Varsle Foto.no
Erfaringer
Erik R.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Konica Hexar er et rammesøkerkamera med fast 35mm f/2.0 optikk, autofokus, automatisk fremtrekk, P, A og M mode, og er uten tvil det beste kamerakjøpet jeg har gjort. Det er lite og lett, det tåler alt, og med UV filter blir det dessuten hermetisk forseglet. Det ligger godt i hånden, har et klart og tydelig søkerbilde, og er i det hele tatt spekket med finesser som vi skal komme inn på etterhvert:

Den sylskarpe linsen er av mange blitt sammenlignet med den non-asfæriske leica summicron 35mm f/2.0, og dette burde være en god indikasjon på hvor god denne juvelen av en linse er... Den fungerer utmerket på f/2.0 og blir bare bedre og bedre med nedblending. Tatt i betraktning at kameraet koster det samme som en tilsvarende Leica linse alene sier sitt.

Videre til autofokus: Hexar har aktiv punktfokus som fungerer svært bra; rask og pålitelig, fungerer i totalt mørke. Når man fokuserer flytter de motoriserte søkerrammene seg for parallax kompensasjon og utgjør sammen med en grønn diode fokusbekreftelse. Indre fokusering gjør at objektivet ikke beveger på seg. Det er både en analog avstandsskala på linsen, samt mulighet for å vise fokuseringsavstand på displayet. Du kan og fryse fokus for å måle lyset et annet sted i bildet.

Hexar har den mest geniale P-mode jeg har vært borti: Man stiller inn en minimums lukkertid for å unngå uskarphet som følge av kamera-rystelse, dette gjøres en gang, og så ligger denne fast (Men kan endres med 2 knappetrykk); i Pmode går kameraet ikke under denne, den varsler hvis det blir for mørkt, men tar bilde uansett med minimumstiden og vidåpen blender. Videre vil kameraet hele tiden forsøke å bruke den blenderen du har valgt, og når det ikke går blender den automatisk opp eller ned. Fiffig!! Dette gjør at jeg i 90 % av tiden bruker P mode.
I tillegg kommer A og M mode, sistnevnte har 4 graders spotmåling, mens A og P bruker 15 graders sentrumsdominert måling. Lysmålingen indikeres i søkeren med + og - tegn.

Konica Hexar har kommet i flere varianter, original er den sorte utgaven anno 1993 med ''stealth mode''. Denne funksjonen mangler på de senere utgavene (Silver, Rhodium, Classic, Gold, men de kan oppgraderes til denne), noe som for meg er uforståelig av følgende grunn: Stealth mode gjør kameraet så og si lydløst. Det er svært stillegående i vanlig mode, og i Stealth mode blir det eksepsjonelt diskret. Dette er et kamera for de øyeblikkene hvor man kan høre en knappenål falle fremfor lyden av noen som fotograferer med en Hexar. Du kan til og med vente med å trekke fram filmen til du har gått et annet sted/gjemt kamera under jakken, siden filmen i denne moden trekkes fram først når du slipper utløserknappen! Stealth mode gjør dog at AF og fremtrekk går dobbelt så tregt, men det gjør ingenting for i vanlig mode er det et av de raskeste kameraene jeg har prøvd. Det ser ut at jeg for en gangs skyld har fått både i pose og sekk...

Jeg slutter ikke å la meg imponere over hvor genialt det går an å lage et kamera, det er nemlig mer: Siden lukkertiden ved bruk av blitz HX14, som er Hexarens trofaste følgesvenn, ofte kan bli lang i A mode hvor kameraet ikke stopper på minimumslukkertiden, er standard blitz synkronisering rear/bakre lukkergardin! Dette vil si at selv om bildene blir utvisket, blir det utvisket på en kul måte, siden blitzen fryser det som er viktig oppå uskarpheten, jeg bruker alltid rear sync på SLR og måtte bare bøye meg i støvet når jeg fant ut av denne funksjonen. Siden den har bladlukker synkroniserer den på alle lukkertider.

Som om ikke det var nok: Når filmen er ferdig spoles den automatisk tilbake, og du kan stoppe den ved å skru av kamera. Når bare filmtungen ligger igjen utenfor filmkasetten stopper fremtrekket i 1 sek. slik at du kan åpne baklokket og ta ut filmen med tungen ute. Dette gjør det lett å bytte film midt i rullen for å returnere den til kamera senere, og det blir hendigere for deg som fremkaller filmen din selv. Hvis du ikke vil at dette skal skje, venter du bare, og så vil kameraet dra filmen helt inn.

-Raskeste lukkertid: 1/250sek
-Små og knotete knapper
-Litt lyse søkerrammer, men alltid synlige
-Ikke eksponeringsskala i søker, kun + og - tegn
-Ubrukelig manuellfokus (trinnivs fokusering med knapper...)
-Fast optikk, men det finnes en versjon med utskiftbar optikk: Hexar RF, dog dyrere og uten Stealth mode.
-Tungvint å bruke i M mode, siden lukkertiden stilles med knapper og den nevnte mangelen på eksponeringsskala i søkeren, gjør for så vidt ingen ting, bare bruk P.
-Minste fokuseringsavstand: 0.6m
-Mange av funksjonene er det umulig å gjette seg til, siden de er skjult bak finurilige kombinasjoner av knappetrykk. Dog finner du alt sammen på internett, siden manualen visstnok er ubrukelig (har ikke lest den) www.math.uu.nl/people/vdwiel/hexar/
Som du sikkert har skjønt er dette kameraet man tar med seg der man ikke drar med bråkete og klumpete SLR utstyr, egentlig overalt. Det er lite nok til å passe i en litt stor jakkelomme eller veske/sekk. Det ser kjipt nok ut til at folk ikke maser om hvilken avis du fotograferer for, men tar like bra bilder som et hvilket som helst pressekamera.

Hele herligheten gav jeg 2800 kr. for på bruktmarkedet, og det er som sagt den suverent beste investeringen jeg har gjort, kjærlighet ved første blikk... Kommer du over et kamera som dette, nøl ikke med å slå til, du vil få en følgesvenn for livet.
Dessverre går bare karakterskalaen her til 6, jeg ville gitt det 10!
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu