Agnar H.
bilde
Jada, har nok kamera. Men om jeg skulle komme i den uheldige situasjon at ønsket om utvidelse av kameraparken blir for påtrengende, hva velges da?

Det blir i tilfelle et fullformatkamera; nytt eller brukt. APS-C og M4:3 har jeg nok av. Har et Nikon D700 som drar kraftig på årene. Samtidig fungerer det helt greit - til sitt bruk. Ser allikevel at det blir stort og tungt å ta med på tur. Vekt er da selvsagt et argument for ikke å velge et eller annet brukt av D800/D810. Og så er det de lettere D750 og D610. Har en del optikk tilpasset Nikon FX. Derfor er Nikon mest aktuelt.

Og så det speilløse Z6 II som via adapter kan benytte en god del eldre Nikon-optikk. Spørsmålet er om det blir benyttet? Er "gamle" 24-85mm, 50mm 1,8G eller 20mm 2.8 etc gode nok til å utnytte potensialet til de nye speilløse husene? Noen som har Z6 eller Z7 og har erfaring med dette? Altså om en heller bør gå for en pakke med Z6 II + tilpasset ny optikk?

#1
#1
Tor Einar K.
1
Som deg har jeg mange år med Nikon og i den senere tid også M4:3.
Jeg har Z6 og Z7 som brukes med Nikon AF-S og Sigma Art optikk.
Dette fungerer glimrende, faktisk bedre enn på mine D800 og D4 da det ikke er behov for mikrojustering.
Eneste nye Z objektiv jeg har kjøpt er 40mm for å ha et kompakt alternativ om jeg skulle trenge det. Resten av den nye optikken interesserer meg ikke da det de yter ikke kan forsvare den høye prisen, sett ut i fra optikken jeg allerede har.

Om du har optikk med innebygd fokusmotor ville jeg valgt speilløst. Før eller senere havner du nok der uansett.
Om du ikke har det er speilrefleks fortsatt ett godt alternativ så sant synet ditt takler den mørkere søkeren.
#2
#2
Audun S.
1
Ville spurt meg selv om jeg ville ha kamera med eller uten AA-filter.
Jeg er ikke i tvil om at jeg bare skal ha kamera uten AA-filter.

Vennlig hilsen Audun
#3
#3
Geir B.

Hei Agnar,

Jeg har Z6 med FTZ-adapteret. Jeg bruker ofte "gammel" Nikkor-optikk med dette adapteret, og det fungerer helt greit. Z6 er mitt mest brukte kamera for tiden. Mindre og lettere enn D850, så det er lettere å ta med på tur og lettere å vandre rundt med. Søkeren er stor og lyssterk. Jeg har en Panasonic GX80 som jeg skaffet meg for å ha noe riktig lett og kompakt på fottur. Søkeren der er knøttliten og mørk sammenlignet med Z6.

Lykke til med nytt kamera.

MVH

Geir
Amatør med interesse for landskap.
Audun S.
Hvordan vurderer du dette med AA eller ikke AA?
Jeg merket vesentlig forskjell på Pentax K-5 med AA og K-5IIs og Fuji X, uten AA, alle med 16MP.
Synes dette er særlig merkbart på landskap der en gjerne ønsker å zoome inn på bildet eller gå tett på om det henger på en vegg.
Geir B.
2
Hei Audun,

Jeg har ikke fingransket bilder fra Z6 med tanke på å se om AA-filteret har en negativ effekt på detalj-oppløsning. Bilder fra Z6 havner for det meste på FB, Instagram og div. web-sider, så det spiller nok ikke noen særlig rolle.
Hvis jeg vil ha frem detaljer i landskap bruker jeg D850 og stictcher gjerne flere bilder sammen i LR eller PS.
Mitt beste eksempel er et bilde av Matterhorn. Det er på 470 Mpixel og tatt med 420 mm tele fra en balkong nede i Zermatt. Ca. 16 bilder er spleiset sammen i LR. Hvis du er nyssgjerrig kan du laste det ned her:
http://wetransfer.com/downloads/f70fc47ab59636f06e7d0bf43...449/7ae921

Her kan du se enkeltpersoner på vei opp fjellet, og du kan telle viduer på Solvay-hytta.

MVH

Geir
Audun S.
Får se på det bildet når jeg er hjemme på fiber.

For min det kan det tenkes det blir en brukt Z7II en gang….
Agnar H.
Geir B skrev:

Jeg har Z6 med FTZ-adapteret. Jeg bruker ofte "gammel" Nikkor-optikk med dette adapteret, og det fungerer helt greit. Z6 er mitt mest brukte kamera for tiden.

