Varsle Foto.no
Erfaringer
Stefan T.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Dette kameraet leverer! Som Toralf Sandåker sier så glemmer man totalt at man har med et digitalt speilreflekskamera å gjøre. Responsiviten er på ''du tror det ikke før du har prøvd det''-nivået. Simpelthen helt utrolig. Lysmåling, AF, responsivitet, feeling, robusthet og ikke minst bildekvalitet er på øverste hylle.
Den har ''bare'' 4,15 MP, men leverer bra saker. ISO opp til 800 er uproblematisk og den gir OK resultater på 1600. Veldig fint at man har mulighet til å gå opp til 3200 ISO også. Relativt mye banding her, men man får da tatt bildet, om det er et viktig et...

Ikke zoom på LCD-displayet (dog ikke så prekært).

Ellers? Hm... Hjelp meg her!!
Til dags dato det råeste småbildekamera jeg har eid, analogt eller digitalt!
Våger meg til å gi kameraet 6/6 på value-for-money også.
Toralf S.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Simpelthen et vanvittig bra digitalkamera. Solid, enorm respons, meget god bildekvalitet og enkel betjening som likevel rommer alle muligheter man kan tenke seg. Autofokusen er simpelthen fantastisk, den bare virker slik den skal i de mest utenkelig situasjoner og med et USM-objektiv er den meget rask. Eksponeringsautomatikken klarer de fleste situasjoner uten feilskjær, særlig blitzeksponeringer er ukompliserte og svært pålitelige. Feelingen når du tar i kameraet og bruker det, er slik at du ikke tenker på at du jobber digitalt, så liketil føles dette kameraet.
Ikke mange, særlig etter at kameraet har fått oppgradert frimware slik at problemet med banding og støy ved høyere ISO er bedret. Fremdeles er det andre kameraer som er bedre, men ved 200 ISO (standard) er til gjengjeld støyen omtrent fraværende. Eneste skiikkelige irritasjonsmoment er at det er umulig å zoome inn på bildet på LCD-skjermen etter opptak. Oppløsningen kunne vært bedre, men er i realiteten langt bedre enn de vel 4 megapikslene skulle tilsi.
Digital speilrefleks som ikke mangler mye. Rett og slett et av verdens beste kamerahus, og det er digitalt.
Vemund L.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Utrolig raskt, på alle måter. 45 punkter AF er den beste på markedet, kan justers og tilpasses på alle tenkelig måter, og er lynrask ved bruk av L optikk. Bilderfremtrekket er også pr. dags dato det raskeste på markedet, ingen merkbare forsinkelser, en skikkelig arbeidshest. Kameraet håndterer høy ISO meget godt, noe banding i mørker områder(ISO 1600), men går langt utenpå andre digitale SLR modeller. Funker bra også i lave temperaturer, robust, og ''vantett''. kun 1.3 x brenvidde ''forlenging'', svært fordelaktig for bruk av vid-vinkel optikk.
Når det kommer til kvaliten(les:oppløsning/teknisk kvalitet) på bildene befinner nok den seg et sted mellom 35 mm og 6x6. Nærmere 6x6 en småbilde. Dette betinger selvsagt at man bruker RAW filer, og lærer seg og håntere dem.

En annen viktig fordel er at firmwaren på kameraet er opgraderbar. Når ingeniørene hos Canon kommer opp med nye smarte løsninger, kan disse lastes ned på kameraet fra nettet, uten kostnad. Kameraet sin levetid blir derfor langt mere dynamisk en hva man er vant til på analoge modeller. Selv om 1D bare har vært på markedet i noen få mnd er allerede flerre nye funskjoner blitt tilgjengelig. med funkksjoner forståes ikke bare menyer og personlige prefferanser, men også hvordan bildebriken faktisk håndterrer de signalene den motar under eksponering. Billedkvaliteten vil altså bli bedre og bedre ettersom teknolgien går fremmover, uten at man trenger å bytte kamera.

