Tom Egil A.
Jeg har en iPhone 13 Pro Max i bestilling og ser at den kan gi RAW filer i Apple ProRAW som er 12-bit filer i formatet Linear DNG.

Jeg har Lightroom 5 på mine Mac maskiner, så da er mitt spørsmål,
Kan Lightroom 5 benyttes til bildehandling av RAW filene til en iPhone?

Kan evt disse RAW filene bildebehandles og konverteres til JPG.filer fra Bilder programmet som er tilgjengelig på både Mac og iPhone?

Har ikke hatt iPhone siden iPhone 4 ble lansert, så derfor er jeg litt nysgjerrig på hvilke muligheter som finnes.

Er det forresten noen her som har noen erfaringer med hvilke kvaliteter kameraet i en iPhone 13 Pro har?
#1
#1
Jonny N.
bildebildeLightroom 5 og råfiler fra iPhone Pro kan du glemme.
Jeg gikk fra 4 til 13 også i går. Men var innom SE i 2016. Prøvde råfiler fra SE i LR og det var ikke noe å hente der, heller tvert i mot.
Bruk Bilder i eplemaskinen i stedet.

13 Pro har et telekamera i tillegg. Ultravidvinkel og vidvinkel er vel det samme som vanlig 13. Veldig imponert av Nattmodus på vidvinkel. Ultravidvinkel virker som en bløff.
Jonny N.
PS: Den hvite 4 var en erstatning for en sort 4 som ble stjålet. Hatet hvit telefon. Ironisk at jeg endte opp med å frivillig kjøpe meg en hvit 13. Måtte ha sølv kant rundt.
Tom Egil A.
Takk for svaret Jonny, da er det bare å glemme bruk av Lightroom etter hva jeg forstår til justering av RAW filer fra iPhone.
Fint at programmet Bilder kan benyttes til justering av RAW filene, men kan det programmet også konvertere RAW filer til JPG filer?
Jonny N.
RAW er ikke et bildeformat. Så vidt jeg vet bruker Apple DNG som format til vanlige kamera, og HAIF i eget program.
Ditt kamera kan ta ProRAW. Kjenner ikke formatet.
Odd S.
Jonny N skrev:
...Ditt kamera kan ta ProRAW. Kjenner ikke formatet.


ProRaw ser ut til å være et nytt imponator-ord i applesk markedsføring. Det kan, som du vet, diskuteres om "Linear DNG" er et råformat.
Carl Jørgen R.
Denne artikkelen her beskriver hvordan Photos håndterer RAW filer med og uten "extensions": http://tidbits.com/2019/06/14/the-ins-and-outs-of-non-des...c-and-ios/

cjr
Tom Egil A.
Takk for en meget god og informativ link Carl Jørgen :)
Carl Jørgen R.
Og hvis du har 15 minutter til å sette deg inn i hva ProRAW er så er denne videoen ikke så dum http://www.youtube.com/watch?v=LguSpnDoShM
Tom Egil A.
#2
#2
Hans Jørgen L.
Tar du bilder med Apples "innebygde" fotoApp Kamera, kan du velge formatene HEIF eller Jpg, eller Apples ProRaw som bygger på DNG-formatet.
Jeg vet ikke om Lr5 kan oppdateres slik at ProRaw kan leses, nyere versjoner av abonnementsversjonene Lr og Lr Classic kan det.
Det du kan gjøre istedenfor, er og bruke en kamera App hvor du kan lagre i Adobes DNG-format, da vil Lr5 kunne redigere disse.

ProRaw formatet funker greit, men jeg skulle ønske det var innstillingsmuligheter på hvor mye av automatikken som brukes i den innebygde prosesseringen. Veldig mye oppskarping (dvs halo'er) på disse filene. ProRaw funker nok best for bilder som kun skal sees på liten skjerm, som mobil/ipad. De krever litt bearbeiding skal de vises på større skjerm eller printes ut.
Appen Bilder har jeg lite erfaring med, bruker det på kjappe enkle redigeringer, men Lr mobile har mange flere og bedre redigeringsmuligheter.

Ville vurdert og gå for fotograf-abonnementet til Adobe, da får du siste versjoner av Lr og PS, samt Lr for mobil, og synken mellom disse. Ta bildene med Lr mobile appen i DNG, kjapp redigering på iPhonen, og de synker til desktop'en med redigeringene gjort på mobilen og omvendt. For meg funker det smertefritt, men selvfølgelig ... et abonnement. :-)
Tom Egil A.
Takk for et godt og informativt svar Hans Jørgen :)

Det blir nok kun til at jeg gjør noen justeringer i programmet Bilder, kommer ikke til å abonnere på noen programmer bare for å justere bilder fra en iPhone.
#3
#3
Svein Wilhelm K.
Pro-raw filer
Jeg har en «gammel» Pro Max 12 som også støtter Proraw. Et portrett (ikke i portrettmodus) er utskrevet fra Cewe, Japan Foto i lerret, 50x70. Justert og fremkalt i Lightroom på Ipad-Pro, siste utgave. Stor fil, 38,6 MB, ISO32. Lerretversjonen fremstår som sylskarp, høylys og skygge uten artifakter. Forbløffende bra. Usikker på hva mer man egentlig forventer. Hadde ikke vært særlig annerledes å beskue via min Sony A7Rll, eller A7C.
Joda, godt og tjenlig lys.. som man bruker når man tar portretter. Dette var tjenlig med stor dybdeskarphet.
Tom Egil A.
Takk for svar og innspill, godt å høre at bildefilene kan brukes til utskrifter også :)
#4
#4
Tom Egil A.
Takk til alle som har bidratt med svar og innspill :)

Har nå mottatt mobilen og har såvidt begynt å bruke den, men må virkelig si at både skjermen og bildekvaliteten virkelig imponerer meg.
iPhone har virkelig tatt seg opp med tanke på kamera/bilder siden jeg hadde iPhone 4, her har det skjedd store forbedringer.

Jeg liker veldig godt både portrett -og macromulighetene denne mobilen gir :)
Åpne uskalert versjon i eget vindu