Monica B.
Hei,

Etter å ha fått god veiledning og hjelp med et tidligere spørsmål forsøker jeg meg igjen.

Kjøpt meg et lite brukt D600 som første fullformat. Har 85mm 1.8, 50mm 1.4 og 35mm 1.8. Neste kjøp blir 70-200 2.8 før et nyere kamera prioriteres. Men, nå som jeg har begynt å forstå mer av manuelle innstillinger i naturlig lys, tenker jeg nå på å få meg en blits til bruk ved feks kirkefotografering (er mørketid her også snart, så det kommer vel godt med).

Sett på Godox V1. Er denne bra?
Noen tips?
#1
#1
Bjørn J.
1
bildeHva ønsker du å formidle? Skal du bruke lys for å belyse eller for å lyssette. Det er ofte mørkt i kirker og særlig lett er det ikke å lyssette dem. Hvis det kirkelige handlinger du ønsker å fotografere synes jeg det er best uten blits, den kan ødelegge mye av stemningen. Uansett er en blits ofte for lite. Dagens kameraer tåler fint bruk av høy iso så kanskje en kombinasjon av det en blits kan fungere. Godox kjenner ikke jeg, jeg bruker et annet merke og ved interiør fotografering av kirker bruker jeg som regel tre, fire blitser og lyssetter interiøret.

#2
#2
Mikael T.
Tror du skal være påpasselig med bruk av blits under seremonier. Det kan virke ganske forstyrrende for både deltakere og tilskuere. I noen kirker er det faktisk forbudt å bruke blits av hensyn til eldgamle malerier. Men her må man se an situasjonen. I en del seremonier, for eksempel dåp og konfirmasjon er det faktisk lagt opp til fotografering på slutten. Da er det helt greit å ta frem blitsen. Som nevnt er det ofte ganske dunkel belysning i kirkene så en blits kan være et godt hjelpemiddel. Det beste rådet her er å forhøre seg med kirken på forhånd for å vite hva som er akseptert praksis.

Så litt om det tekniske. Som Bjørn skriver er det ikke nok med en blits for å lyse opp en kirke. Skal du i gang med interiørfoto må du gjerne ha flere blitser og/eller kombinere flere eksponeringer. Men jeg tror du er mest interessert i reportasjefoto. Da finnes det noen triks som gjør at du kan få OK resultater med en blits. For eksempel bruk av lange lukkertider og synkronisering på bakre lukkergardin (second curtain sync. eller 2. gardin sync).

Det finnes mye informasjon om dette. Fant denne vidoen etter et raskt søk:
http://www.youtube.com/watch?v=ai-L2OLH7ZQ&ab_channel=RunNGun.

I tillegg kan du oppleve at fargen på lyset fra blitsen ikke stemmer overens med lyset i kirken. Blitsen er balansert for dagslys (blått) men lampene i kirken er gjenre varmere i fargen. Det blir derfor vanskelig å sette hvitbalansen riktig. Dette kan motvirkes med å bruke oransj filter på blitsen.

Både dette med bakre gardin og fargefilter er teknikker som krever litt øving, men etter hvert lærer du å se lyset og forstår hvilken teknikk som skal brukes. Av og til kan den beste teknikken være å legge vekk blitsen.

Godox er et merke jeg har gode erfaringer med og kan anbefale. Hvis budsjettet er stramt ville jeg sett på 860 serien (V860II) Da får du en avansert TTL blits til 800,- mindre enn V1. De pengene kan du heller bruke på trådløs sender. Det gjør blitsen mye mer anvendelig.
Åpne uskalert versjon i eget vindu