#1
#1
Dag T.
1
Jeg måtte flire av overskriften på NRK sin forside: "Studie: Ja, nesen blir større på selfien"

Utrolig at det skulle være nødvendig med en "studie" for å finne ut noe fotografer har vært klar over siden vidvinkelen ble oppfunnet. :-)

http://thrane.name
#2
#2
Geir B.
2
Hvis folk ber om plastisk kirurgi fordi de feilaktig tror at nesa er for stor og brei, så er det jo greit at det blir forklart at dette er en slags optisk illusjon forårsaket av for kort opptaksavstand med vidvinkel.
Det som er opplagt for drevne fotografer er ganske sikkert ikke like opplagt for alle og enhver.
Dette gjelder jo ikke bare foto. Har man litt peiling på et område, ser man jo hvor feilaktig eller unøyaktig ting blir fremstilt i media.

MVH

GeirAmatør med interesse for landskap.
Arne V.
4
Det er vel ikkje noko "feilaktig eller unøyaktig" i det NRK skriv, tvert imot er det både opplysande og rett nok. Så heller ros til NRK for å fokusere på og forklara eit fenomen som stadig fleire personar feiltolkar, og som medfører at dei på feil grunnlag etterspør plastisk kirurgi. Elles er det sjølvsagt ikkje nødvendig med ein "studie" for å finne ut at proporsjonane i t.d. eit ansikt endrar seg med brennvidda på brukt objektiv. Derimot er det nødvendig med ein studie om ein ønskjer å kvantifisere dette, og det var nettopp det siste som var formålet med den omtalte studien.
#3
#3
Erlend S.
4
Dette er feil:"Årsaken til at ansiktet blir forvrengt er at frontkameraet i en smarttelefon har en kraftig vidvinkel."

Men dette stemmer:"Det er i tillegg kort avstand fra kameraet til personen som tar selfien."

Det med vidvinkel spiller ingen rolle rent bortsett fra fortegning, som forvrir ansiktet når det kommer vekk fra sentrum. Det er perspektivet, altså fotograferingsavstanden, som gjør nesa stor. Ikke vidvinkelen. Vidvinkelen gjør bare at du får med mer på bildet, men den tillater også kort fotoavstand, sånn sett bidrar den til perspektivet .

Dette ble altså litt feil på NRK, men den originale forskningsartikkelen er derimot veldig nøyaktig.

Jeg har tenkt mye på fotoavstand og perspektiv på portretter og har landet på 150 cm som standard utgangspunkt, men ansikter er forskjellige og små spisse neser står godt på 100 cm avstand hvis nesa peker rett mot kameraet.
Åpne uskalert versjon i eget vindu