Kjell Arne S.
Hei!

Jeg jobber som frilansjournalist+fotograf. For en del år siden tok jeg en bildeserie i sammenheng med et arrangement. Bildene ble brukt i en avis jeg hadde avtale med, i tillegg til at jeg har gitt løyve til at organisasjonen som hadde arrangementet fritt kan dele ut bildene ved eventuelle pressehendvendelser. Ett av bildene er derfor brukt av flere medier, med min og organisasjonens velsignelse.

Nå har en person skrevet en svært negativ bok om denne organisasjonen, der han illustrerer boken med blant annet ett av mine bilder. Bildet er over en hel side, og er ikke kreditert med fotograf. Det ser ut som han har lastet ned en lavoppløst kopi fra Google Images sin forhåndsvisning. Som forfatteren selv har sagt til en jeg kjenner: "han bare fant bildene på internett".

Siden dette er en bildebruk jeg absolutt ikke godkjenner, ønsker jeg å fakturere forfatteren for dette.

Hvordan mener dere jeg bør gå frem?

Som et ekstra stikk, har jeg tenkt å donere eventuelle penger jeg får til organisasjonen han omtaler.
#1
#1
Erlend S.
Vanskelig å si, hadde vært fristende å klinke til med 100 000 men da blir du nok ikke tatt på alvor av forliksrådet .. Jeg foreslår å fakturere 5000 for bildet og 5000 i straffegebyr. Kanskje lurt å prate med han først , at det da blir lettere å få oppgjør uten at det må gjennom forliksrådet.
#2
#2
Lasse B.
Hvor stort opplag er det på boka?
#3
#3
Kjell Arne S.
bildeTakk for svar.
Opplaget på boka er ganske lite (500). Det er snakk om en nisje-bok for et religiøst miljø.
Jeg kan legge ved et bilde av sidene i boka som viser hvordan bildet mitt (i forferdelig oppløsning) er brukt:
Erlend S.
Dette er såpass amatør at det framstår som hjemmesnekret. Du kan godt fortelle han at normal fakturering på slikt uatorisert tyveri er 5000 x 2, men la han få lov til å forsvare seg litt, prute og komme unna med et par tusen.
#4
#4
Mikael T.
1
Veldig synd å høre om dette. Det er dessverre ikke første gang slike ting skjer.
Ser at forleggeren bruker Comic Sans i boken, det sier jo egentlig alt om hvor useriøse disse folkene er.

Anbefaler å ta en titt her:
http://baa.no/alle-artikler/hvordan-kreve-betaling-for-bildetyveri

Ellers støtter jeg forslaget om å fremme et edruelig krav på ca 10 000 ( en dobling av vanlig sats pga ulovlig bruk). Lykke til!
#5
#5
Kjersti N.
Kanskje du skulle ha tynt de skikkelig så boka må trekkes tilbake. Tenker at uansett er det greit å ikke ha navnet sitt i boka heller

Pentaxianer- stabilized inside :)
Åpne uskalert versjon i eget vindu