Jo, det er litt av hovedpoenget om det skulle bli innkjøp av noe nytt. Med at jeg alt har en del Nikon-optikk er Z- serien mest aktuell. Kan en si det så enkelt at de gamle FX-objektivene som har innebygd fokusmotor (AF-S) også vil fungere på Z6 (med adapter)? Og de som ikke har fokusmotor må stilles manuelt?

Objektiv er jo en betydelig kostnad og synes Z-optikken for fullformat er dyr. Ser en 24-70mm 4.0S koster 11.000,- Om en god gammel 24-85mm 3.5-4.5G har tilnærmet like gode optiske kvaliteter så er det mye å spare på gjenbruk. Ser vekten på disse to også er temmelig lik.

Egil S.
4
Hei Agnar
Jeg har gått den tornefulle vei fra dslr til speilløst, og har ikke angret en dag. En periode hang jeg litt igjen i dslr land og beholdt noen av mine Nikon G objektiver som ble brukt med adapter. Det fungerer for så vidt, men for meg ble det for knotete. Basis i det nye systemet mitt er Z6 med 24-70/4. Nikon 24-70/4 er optisk helt utrolig, og regelrett gruser 24-85 som var mitt hovedobjektiv tidligere. Adapteret er nå solgt. Det samme er G optikken. Siste tilvekst i systemet mitt er en 24-200 zoom som lever meget bra optisk i tillegg til å være relativt kompakt og lett. Går du på bruktmarkedet kan du få en startpakke til en anstendig pris. Særlig er 24-70 meget gunstig på bruktmarkedet der meget fine eksemplarer er nede i 5.000kr.
Kjør på med Nikon Z fullformat, Agnar. Livet er for kort til å løpe rundt med fossile dslr kameraer.
Geir B.
1
Hei Egil,

Jeg legger merke til at du er fornøyd med Z Nikkor 24-200 mm. Den er jeg interessert i til reisebruk. Min gamle 70-200 mm f/2.8 blir liggende hjemme da er et stort og tungt.
24-70 blir litt i videste laget når man har lyst til å zoome inn på noen detaljer.

MVH

Geir
Egil S.
1
Hei Geir,
Jeg har nettopp fått 24-200 i hus, og har ikke fått testet den inngående enda. Må likevel si at det jeg har sett hittil virker meget lovende. Som reiseobjektiv er det helt perfekt. 24-70 er bedre optisk, men som du sier, litt i videste laget når en skal zoome inn på noen detaljer. Brukte 70-300 med adapter tidligere, men det ble bare liggende hjemme slik som ditt 70-200.
Geir B.
Hei Egil,

Hvis du kan legge ut noen eksempler med 24-200 på BK hadde det vært topppers.

MVH

Geir
Egil S.
1
Skal gjøre det etter hvert. Akkurat nå bøtter det ned på Palmekysten;)
Erlend S.
1
Hvor gammel er gammel som fungerer godt på z ? Ais? Af-D? Af-s?
Nikon Df støtter alle disse fint, og jeg kan se for meg at Speilløs Z kan bli godvenner med manuellfokusoptikk. AF-D mister vel autofokus, men gjør det noe? Speilløse er uansett morsomme med manuell lupefokus.
Audun S.
Kanskje noen som har Z-modeller kan si noe om lupefokusen som forhåpentligvis sitter i Z-modellene?
Dette er særlig interessant for meg nå som jeg lot min Df gå videre.
Har 3 Ai/Ais og 2 AF-D objektiver + den lille 45-en med elkontakter.
Egil J.
Ja, Z-erne har lupefokus. Har konfigurert en knapp til den (video-record knappen), siden jeg har noen Zeiss optikk med manuell fokus. Men jeg har ikke rukket å brukt den så mye.

Merk at Nikon har to modus, stillbilde og video. Så når du skrur kameraet om i video, så vil de konfigurerte knappene få nye tilordninger. Så for meg å "ofre" record-knappen vil bare bety at jeg ikke kan starte en video når kameraet er i bilde-modus.
Audun S.
Hvor mye forstørrelse er det på lupefokusen? Og kan fu flytte hvor lupa i bildet legger seg med joy-stikken?

