Jonny N.
En kompis har kjøpt seg en billig og defekt storformat skriver. Denne drømmer han om å skrive ut bilder med. Han har ikke annet digitalkamera enn en mobiltelefon, og han har tilgang til en bærbar eplemaskin. Jeg selv bruker Lightroom, men det er naturligvis et alt for kostbart valg. Så hva annet kan man bruke som gir en slags kontroll på farver man får på utskrift, og på billigste vis?
#1
#1
Bård Ivar F.
Hvis ca. kr. 700,- for siste versjon av PSE blir for dyrt.....så blir det spennende å se hvor "billig" den billige og defekte storformatskriveren blir til slutt......skeptisk

http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#2
#2
Odd S.
Jonny N skrev:
...Så hva annet kan man bruke som gir en slags kontroll på farver man får på utskrift, og på billigste vis?


Mobiltelefonbilder og storformatskriver :-)
Det er ikke enkelt peke i retning av programvare når du velger å ikke oppgi skrivertype og filtype.

Epson har et gratis og ok utskriftsprogram Epson Print Layout, men det fungerer ikke med alle Epson-skrivere. Canon og HP kan ha tilsvarende.

Her er link til en nettside som kanskje inneholder nyttig info: http://www.hp.com/us-en/shop/tech-takes/best-free-photo-p...g-software
Jonny N.
Det er en Epson 3880. Har samme skriver selv, men den får jeg ikke kontakt med lengre. Jeg har prøvd Epson Print Layout, men husker lite av det. Er ikke sikker på om det fungerer til en så gammel skriver, og har ingen mulighet for å teste lengre.

Photoshop Elements var det første som slo meg. Fungerer vel som vanlig PS? Fordelen er at det finnes mye opplæringsmateriale. Ulempen er at det ikke er gratis, men i den store sammenhengen en overkommelig pris.

Et alternativ er Bilder som følger med eplemaskinene. Har som sagt ikke mulighet for testing selv.
Odd S.
Jonny N skrev:
...Photoshop Elements var det første som slo meg. Fungerer vel som vanlig PS? Fordelen er at det finnes mye opplæringsmateriale. Ulempen er at det ikke er gratis...

Et alternativ er Bilder som følger med eplemaskinene. Har som sagt ikke mulighet for testing selv.


LightZone http://lightzoneproject.org/ er (var ihvertfall) et kapabelt redigeringsprogram som kunne skrive ut til en 3800 som jeg hadde. Programmet taklet mine Nikon-råfiler og vanlige jpeg-filer, men jeg vet ikke om det takler DNG eller de nye Apple-formatene hvis det er aktuell bruk, du er jo litt lite meddelsom :angående krav til funksjonalitet -).

Darktable http://www.darktable.org/ er et brukbart redigeringsverktøy med database a'la Lightroom, og jeg tror det har mulighet for utskrift, men jeg har ikke brukt programmet.

Gimp http://www.gimp.org/ har utskriftsmodul og er et slags alternativ til Photoshop eller Affinity Photo, men lærekurven kan oppleves bratt for alle disse.
Jonny N.
Det var nok disse gratisprogrammene jeg tekte på. Veldig lite brukererfaring med utskrift å finne. Det virker som det er veldig få som driver med utskrift uavhengig av bildebehandlingsprogram.
Jeg har prøvd betalingsprogrammet Capture One et par ganger til utskrift. Ble ikke imponert, så er skeptisk til at gratisprogrammer skal være noe annet enn i beste fall vidløftige i bruk. Men har ingen erfaring, og kan ta feil i mine antagelser.

Hvorfor en som ikke har annet enn et mobilkamera kjøper seg en defekt storformat skriver, og hva han planlegger gjøre med denne er for meg et mysterium. Jeg er "fotoeksperten" og har blitt spurt om råd. Ble litt nysgjerrig på hvilke alternativ som finnes.
Odd S.
Jonny N skrev:
,,,Jeg har prøvd betalingsprogrammet Capture One et par ganger til utskrift. Ble ikke imponert...


Det tar tid å lære å bruke Capture One :-)
Jeg har brukt programmet i en del år, men kun i såkalt session-modus til fremkalling av råfiler. Hoppet over oppgraderring til v21 i fjor og hopper også over v22 i år, siste året har jeg brukt på å øve meg på en annen råilfremkaller som for meg er minst like utfordrende å lære som Capture One.

Jonny N skrev:

Jeg er "fotoeksperten" og har blitt spurt om råd. Ble litt nysgjerrig på hvilke alternativ som finnes.


Det er en utfordring å følge med på hva som finnes og eksperimentere nok til å forstå om man vil like å bruke en bestemt programvare. Det er lett å få inntrykk av at alle som vet sitt eget beste, følger Adobe i tykt og tynt.

XnView http://www.xnview.com/en/ var opprinnelig for Windows, men du kan jo se på multi-platformutgaven XnView MP. Freeware for personlig bruk, og jeg tror programmet kan skrive ut bilder.

digiKam http://www.digikam.org/ er kanskje en kandidat. Hovedfunksjonen er å være bildekatalog, men programmet har en bilde-editor og jeg tror det finnes en utskriftsmodul.
Bård Ivar F.
Jonny N skrev:

Det er en Epson 3880. Har samme skriver selv, men den får jeg ikke kontakt med lengre.

Det er en fin skriver og min har hatt pause i noen måneder etter skifte av alle ventilene så blir spennende å se om juleferien har blitt litt for lang når jeg starter opp igjen en gang på nyåret...http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Åpne uskalert versjon i eget vindu