Agnar H.
bilde
Nå og da dukker det opp sensorflekker på bildene. Da er det greit med en runde med sensorrens. Har utstyr til både fullformat og APS-C. Ikke ofte det benyttes, men nå og da ved behov.

I dag var det tid for en liten rens av sensor på Nikon D5300. En svært synlig sensorflekk dukker opp i ene hjørnet på bildene. Da har jeg dette settet som bildet viser. Så at flasken med et eller annet lurium som skal dryppes på swab var tørket inn = tom. Gjorde et forsøk med tørrens og det fungerte det. Så p.t. er alt OK.

Men spørsmålet er om det er andre rensemiddel som kan benyttes i stedet for det som var på denne flasken? Burde ikke være nødvendig å bestille en helt nytt sett da jeg har flere "swabs". Tørrens kan fungere, som i dag, men meningen er vel at det skal dryppes litt av dette stoffet på rensepinnene? Hva med rødsprit - eller noe annet? Må være sikkert så ikke sensor kan ta skade av det.
#1
#1
Geir B.
1

Hei Agnar,

Jeg ville ikke prøvd med rødsprit. Mange tilsetninger der som kan bli sittende igjen på sensoren etter et etanolen har fordampet.

Ren metanol, etanol eller isopropanol blir mye brukt.
Styr unna aceton.
Jeg ser også at noen anbefaler heksan. Fordelen er det at fordamper fort.

MVH

Geir

Amatør med interesse for landskap.
Odd S.
Geir B skrev:
Jeg ser også at noen anbefaler heksan


Heptan skal også være bra. For en tid tilbake prøvde jeg å skaffe mer Heptan, men jeg fant ingen apotek som hadde. Forklaringen var at leverandøren hadde sluttet å føre det. Hexan er kanskje enklere å finne? Jeg er takknemlig for tips hvis noen vet hvor Heptan eller Hexan er å få kjøpt nå i 2022.
Geir B.
Heptan funker sikkert også greit. Kokepunkt omtrent som for vann (98.4°C).
Heksan koker ved 68.7°C.

MVH

Geir
Odd S.


Jeg har fortsatt noe igjen, mellom 1/4 og 1/3 flaske, maken til den på bildet. Apotek 1 var ett av flere som ikke kunne skaffe sist jeg spurte. Jeg skal sjekke igjen.
Åpne uskalert versjon i eget vindu