Roar V.
bildebilde
Hei.

Jeg bruker Photolab 4 til å etterbehandle bildene mine. Fotograferer kun med råfiler, og lagrer ferdig etterbehandlede bilder som jpg filer. Bildene blir for det meste vist frem på skjem.

Det jeg lurer på er hvilken ICC profil som er lurest å bruke når jeg lagrer bildene. I programmet kan man velge en fargeprofil som er laget for kameratypen, men når man lagrer kan man velge mellom: Original, srgb, adobergb og custom.

Hadde også vær fint og vite hilken fargeprofil som er best til utskrift.

Takker for svar.

http://www.flickr.com/photos/128655628@N05/
#1
#1
Odd S.
Roar V skrev:
...hvilken ICC profil som er lurest å bruke når jeg lagrer bildene.


Det finnes neppe bare ett svar, jeg tenker det kommer an på etterfølgende bruk av filene. Minste felles multiplum er vel fortsatt sRGB.
Roar V.
Takk for svar.

Jeg hadde et håp om at det var en profil som fungerte best for visning på skjerm og en for utskrift.
Odd S.
Roar V skrev:

Jeg hadde et håp om at det var en profil som fungerte best for visning på skjerm og en for utskrift.


En fargeprofil som fungerer bedre enn sRGB for alle fargeskjermer og fargeskrivere i verden? Der må jeg melde pass.
Tor Einar K.
Har lenge vært AdobeRGB for print og sRGB for skjerm. Men DCI-P3 er vel i ferd med å overta for sRGB.

Du bør uansett sikre deg for fremtiden og lagre i best mulig kvalitet da teknologien er i stadig utvikling.
Roar V.
Takk for svar.

DCI-P3 har jeg ikke som alternativ. Derimot så har jeg et verktøy i Photolab som heter Color Rendeing. Her velger jeg min camera modell. Når jeg så skal lagre har jeg en mulighet der jeg kan velge ICC profil original. Jeg vet ikke hva dette er for noe. Så da bør jeg kanskje bruke sRGB. Jeg har brukt sRGB tidligere, men syns bildene virker mørkere etter lagring når jeg ser de i andre programmer.
#2
#2
Per Arnfinn P.
1
I 2016 etablerte elektronikkbransjen Display P3 fargerommet, også kalt for DCI-P3 eller bare P3. Bruk denne framfor sRGB. Og bruk Display P3 + PNG + 16 bit. Til print bruk ProPhoto + Tiff + 16 bit (årsak: Adobe RG klipper på dyp blå, cyan og grønn mot nye fotoprintere og print på Luster og baryttpapir
Odd S.
Per Arnfinn P skrev:
I ... DCI-P3 eller bare P3. Bruk denne framfor sRGB


Hmm, og det uten forbehold om utstyr og programvare som pixeldata skal innom mellom fil og menneske?
#3
#3
Roar V.
Hei igjen.

Jeg tror jeg har funnet ut hva ICC profil original er for noe. Jeg har klippet ut en tekst som er automatisk oversatt til Norsk, som forklarer dette.

Hvis inndatabildet er et RAW-bilde, uavhengig av fargeområdet du valgte i kameraet, er raw-inndatafargene verken i AdobeRGB eller i sRGB, men i det opprinnelige fargeområdet til sensoren på kameraet. I så fall konverterer PhotoLab sensorfargene til AdobeRGB og bruker det som arbeidsområde.

Jeg fant denne teksten som et svar i en diskusjon på DXO sine sider.
Gunnar L.
Hei!
Jeg bruker også DXO, og kan skrive under på at problemstillingen du tar opp er litt spesiell. Programmet bruker sensordata når du behandler RAW- bildene i DXO. Men når du eksporterer filene kan du velge DNG formatet, og da eksporteres filene i Profoto fargerommet. Hvis du velger å eksporterer i til TIFF eller JPG kan du velge mellom Adobe RGB, eller sRGB.
Åpne uskalert versjon i eget vindu