Jørn B.
Jeg har et Canon Eos 6D Mark 2 m/diverse optikk. Tar mange forskjellig bilder ,men mest landskap. Jeg lurer på å bytte til Sony A73, eventuelt A73R grunnet bedre dynamisk omfang enn 6D Mark 2. Det jeg lurer på er om dette har stor praktisk betydning i virkeligheten. Det vi medføre et stort økonomisk utlegg å kjøpe objektiver tilsvarende det jeg har.Eos R har også bedre dynamisk omfang. Da holder det med adapterDet ligger endel på finn.no Kan jeg like godt kjøpe den? Hva synes fotofolket?



#1
#1
Edvin S.
Nei, dynamisk omfang har ikke noe større praktisk betydning i virkeligheten, om du ikke hittil har ønsket deg mer. For over ti, femten år siden, så var det av betydning. Selvsagt ønsker vi alle det dynamiske omfanget et digital mellomformat kamera har, men om vi ser tilbake i filmens historie, så overgår de fleste av dagens digitale kameraer nær alle filmer fra hine hårde dager.

Spionflyet U2 som er 65 år gammelt, og fortsatt virksomt i dag, bruker fortsatt kamera og film slik det var for 65 år siden. De sier digitalt enda ikke har overgått filmen i oppløsning, og kanskje aldri vil gjøre.

Da regner jeg med at de også er fornøyd med det dynamiske omfanget som filmen gir. Jeg har mange m43 kameraer som er eldre enn ditt, og ikke oppfattet det dynamiske omfanget som et svært problem. Selv de små Panasonic GM1 og GM5, med kanskje opp mot to stop svakere dynamisk omfang enn ditt er helt greie å bruke, og har "dratt" filene til det ytterste.

Nå finnes også programvare, slik at alt over 12 megapiksler (altså første EOS 5D) vil være helt greit for all framtid, men skal være ærlig, at jeg snoker stadig på bruktannonser etter en Fujifilm GFX.

Om du ellers er fornøyd med kameraet og optikk, så spar pengene og bruk de til noe annet hyggeligere enn å kjøpe nytt kamera. Blir ikke bedre bilder med nytt, annet enn at man blir inspirert til å bruke det mer, men også det er forbigående.
Edvin S.
1
Kan legge til, at jeg sikler på et digitalt mellomformat kamera, en Fujifilm GFX. Det endte selvsagt med at jeg kjøpte et "nytt" kamera, en Mamiya 7, selv om jeg allerede har Mamiya 6MF.
Ellers kom jeg over et nærmest ubrukt 5D Mk II til en fin pris, rett og slett for å ha et kamera som er mer tilpasset mine T&S objektiver, men også for bruk med mine gamle OM og Nikon F objektiver.
#2
#2
karin s.
1
Dynamisk område,
Hei Jørn, har du lyst på nytt kamera, kjøp det! Som funksjonshemmet tror jeg faktisk livet blir lettere om du får et kamera som gjør deg i godt humør,og som du bruker, ja canon 6d har ikke fått skryt for dynamikken! Vet ikke om canons nye r kameraer er bedre! Men sett i gang;) livet er for kort til å tenke for lenge;)

kes
#3
#3
John Petter E.
Hva med en EOS R6? Den har hakket nyere sensor enn eos R med blant annet mye bedre autofokus. Med canon sitt adapter kan du bruke objektivene du har med godt resultat. Om det er forskjell på dynamisk område i forhold til sony,så er det nok på det teoretiske plan.
Jørn B.
Saken er økonomi.Blir dyrt, må kjøpe brukt uansett. Ser ingen R6 på Finn. Men ser stadig Canon R til fine priser. Blir avhengig av adapter, er dette en fullgod løsning?
Vidar M.
1
Jeg kjøpte Canon EOS R i høst og alle mine fire EF-objektiver fungerer helt problemfritt med "standard" adapter Canon Mount Adapter EF-EOS R - så vidt jeg kan se. Forsøkte også med et EF-S objektiv som også fungerte som det skulle, men med crop oppløsning. Har også EOS 6D første utgave fra før.
#4
#4
Geir B.
RAW-filen har et dynamisk spenn på 11-12 EV i det ene kameraet, 12-13 EV i det andre kameraet ...

Til sammenligning: Skjermen har 6-7 EV, omtrent det samme har print. Det er her du betrakter bildet.

Hvis du (allerede) er superdyktige til å dytter 12 EV innenfor 6 EV med godt resultat i både høylys og skygger ... men likevel opplever manglende dynamisk spenn i kameraet som et fotografisk problem ... skal du (selvsagt) velge det absolutt aller beste.

Hvis ikke: 6D mk II kan tjene deg i laaaaaange tider !

mvh
Geir

PS
Jeg har 6D mk 1 (på åttende året) og har ennå ikke opplevd manglende DR som noe problem ...
#5
#5
Inge Martin F.
Det som folk egenlig tenker på når dei snakker om fordelen med større dynamikk er at kamera gjerne også har mindre støy på høg ISO. Men større lys styrke eller lengre eksonering vil lett utligne dette forholde, og når det gjelde EOS systemet til Canon begynner det vel å bli stadig meir bra tilbud av flott objektiver på bruktmarkede.
Åpne uskalert versjon i eget vindu