Og hvordan blir blenderoperasjonen med helt manuelle objektiver uten elkontakter når de brukes på Z?
Egil J.
1
Jeg har ikke kameraet her, iom at jeg er på jobb. Jeg kan komme med utfyllende informasjon senere i dag.
Audun S.
Supert!
Dette er svært nyttig ved bruk av manuelle macroobjektiver.
Da kan en komponere motivet slik en vil ha det, legge AF-punkt akkurat der en vil ha fokus og så bruke lupefokus. Håper dette fungerer slik også på Nikon speilløst. Brukte dette mye med manuelt Pentax macroobjektiv på Fuji X.
Geir B.
1
Hei Audun,

Jeg har nettopp testet litt med Nikon Z6 og FTZ-adapter.
Jeg prøvde med AF Nikkor 50 mm 1:1.4D.
Du mister autofokus som allerede forklart.
D-objektiver har en liten låseknast på blenderringen. Når du låser denne på minste blender (f/16 i dette tilfellet) stiller blender-lamellene seg på f/8 når du slår på kameraet.
Når du flytter fokuspunktet rundt vha av sub-selector eller multi selector kan du zoome inn tre ganger og få et skikkelig nærbilde av området rundt fokuspunktet. Dermed får du veldig god kontroll og sylskarp fokus.

Så prøvde jeg med Nikkor 35 mm 1:2.8. Dette er et AI-objektiv. Her lukker blenderlamellene seg i takt med blenderringen enten kameraet er slått av eller på.
Også her kan du flytte fokuspunktet rundt og zoome inn, akkurat som over.

Jeg fant også et non-AI-objektiv i samlingen: Nikkor O C Auto 35 mm 1:2.
På Z6 med FTZ-adapter oppfører det seg som AI-objektivet beskrevet over.

Håper dette hjelper.

MVH

Geir
Audun S.
Supert!
Men kan en med et AF-D objektiv regulere blenderen opp og ned med kameraets blenderkontroll, altså velge alle blenderne?
Geir B.
1
Hei igjen,

Ja, du kan velge hvilken blender du vil fra kameraet, men du må låse først med den knasten på blender-ringen. Jeg prøvde nettopp nå med 50 mm 1:1.4D, og jeg kan velge alle blendere fra 1.4 til 16.

MVH

Geir

Audun S.
Egil J.
1
Da har jeg sjekket. Som sagt kan du konfigurere en knapp til zoom (som jeg nevnte ovenfor). Samtidig velger du også default zoomgrad (1:1 100%, 50% eller 200%). Det er denne zoomgraden som velges når du trykker på knappen.

Etter at du har trykket på den gitte knappen, så kan du flytte zoomvinduet med joy-stikken. Du kan også endre zoomgrad med zoom+ og zoom- knappen
Audun S.
Legger lupa seg der AF-punkt var valgt før en engasjerer lupa?
Geir B.
2
Hei Audun,

Som jeg skrev i et tidligere innlegg, når du zoomer inn, da zoomer du inn i retning der fokus-punktet ligger.

MVH

Geir
Ulf Erik A.
Mener det er 100 prosent zoom på lupa og den legger fokuspunktet midt i og ja det kan flyttes med joystikken.
.
#4
#4
Egil J.
6
Har Z6 og Z7 II, samt en god del Z-optikk: 14-24 /f2.8S, 24-70 f/2.8S, 20mm f/1.8S, 24mm f/1.8S, 35mm f/1.8S, 50mm f/1.2S, 50mm f/1.8S og 85mm f/1.8S.

En av grunnene til at jeg vil anbefale Z-systemet er optikken. Spesielt den nye f/1.8S serien. De er lette, små og optisk meget gode samt ikke så svindyre. De kommer meget godt ut i tester, og jeg er selv meget fornøyd.

Nikon kommer også med noen knøttsmå objektiver i Z-serien, blant annet en 28mm f/2.8 som bare veier 160g (Kr. 3.590,-) og en 40mm f/2 som veier 170g (Kr. 2.290,-) samt en 24-50mm f/4-6.3 på 195g (Kr 5.690,-)

Så jeg har ikke bruk for Olympus-systemet lengre. Disse blir nesten like kompakt og lett.

Autofokusen har fått en del pes, men er blitt betraktelig bedre etter de siste oppdateringen. Har fotografert en del dans i variert lys, samt vært oppe i nord. Autofokusen fungerte utmerket. Noen uskarpe bilder ble det, men det skyldes en noe rusten fotograf. Vil ikke skylde på utstyret.

Hvis du går for et nytt Z-kamera, så vil jeg anbefale at du setter deg godt inn i hvordan kameraet fungerer og hvordan det kan konfigureres. Spesielt gjelder dette autofokusen. Jeg liker å tyne systemet, så for meg er det kritisk å kunne bruke det riktig.

Nikon benytter samme menysystem på Z-kameraene som på DSLR kameraene, så du vil kjenne deg godt igjen.

Hvis det er en Nikon 20mm f/2.8D du har, så vil ikke autofokusen fungere på den. Grunnen er at D-serien er avhengig av en fokusmotor i kameraet, og de nye speilløse kameraene har ikke en slik motor.

Jeg ville tenke meg godt om før jeg ville bruke penger på FTZ-adapter til de gjenværende 50mm f/1.8G og 24-85mm f/4-6.3. Da er det bedre å benytte dem på et Z-objektiv. De nye Z-objektivene er så f***a mye bedre.
#5
#5
Geir B.

Siden alles oppmerksomhet er fanget takket være Agnars innlegg har jeg et spm angående Nikon Z6 og video.
Overalt man leser kan man se at Z6 gir 4k video uten crop når man velger FX mode.
Det jeg imidlertid observerer er en liten crop når jeg skifter mellom foto og video med photo/movie selector. Jeg har inntrykk av at graden av crop blir litt mindre hvis man slår av VR. Jeg må teste litt mer og antagelig bruke stativ for gjøre dette skikkelig, men det er tydelig at det er en viss crop. Jeg har valgt FX som "image area" i movie-menyen. Hvis jeg velger DX i movie-menyen blir forskjellen mellom photo og movie enda større, naturlig nok.
Jeg har lett litt rundt på nettet, men "alle" påstår at man får video uten crop med Nikon Z6. Det er altså ikke min erfaring.

MVH

Geir

Amatør med interesse for landskap.
#6
#6
Agnar H.
Om det skal satses på nok et Nikon-kamera så er det flere pent brukte D750 og D800 på finn.no. Ser det er en viss diskusjon om plusser og minuser med såkalt AA-filter. Et filter som i utgangspunktet skal fjerne moiré. D750 og D800 har vel AA-filter, men ikke D810.

Etter diskusjoner på diverse nettsider virker det som de fleste holder en knapp på kamera uten AA, også kalt "optical low pass filter". De skal levere marginalt bedre på detaljer. Et paradoks kanskje at mitt rimelige D5300 har ikke dette AA-filteret, men det temmelig nye Z6 speilløst fullformat har et slikt (men ikke Z7).

Usikker om det har noen betydning, men ser det går ivrige diskusjoner om emnet.
Audun S.
Mine hovedkamera skal fremover være av typen uten AA-filter.
Slik har det også vært siden jeg hadde Pentax K-5IIs og Fuji X, med unntak av Nikon Df jeg brukte siste halvår 21.
Erlend S.
Var det noe med aa-filteret som irriterte deg på Df? Jeg tenker ikke på det, men er jo vant med det fra D800. Synes Fuji imidlertid Fuji x takler aa-filterløsheten bra, mens Hasselblad H 3 D 39 er litt opp og ned. Ekstremt god kontrast og detaljering og ekstrem moire noen ganger innimellom.
Audun S.
Har jo stort sett brukt JPEG rett ut av kamera og da synes jeg DF falt igjennom mht detaljering i forhold til Fuji X, både 16MP og 26MP. Har sjekket med samme objektiv på Df og Fuji X, 16 og 26MP.
Ulf Erik A.
1
Jeg har hatt Z6 og byttet det i en Z6 II (grunnet bedre og raskere AF, buffer bla) og opplevde overgangen fra D750 som betydelig mht detaljer. Tror ikke bare det skyldes bare kamera men og de meget overbevisende Z-objektivene feks 24-70 mm F4 som jeg startet med. Dynamisk omfang og mindre støy på høyere ISO er også svært bra på begge kameraene. Tester viser jo at Z 6 en og to er helt i toppen her. Samtidig er god gjengivelse på høy ISO en av styrkene til Nikon D750 ( noe Nikon ikke kommuniserte godt nok ut til markedet hevdes det og jeg er enig i den beskrivelsen) Også D850 er et svært bra kamera som jeg innhar. Mener det er vassere til landskap og dyrefotografering der man ofte må beskjære bildene kraftig ned til motivet. På oppdrag tar jeg gjerne med Nikon D850 påmontert Nikon 70-200 mm f 2.8 ver II og får gode tilbakemeldinger på bildene gjerne med høy ISO. Ser jo selv at de er et must når man skal inn på folk og skyte kjapt i hurtigere situasjoner. På min Z6 II bruker jeg oftest 24-70 mm f4 som allround objektiv men Z 14- 30 ligger i veska ved behov. Litt artig med begge Z- kamera er det at de korrigerer selv fortegninger ved feks ekstreme brennvidder en god del. En underkommunisert fordel med Nikon sitt speilløse system er prisen på kamera og objektiver. Oftest langt mer for pengene enn de to beste konkurrenter. FTZ adapteret fungerer helt fint og bruker ofte Nikon 70-300 mm VR AF-P på turer når det skal være ekstremt lett. PS Klarer ikke helt å gi slipp på Nikon D850 med micro, normal, nevnte 70-200 mm f 2.8 og nyeste Nikon 500 mm f 5.6 AF-P
Åpne uskalert versjon i eget vindu