Meny systemet fungerer bra. Enkelte vill ha det til at det kan være litt knotete i begynnelsen, men man skjønner etterhvert at det er en grunn til at det er laget som det er. Valg av de aller fleste funkjsoner gjøres enkelt, og systemet er logisk bygd opp for rask og effektiv redigering av funskjoner.
LCD skjermen på baksiden er nok også foreløpig ''best i klassen'' blant digital SLR, man får kjapt et godt intrykk av de bildene man har tatt, enten ved å se flere samlet, et bilde med histogram, eller fullskjerm av enkeltbilder. Man kan også la displayet blinke i områder på bildet som er utbrent, og vise valgte fokuspunkter under eksponering, så man enkelt ser om bildet er skarpt, og riktig eksponert eller ikke. Sletting, er også raskt og enkelt, om man vill rydde opp litt, for å få mere plass på kortet.

Mulighet for manuel instilling av Hvitblanse, enten ved å velge blant flere forhåndsvalgte preeset's blant selvkonfigrerte, eller sette fargetemp manuelt i Celvin. Godt hjelpemiddel for vanskelige lysforhold.

Raw formatet er en lagring av de lys-signalene som er fanget opp av rikken i eksponeringen. Derfor kan enkelt funksjoner, som hvitbalanse, fargemetning osv, gjøres i etterkant på PC, uten at kvaliteten blir noe anderledes en om det hadde vært gjort på kameraet før opptaket.
Opplagt en stor fordel, f.eks ved vanskelige lysforhold, og man ikke har fargelysmåler tilgjengelig.
Prisen og foreløpig store problemer med levering. I tilleg er det tilsynelatende lite kompetanse på produktet hos Canon norge, man bør henvende seg andre steder for utførlig informasjon.

Nevnte banding i mørke områder ved meget høy ISO, men problemet er ikke særlig merkbart ved korrekt ekspoenering. Dette problemet er også langt på vei blitt løst med firmware version 1.3
Håntering av RAW filer blir den digitale fotograf sitt mørkerom, og som vanlig mørkeroms arbeid må dette læres. Forventer man full utnyttelse av kvaliteten på bildene må man regne med å gå noen runder i ringen med digital behandling, før man kommer fram til de virkelig gode resultaten som nesten kan måle seg med mellomformat.
Når man begynner å få tak på dette, vil ingen fotograf som er vant til 35mm oppleve noe annet en den ene etter den andre av possitive overaskelser. Kvaliteten er rett og slett imponerende.

EOS 1D er nok i dag markedets beste verktøy for sport/action fotografering. Hurtigheten i alle ledd, er i en klasse for seg, og det anvedelig AF system fra 1V fungerer udmerket. Er bevegelse og location arbeide en del av hverdagen, er dette et soleklart valg. Er stilleben, macro, natur og portretter et hyppigere arbeids-området, ville jeg nok ventet på EOS D60, som er langt billigere, ennå høyere billed-oppløsning, men MYE, mye tregere, og langt mindre solid. D60 er sikkert et udmerket studio kamera, hvor man ikke altid har dårlig tid, og ikke er avhenig at ting skjer i det 1/100 sekundet du trykker på knappen. Er man det, skall man velge EOS 1D.
Dyrt, men man får virkelig det man betaler for.
Tomm H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Som mangeårig EOS 1 bruker er den digitale versjonen en enorm opptur (dette er mitt første digitalkamera). 8 bilder i sekundet, lynrask overføring til PC og ikke minst enkel betjening for en som er vant til EOS-systemet. Lagrer både RAW og JPEG i samme opptak så det er snakk om sekunder fra et opptak er gjort til jeg kan redigere på skjermen.

Autofokussystemet med mulighet for manuelt å velge fokuspunkt i bildeflaten er nyttig ved actionfoto.
Det er selvsagt et stort kamerahus som ikke er praktisk i alle sammenhenger, men det var vel heller ikke meningen.

Prisen er selvsagt høy og det ser ut til at det er til dels store leveringsproblemer med modellen.
Dette fungerer BEDRE enn EOS 1 med tradisjonell film. Man merker overhodet ingen forsinkelser i noe ledd, så det er bare å fyre løs og plukke det beste. Kvaliteten er imponerende.
Har ingen andre digitalkameraer å sammenligne med
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu