Stein C.
1
Hei,

Det er skjelden bildebehandlingsprogrammet Gimp blir nevnt her på forumet. Er det noen grunn til det? Noen med erfaring med programmet?

Mvh
SC
#1
#1
Odd S.
1
Stein C skrev:
Det er skjelden bildebehandlingsprogrammet Gimp blir nevnt her på forumet.


Det reflekterer vel bare at Gimp er lite brukt blant forumets medlemmer. Deler av brukergrensesnittet har kanskje en litt annen logikk enn de mer polerte kommersielle alternativene. Ikke la deg skremme av det, installer og prøv selv. Det gjelder om å ikke gi opp når du støter på en oppgave du ikke kan løse i Gimp ved hjelp av Photoshop fremgangsmåte :-)

Gimp kan ikke åpne råfiler. Det kan ikke Photoshop heller, Begg trenger et hjelpeprogram for råfiler. Photoshop leveres med Camera Raw. Gimp leveres vel ikke med noe, men det er en del åpne råfilfremkallere å velge blant.

Det er mange kilder til hjelp og veiledning, Pixls.us er en grei plass å starte http://pixls.us/ Meld deg inn og spør på diskusjonsforumet.
Bård Ivar F.
Odd S skrev:

Gimp kan ikke åpne råfiler. Det kan ikke Photoshop heller, Begg trenger et hjelpeprogram for råfiler...


Etter installasjon av Photoshop Elements åpnes mine råfiler automatisk....så hvilken praktisk betydning har din nevnte påstand?


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Odd S.
Bård Ivar F skrev:

Etter installasjon av Photoshop Elements åpnes mine råfiler automatisk....så hvilken praktisk betydning har din nevnte påstand?


Avhengig av dine kamerakjøpvaner kan du måtte oppdatere Camera Raw for takle nye råfiler. Automatikken der et et Adobe-program starter et annet Adobe-program og venter, er grei nok den, og det er ikke noe Adobe er alene om.

Jeg anser det smart å skille programvare for råfilfremkalling og etterbehandling, men i dag flyter det tilsynelatende mer og mer sammen, ihvertfall for noen.
Øystein A.
Jeg testet dette nå. Åpnet en .NEF-fil med GIMP. Rawtherapee plugin for GIMP dukket automatisk opp.
Før i tiden var det en egen plugin til GIMP for råfiler. Tok et kjapt søk og ser at kobling med Darktable og Rawtherapee er vanlig praksis nå i dag.
Selv bruker jeg Rawtherapee. Jeg har vært nødt til å lære meg litt hvordan programmet fungerer, da jeg brukte Lightroom i mange år.

Savner ingenting nå etter overgangen. Kan anbefale dere å prøve ut dette også. Kanskje dere sparer en tusenlapp eller mer i året :-).
Odd S.
Øystein A skrev:
...Før i tiden var det en egen plugin til GIMP for råfiler.


Ufraw tennker jeg, eller kanskje dcraw.

Øystein A skrev:

Tok et kjapt søk og ser at kobling med Darktable og Rawtherapee er vanlig praksis nå i dag.


Darktable likner på Lightroom, for de som ønsker å prøve. Noen vil nok finne det problematisk at "likner på" ikke betyr "er likt".

Øystein A skrev:
.
Selv bruker jeg Rawtherapee.
.


RT er nok en av de mer kapable råfilfremkallerene, men lærekurven kan være bratt.

Øystein A.
Helt ærlig følte jeg meg mer hjemme i RT. Den ligner litt mer på Lightroom. Menyene i Darktable virket litt knotete for meg :-).
Odd S.
Øystein A skrev:
...mer hjemme i RT. Den ligner litt mer på Lightroom. Menyene i Darktable virket litt knotete for meg :-).


Jeg tenkte mer på konseptlikhet med katalog og bilderedigering enn på menylikhet.
#2
#2
Geir B.
1

Hei Stein,

Her er en sammenligning av GIMP og PS :
http://www.makeuseof.com/tag/can-photoshop-gimp-cant/

MVH

Geir

Amatør med interesse for landskap.
#3
#3
Stein C.
Takker for svar.
Jeg får laste ned og prøve det ut. Er ute etter muligheten for litt mer selektiv korrigering enn hva som er mulig med Bilder-programmet hos Mac.

Mvh
SC
Lasse B.
2
Affinity photo har nok tatt over mye for gimp men koster kr 600
Erlend S.
Affinty har grei pris, men kan den fullt ut erstatte photoshop. Jeg lurer litt på det. Har brukt photoshop i nesten 30 år men liker ikke at jeg må holde på å betale for det nå som jeg har lagt ned firmaet.
Lasse B.
1
Det må du nesten prøve. Jeg har brukt Affinity i mange år men har aldri brukt Photoshop. Jeg kjøpte affinty for mange år siden på tilbud for ca 300 og det kommer stadig nye versjoner med forbedringer helt gratis.

Kjører den nå på to maskiner (iMac'er). Synes jeg har fått veldig mye for kr 300. Tror du kan prøve gratis i 30 dager.

Du finner også mange opplæringsvideoer på YouTube
#4
#4
Torstein H.
GIMP kan det meste
GIMP er et flott program som klarer mer enn folk flest er klar over, men mangler noe i forhold til de mest avanserte som f.eks. justeringslayers ( Layers med justeringer ) etc.
Selv hoder jeg meg til PaintShop Pro som har det meste og noen unike funkjsoner, men som mange synes er uoversiktlig å bruke. Har prøvd Affinity, men det var ikke for meg.
Åpne uskalert versjon i eget vindu