Audun S.
Har en Nikon TC 14E teleconverter som jeg tenkte å bruke sammen med AF-S 300mm f4. Men så lurer jeg på om den også er bra sammen med den fine AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR?
Noen som har erfaringer med denne kombinasjonen?
Tenker å bruke det sammen med Nikon Df.

Vennlig hilsen Audun
#1
#1
Trygve T.
Jeg har telezoomen og konverteren og de fungerer fint sammen for meg på D810. Må samtidig sies at det er sjelden jeg bruker dem sammen og jeg har aldri gjort noen sammenlikninger av bildekvalitet med konverter fremfor å croppe inn på bilde uten konverter.
Kan ikke si jeg har merket forskjell på verken fokushastighet eller bildekvalitet men litt er det sikkert for de som tester nøye.
Audun S.
Takk for svar! Er det E eller EII du har?
Ditt kamera har jo også mange flere pixler å croppe av enn Df med 16MP.

Den nye lette 300-en kan også være et alternativ…
Trygve T.
1
Har TC-14 E III, men hadde tidligere en TC14E som ble solgt sammen med en gammel AF-I tele, og kan ikke si at jeg har merket forskjell....
Audun S.
Har lest noe om at de er rimelig like optisk og funksjonsmessig.

Tenker at 70-200 f4 er ganske fleksibelt og lett og fint på tur. Converteren kan være fin når jeg trenger litt mer tele.
Har AF-D 85 f1.8 som jeg kombinerer mye med bl.a 45 f2.8 P og de manuelle Ai 24 f2.8 og Ais 200 f4.
(Har jo også AF-S 50 1.8 og AF-D 20 2.8, samt Ais 50 1.4, får sikkert bruk for de i vinter.)
Trygve T.
1
Du skal være ganske sikker på at du trenger en 300mm på tur for å ta den med. Ellers tenker jeg 70-200 med konverter er et bra vekt- og plasskompromiss.
Audun S.
Også det jeg tenker. AF-S 300 4 veier rundt 1400g, og vil betinge at 85-en også er med. Får nok tid å tenke over alternativene i løpet av vinteren.
Vurderer også XF 70-300 til Fuji X-T3. Bytter mellom Fuji X og Nikon Df nå.
Jon H.
1
Jeg vil nok foreslå at du kikker litt nærmere på XF 70-300. Kjøpte dette i sommer, og jeg vil påstå at det er det skarpeste zoom-objektivet jeg har, og etter å ha lest rosende omtaler av 1,4 konverteren kjøpte jeg også den, og jeg kan ikke si at jeg ser noen forringelse av bildekvalitet med konverteren. Da er vi selvfølgelig på f8, og det er jo en bakdel enkelte ganger. Jeg bruker 70-300 (og konverter) sammen med X-H1 og da er bildestabiliseringen helt suveren, etter mitt syn ( og jeg begynner å bli en smule skjelven).
Audun S.
Jeg har også Fuji sin XF 1.4x converter, så det ligger i kortene at jeg før eller siden kjøper XF 70-300 OIS. Jeg har XF 55-200 OIS, og er superfornøyd med den. Dessverre tar den ikke converter.

Har brukt AF-P 70-300 VR DX litt på Df, og i senter blir det ikke ille.
En FX 70-200 f4 VR til Df-en er nok anvendelig. Har kanskje mest lyst på Nikonzoomen.

Erlend S.
1
Et annet alternativ er jo 80-400 4.5-5.6 Af-d VR. Jeg har denne uten konverter og liker hva den leverer. Den er ikke skrekkelig tung (ca 1,2 kg?). Billig var den også på Finn. Jeg reiste på sommerferie med denne, 24-120 4 vr og Tamron 45 1.8 med vr.
Audun S.
1
Takk for tips, men 850g frister mer for meg.
(Og Fujizoomen er vel 580g)

Et alternativ kan være den nyeste lette 300 f4 til Nikon som bare veier 755g. 300 kan kombineres med 85-en eller en 90 macro.
Vekt / volum / anvendelighet teller for meg.
Erlend S.
1
Halvformatets fordel visavis fullformat er størrelse og vekt, og vil du ikke bære 1,2 kg med 80-400 så tror jeg 580 gram med Fuji 70-300 er best for deg. Jeg kunne tenkt meg den løsningen selv, men falt for 80-400 da den viste seg på Finn til en hyggelig pris. Kvaliteten er nydelig, og vekten er fin til å være fullformat 80-400. Men 400 fullformat er vel tilsvarende 270 eller noe sånn på Fuji , billedvinkelmessig.
Audun S.
Da blir det spennende å bruke Df-en med 70-200 f/4 og 98-280 f/5.6 som det bli med den friskmeldte TC-14E.
Så får det heller bli en 70-300 til Fuji senere en gang.
En par ting jeg liker med Nikonzoomen er autofokusen, fokusbegrenseren og de øvrige knappene, VR, zoom og avstandsringene, samt det at den ikke utvider seg ved zooming.
#2
#2
Audun S.
Noen som vet om AF-I Teleconverter TC-14E 1.4x skal være kompatibel med AF-S 70-200 f/4 VR på Nikon Df?

Nedblending fungerer ikke, men blenderverdiene kan stilles inn, og lysmåleren justerer lukkertid på bakgrunn av innstilt blender.
Siden nedblending ikke skjer blir bildene overeksponerte når mindre blender enn 5.6 er valgt.

AF-S 70-200 f/4 VR fungerer helt fint på Df uten converteren. Det samme med min AF-S 50mm f/1.8 og mine AF-D objektiver. Manuelle objektiver funker også helt fint.

Må noe aktiveres i kamera (Df) for bruk av converter?

Vennlig hilsen Audun
Audun S.
bildeDa har jeg avslørt synderen. Det er den mekaniske overføringen fremme i converteren for nedblending.
Den samme mekanismen bak på konverteren fungerer fint mot min Df og min FE. Mekanismen fungerer altså lekende lett fra kamerahus og fremover.

Men når jeg monterer converteren på 70-200-objektivet så låser mekanismen seg og blir treg, jeg kan ikke lett bevege nedblendingsspaken bak på converteren. Jeg tror denne mekanismen er bøyd i forkant av converteren.
Audun S.
Er det bare å finne fram ei nebbtang og bøye litt på denne, eller må den skrues av først?

Redigert:
Jeg har bøyd litt på den avtagbare braketten, men har ikke fått det bra. Den er nå bevegelig med objektivet påkoblet. Den har fått en dobbeltbøy og tar sannsynligvis for mye plass. Tror den lille braketten må byttes. Det går fortsatt tregt med så stor motstand at det ikke funker.
Audun S.
1
Glede! Da løsnet det.
Kanten på den lille braketten slepte mot ytterkanten på det røret i bakkant av objektivet som går inn over den utstikkende linsepakken i converteren.
Jeg mistenkte etterhvert at det var tilfelle, og litt forsiktig bending på braketten med et skrujern fikk det til å løsne. Nå regner jeg med at converteren fungerer som den skal siden blenderspaken er lett å bevege og siden den går tilbake av seg selv.
Ny melding kommer når jeg har tatt bilder med converteren og zoomen på ulike blendere.

Oppdatering:
Noen enkle bilder mot en lampe på ulike blendere, både med og uten converteren, gir rimelig jevne eksponeringer. Blenderen responderer nå raskt, både med og uten converteren.
Så da friskmelder jeg converteren.
Åpne uskalert versjon i eget vindu