle Canon 5D har kanskje begynt å få noen grå hår i tinningen, men på mange måter kan den fortsatt holde tritt med den yngre generasjon kamera, spesielt når man snakker om sluttproduktet: kvaliteten på det utskrevne fotografi.
I den grad man får tak en brukt 5D i dag, er den uovertruffen på ytelse i forhold til pris, og da den var ny, var den også usannsynlig billig i forhold til de dyre proffkameraene, derfor en klar 6'er. Når det gjelder konstruksjon, kunne hus vært mer solid, kanskje vann- og støvtett, men ergonomi, og kvalitet på sensor og prosessor trekker opp, og vi ender på en 5'er.
endre olav b.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
kjempebra camera....tungt men stødig og godt
har vertikalgrep noe som gjør det mere fleksibelt....
både med batterikapasitet og grep...
av og på bryter er vond å bruke...skulle vært letter å komme til...
nesten perfekt
Lars P.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Har hatt EOS 5D i et par år, og bare positive erfaringer så langt. Kameraet har vært i varmen og i Antarktis. Fungerte perfekt hele tiden. Ble utsatt for saltvann, men det stoppet ikke kameraet. Krever god optikk. Viskelig et godt kamera og jobbe med!
Ikke noe spesielt, kunne ønsket meg flere bilder i sekundet på serieopptak. Men man kan jo ikke få alt.
Så bra at jeg beholder det i lang tid fremover, selv om jeg har økt samlingen med en 5D mk2
Henrik H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Uproblematisk støy opp til ISO 800 og med støyfjerning fullt brukbar opp til 1600. Displaystørrelsen og kontroll med forløp i farvekanaler. Praktisk med 511-batteriene som også kan brukes på andre hus. Passe store rawfiler å jobbe med på en laptop. Anstendig hastighet på bufferminnet. Diskret å jobbe med uten vertikalgrep.
Ubegripelig at ikke Canon har grepet fatt i menyen med mulighet for eks.v. å kode pict.bridgeknappen til å styre speillås. Oppløsningen i displayet for svakt til kritisk skarphetskontroll. Hengslingen i minnekortluken kan se ut som et svakt punkt. Mangler almindelig tilgang på software for kontroll av antall lukkerbevegelser i motsetning til 1D-serie. Litt fiklete å få opp gummipakninger for blitz osv. sammenlignet med xxD og 1D-
Noen ser seg blind på megapixler. Dette er heller ikke noe actionkamera med tre b./sek. Alderen til tross, et praktisk fotoverktøy som vil duge i mange år fremover. Akkurat nå som erstatteren er på vei ut i hyllene, kan du få et i utgangspunktet svært godt og rimelig kamera for en overkommelig penge. Kombiner 5D med objektivkomboen 35 2.0, 85 1.8 og 200 2.8 - da kan du vanskelig tape mange kronene på utstyrskjøp.
Fortjener en 8'er for pris/ytelse. Leverer overbevisende rawmateriale.
Terje A.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Veldig mye godt kamera i en relativt kompakt pakke. Med batterifgrep er det stort nok til å gi godt grep, uten batterigrep er det så kompakt at selv kona liker det. Enkelt, intiutivt brukergrensesnitt med alt man trenger, og vi som har brukt Canon noen tiår føler oss hjemme med det samme. Fullformatsensoren gir prikken over i'en for de små detaljene i bildene, samtidig som man slipper å forholde seg til crop-faktor: her er et objektiv et objektiv, for ikke å forglemme at en vidvinkel er en vidvinkel. Positivt er det også at dette er et kamera der Canons tunge optikk kommer til sin rett.
Støv- og værtetning kunne vært bedre. Når det er sagt, under normale forhold er ikke støv et større problem emd 5D enn andre DSLR. Ei heller mhp støv på sensoren, med det rette utstyret er det lettere å komme til på 5D enn andre kameraer. Tips: En god sensorlupe sparer mye tid!
Et perfekt verktøy for den som ønsker seg et ordentlig kamera-kamera og være fotograf igjen :-) Rett nok er ikke byggekvaliteten som 1D, men 5D er konstruert for å levere varen i mange, mange år, og er et veldig godt kompromiss for alle som strengt tatt bare er ivrige hobbyfotografer og ønsker oss et relativt rimelig kamera som samtidig har ytelser nok til å matche Canons L-serie objektiver.
Kai Roger B.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Solid kamera som ligger godt i hånden. Fullformat, lys og oversiktelig søker.

Knapper er plassert lett tilgjengelige og avviker lite fra analoge EOS modeller (har en EOS 1-RS)

Enkle menyer å navigere i

Har egne CF i menyen for ekstra tilpasninger til brukere

Alle eldre EF obejktiver kan benyttes (ikke EF-S)

Alle EX blitser er kompatible til kameraet.

Er ikke godt nok støv og vanntett for å brukes i kraftig regn og sludd uten ekstrautstyr.

For å utnytte kameraet til det fulle kreves det forholdsvis "dyr" optikk.

3 bilder i sekundet er noe lite i serieopptak.
Er veldig godt fornøyd med dette kameraet. Har tatt ca 2000 eksponeringer med det siden 15. juli i år. Har hatt få feileksponeringer pga vanskelige lys og kontrastforhold.
Siden jeg hadde en del EF L objektiver fra før falt det naturlig for meg å velge dette kameraet.
Siden det har fullformat utnytter man objektivenes brennvidde spesielt på vidvinkel der man på andre EOS modeller (utenom EOS 1D mark ll som har 21 megapixel) får en crop faktor på 1,6

Dette kameraet kan anbefales på det sterkeste til de som ønsker seg et fullformatkamera.
André Sahlman H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Fullformat, stor skjerm, fine menyer. Godt grep
Manuelle innstillinger må terpes.
Velg bra optikk siden crop-verdien fjernes, og en er nødt til å gå ekstremt nær for å få omtrentlig samme komposisjon i søkeren som på kameraer med crop-verder.
Ekstrautsyr: Blitz greit å ha med, men kan lett glemmes hjemme.
Anbefales med bra optikk. Vit hva du stiller på, så er dette det kameraet for deg.
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu