Agnar H.
bilde
Kom over denne artikkelen (se link under) der det diskuteres om filmrullen vil få sin renessanse. Selges visst mer film i dag enn på lenge. Ingen trodde for 30 år siden da CD-platen var godt etablert at vinylplaten ville få ny interesse. I 2020 ble det i USA solgt dobbelt så mange LP’er som CD !

Og ja, jeg ordnet meg for noen år siden ny platespiller. Og nå og da blir de gamle LP'ene blåst støvet av. Litt vinylknitring er fint det. CD-plater blir det uansett spilt mindre og mindre av, i dag hentes det meste (les: alt) fra Spotify.

Hva så med filmkamera? Min første store fotokjærlighet var Olympus OM-1. Har det fortsatt som estetisk pynt på kontoret. Men brukes ikke. Og føler heller inne noen dragning mot å prøve film igjen. Var spennende å sende inn en Kodachrome eller Fuji diasfilm, men resultatet ble ofte så som så. Bare noen få bilder ble spesielt gode. Prisen pr brukbart bilde ble høy når en la sammen filmkostnad og fremkalling. Alt er billigere og bedre med digitalt. (men det er det med CD vs vinyl og.....)http://www.nrk.no/mr/vanskelig-a-fa-tak-i-fargefilm-i-hel...1.15615621
#1
#1
Dag T.
2
Det er da allerede masse folk som bruker film? Jeg fikk pusset opp min gamle Pentax LX i fjor, på grunn av en god blanding av nostalgi over kameraet og sympati for Servicemannen Pål Vangsøy, som reparerer gamle kameraer og som jeg trodde ville få lite å gjøre under pandemien. Han kunne fortelle at jeg ikke var alene om å finne frem og leke med gamle kameraer når alt annet stengte ned.

Forøvrig har jeg aldri sluttet å bruke film, og pusset opp platespilleren min for noen få år siden :-)

PS: I Oslo Kameraklubb har vi ofte foredragsholdere, deriblant profesjonelle kunstnere, som bruker film. Dog vanligvis mellomformat.
Agnar H.
bilde
Dag T skrev:
Det er da allerede masse folk som bruker film?
Jada, vet en del bruker film fortsatt (masse folk er kanskje å ta litt hardt i..)

Spørsmålet er om dette er og fortsatt vi være en smal særinteresse for noen få, eller om det kan få et kraftig oppsving. Jfr. det jeg skrev om CD vs. vinyl. Få om noen kunne forutse den utviklingen. Om film skal bli et "nytt" og viktig marked må det fylle visse kriterier. Det må ha en del fordeler og egenskaper som den digitale prosessen ikke fullt ut dekker. Har den det?

Litt av grunnen til LP'ens tilbakekomst, og CD'ens tilbakegang, går ikke på lydkvalitet. Det er andre forhold som spiller inn. En ting er at mange har en stor samling av vinyl + platespiller fra ungdommen som de gjerne vil blåse liv i. (Musikk fra ungdommen er jo den beste). Mange fotografer har fortsatt sitt analoge kamera, men det blir jo ingen gjenbruk av film. Ellers er opplevelsen av cover og en mekanisk løsning med platetallerken, reim, arm og stift fasinerende for mange. Enkelte forfekter også at lyden fra vinyl er varmere og mer naturlig enn den digitale. Tja, kanskje.

Hva med film? Er det bare en spennede, nostalgisk reise, eller gir det også fotografiske kvaliteter som ikke finnes i det digitale fotounivers?Dag T.
1
Det er det jeg mener. Jeg har merket et oppsving i interessen for film ganske lenge, også blant unge, og når man faktisk slipper opp for filmruller på det europeiske markedet er det nok godt igang.

Det kan være mange grunner til det, både i form av å markere en holdning eller tilhørighet til et miljø (f.eks hipstere) eller fordi man liker det uttrykket filmen gir. Mange av de som holder foredrag hos oss gir uttrykk for det siste, men jeg er ikke like overbevist over de jeg ser på Grunerløkka med gammelt kamera i skinnrem over skulderen :-)

For min del tok jeg vare på platespilleren fordi jeg hadde musikk på LP som jeg ikke hadde på CD. Nå beholder jeg CD-spilleren fordi jeg har, og kjøper fortsatt, musikk som jeg ikke finner på nettet. Film bruker jeg når det passer med det jeg skal ta bilde av.
#2
#2
SveinM M.
Skjønner godt at de gamle formater får sin renessanse, så også med den "gamle" gode musikk-kassetten:
http://www.nrk.no/kultur/kassettane-er-pa-veg-tilbake_-_-...1.15490494

http://www.tono.no/kassetten-er-et-fyrtarn/

PS!
Kjøpte en ny rimelig god kassettspiller (måtte importere den fra England) for ca 15 år siden, bare for å ha den i reserve i tilfelle min gamle gode Tandberg TCD slutter å funke.... ;)

SveinMM
#3
#3
Øyvind B.
For meg handler dette lite om nostalgi.
En stund siden nå jeg fremkalte s/h selv men analogt kamera og mørkerom utstyr står der. Ikke all verdens beste utstyr (etter min far) men gir tøffe grøtete utskrifter.
Man kan prøve og etterligne det rustikke analoge i det uendelige.
Jeg vil fortsatt se om det er analogt eller digitalt.
Når det gjelder musikk har jeg en stor samling av både vinyl og cd,er.
Jeg laster ikke ned i en sky med mindre jeg skal vise noe til andre der og da.
Jeg vil ha det fysisk i hånda, det kan man si er aldersrelatert men får så være.
Når det gjelder musikk søker jeg mer fram enn tilbake i nostalgiens minneverdige musikalske verden.
Mange nye flotte spennende nyskapende musikere hele tiden.
Snart kommer Amazon til Norge. De er allerede etablert i Sverige.
#4
#4
Jonny N.
bildeFilm for kamera og vinylplater for musikk kan ikke sammenlignes. Det lages i praksis ikke nye filmkamera, og utvalget av film er begrenset. Utvalget av platespillere, stifter og forsterkere for disse er riktig bra. For ikke å snakke om platene selv.

Jeg har et filmkamera, men det blir lite brukt. Venter på at jeg trenger en ny hobby eller at digitalkameraet går i stykker. Ser ingen grunn til å satse fullt på film før man går hele veien til papir uten å være innom skanner og skriver. Artig nok å skanne noen nye filmer for året da.

Har hatt samme platespilleren siden tidlig/midten på 80-tallet. Sluttet kjøpe nye plater størstedelen av 90-tallet, men de siste tyve årene er det blitt mest vinyl.

Denne kom i posten for to uker siden:
Agnar H.
Gratulerer med klassikeren «All things must pass» som har 50-års jubileum i disse dager.
Jonny N.
1970. Alle jubileum utgivelser er utsatt ett år pga COVID-19. Plastic Ono Band kom tidligere i år med en en massiv boks. Senere i år kommer Let it Be. Og ikke minst filmen/fjernsynsserien Get Back: http://www.youtube.com/watch?v=UocEGvQ10OE
Agnar H.
Jonny N skrev:
1970

Det stemmer nok, men har vært så mye snakk om 50-års jubileum i det siste. Ellers blir det mange fine musikalske 50-år jubileum den nærmeste tiden. Min subjektive mening er at mye av det beste innen pop/rock ble utgitt tidlig 70-tall.

Dag T.
Jonny N skrev:
Film for kamera og vinylplater for musikk kan ikke sammenlignes. Det lages i praksis ikke nye filmkamera, og utvalget av film er begrenset. Utvalget av platespillere, stifter og forsterkere for disse er riktig bra. For ikke å snakke om platene selv.

Jeg har et filmkamera, men det blir lite brukt. Venter på at jeg trenger en ny hobby eller at digitalkameraet går i stykker. Ser ingen grunn til å satse fullt på film før man går hele veien til papir uten å være innom skanner og skriver. Artig nok å skanne noen nye filmer for året da.

Har hatt samme platespilleren siden tidlig/midten på 80-tallet. Sluttet kjøpe nye plater størstedelen av 90-tallet, men de siste tyve årene er det blitt mest vinyl.

Denne kom i posten for to uker siden:


Vi får se. For noen år siden leste jeg om en fabrikk i gamle østtyskland som i en periode var den eneste som kunne trykke LP-plater, og de klarte ikke å levere nok. Nå finnes mer moderne produksjonsanlegg. Det var ikke flust med utvalg av platespillere heller, men det har også begynt å bedre seg. Selv gode gamle Technics er på banen i flere prisklasser.

Jeg tipper det dukker opp flere småprodusenter av typen Bessa som lager enkle filmbaserte kameraer. Ilford har jo også overlevd, sansynligvis fordi de var så små at de kunne overta markedet da Nikon, Fuji og Agfa mer eller mindre ga opp.


http://thrane.name
Jonny N.
Det finnes nok ikke noen mere moderne produksjonsanlegg. Det er ikke volum nok til å lage nytt produksjonsutstyr. Nå er markedet støvsuget for alt gammel. Inkl de fjerneste kroker av den tredje verden.

http://www.optimal-media.com/en/press/vinyl-record-pressing/
Dag T.
Neida, teknologien går fremover. :-)

Moderne produksjon er såpass fleksibel at man ikke er avhengig av store volumer.

http://newbilt-machinery.com/about/
http://www.viryltech.com
#5
#5
Erlend S.
2
Hva er best? Film eller digitalt? Jeg synes det kommer an på bruksmålet og hvilken arbeidsflyt som fungerer. Personlig er digital naturlig valg for meg dersom digitalisering skal gjøres i arbeidsprosessen. Hvis en svarthvitt papirkopi er målet så har jeg mest tro på en analog film til papir prosess, men driver ikke med det selv, pga manglende motivasjon og kapasitet.
Audun S.
Fremkalling i Caffenol kan være en grunn til å bruke film. Har en fantasi om å prøve det.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Caffenol
Erlend S.
1
En annen grunn til å bruke film er dersom man vil bruke store formater, eller for å få fullt utbytte av mange objektiver. Jeg hadde en gang Rodenstock Macro-Sironar 210mm 5.6, og det uttrykket og den spensten som dette objektivet ga var en stor opplevelse for meg.
Jonny N.
1
En tredje grunn til å bruke film er hvis man har objektiver til digitalkamera som kan brukes uten begrensing på filmkamera. Og motsatt.
#6
#6
-
Avsluttet konto 27982
3
Jeg vet ikke om det er filmrullen som betyr noe, men jeg har til gode å se et digitalkamera som har søkeren til min Hasselblad 501CM.
Audun S.
Ja, den var fin, har du fått brukt den litt?
-
Avsluttet konto 27982
2
Ja!!! Og jeg har levert en pose med film til fremkalling.
Audun S.
1
Bra!
Håper det blir noe bra på filmene!
Erlend S.
2
Vesentlig poeng! Fotografering handler om ganske mye og for meg er den største opplevelsen å se gjennom kameraet. Større kameraer har gjerne større søker og lengre brennvidder. Det gjør noe med se -opplevelsen, og digitale kameraer kan aldri bli så store som de filmbaserte innenfor samme budsjett.
#7
#7
Øystein A.
"Alt er billigere og bedre med digitalt."
Hvor ofte bytter du digitalt for å henge med i utviklingen? Har du regnet på hvor mange ruller film du kan fremkalle for et nytt speilreflekskamera?

Digitalt har mange fordeler og noen ulemper. En av ulempene er at man kan ta så mange bilder man bare vil, før man blir fornøyd. Deretter kan man jobbe med bildet på Mac eller PC.

Noen av de kjente gamle fotografene mener at dette går ut over ferdighetene i det å ta bildet der og da. Man trenger ikke lenger å være skjerpet og ta seg god tid til å ta bildet.

Ronny R.
Er ikke det en myte? Er vel mange av de kjente gamle fotografene som tok mange bilder og plukket ut det de likte best.
Dag T.
Stemmer nok det. Det avgjørende øyeblikk skjedde til dels over lysbordet etterpå. Denne boken er bra: http://www.norli.no/magnum-contact-sheets-1?utm_source=ad...241A95CD67
Ronny R.
Den boken har jeg. Mye bra der. Og viser at det ligger mye godt arbeid bak bildene.
Erlend S.
Det kommer jo litt an på arbeidsmåten og utstyret. Jeg husker selv at jeg i min film-tid var fornøyd med to bra bilder pr filmrull, uansett om det var 36 bilders 135 eller en 120rull på f.eks 12 bilder. Dette gjaldt hobbyfoto. Yrkesfotografisk lå lista høyere.

Ntb-fotografen Bjørn Sigurdsson imponerte meg med brukervirtousitet med manuellfokus 200 mm Canon FD -objektiv. Jeg inbiller meg at han tok en rull med film i begynnelsen av en fotballkamp og kom inn med denne. Jeg framkalte den, og mener at han hadde 36 knallgode og sylskarpe situasjonbilder. Hvilket bilde som ble valgt kan f.eks ha vært en scoring.

Holder man på med storformat så er det ikke uvanlig å klare seg med ett bilde. Jeg tok selv gjerne 2,3 eksponeringer for å være sikker dersom jeg hadde mulighet til det.

Jeg mener portrettfotograf Jens Eldøy (det kan ha vært en annen portrettfotograf) sa det kostet 7 kroner hver gang han trykket på knappen (mellomformat) . Alle hans eksponeringer var nok gjennomarbeidet og det skulle jo bli et album med et utvalg av bilder, mens bare et eller ganske få ble forstørret stort.
Øystein A.
1
Jeg skyter både digitalt og analogt.. Men må innrømme at jeg nok er mer skjerpet på komposisjonen når jeg tar analoge bilder. Jeg tror det er noe i det.
Men det er ikke umulig å gjøre det samme med et digitalt kamera.

En annen ting er jeg har nok har lettere for å forkaste bilder som kunne ha hatt en verdi når jeg skyter digitalt. Bildene betyr mindre for meg. Det tar litt mer tid før jeg får sett bildet når jeg skyter analogt. Dermed blir overraskelsen større over hva jeg har fått til.

Tenker at det uansett ikke er en fasit, så lenge man koser seg med det man driver med :-).
Bård Ivar F.
bildebilde
Øystein A skrev:

Noen av de kjente gamle fotografene mener at dette går ut over ferdighetene i det å ta bildet der og da. Man trenger ikke lenger å være skjerpet og ta seg god tid til å ta bildet.


Det er vel heller det at de gamle fotografene ikke henger med i utviklingen for hvordan "dagens" fotografi skal fungere som et tilpasset produkt i tråd med samfunnsutviklingen?


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Dag T.
2
Så kommer spørsmålet om hvorfor i all verden "fotografene skal henger med i utviklingen for hvordan "dagens" fotografi skal fungere som et tilpasset produkt i tråd med samfunnsutviklingen" :-D

Som nevnt over har mange v kunstnerne vi har hatt på besøk i Oslo Kameraklubb brukt film, og de har vært langt yngre enn noen av oss.
Tor Einar K.
1
Nå er jo Oslo Kameraklubb en ganske antikvarisk forsamling der stadig flere av medlemmene er avhengig av heisen for å komme opp den lille biten til forsamlingslokalet. Det er derfor ikke overraskende at de dyrker gammelt tankegods og ikke følger særlig med på utviklingen.
Dag T.
3
:-D Nei. Vi knriker av gårde med rullatorene og digitalkamera over skulderen for å høre på unge kunstnere snakke om analog fotografering :-)
Øyvind B.
2
Vil si dere har mye å lære bort.
Digital kamera kombinert med rullator kan ikke være så enkelt?
Herlig humoristisk dialog Tor E. vs Dag T.
Jeg humret, fin start på dagen. Tar sjansen på at det var gjensidig godlynt humor.
Dag T.
3
Absolutt godlynt ment :-)
Forøvrig har vi faktisk et medlem som har gått med rullator og digitalkamera helt til Ullevålseter, men hun er tøffere enn de fleste.
Øystein A.
En av de som mener dette er Bruce Barnbaum.
Han skyter både analogt og digitalt, så jeg vet ikke helt jeg :-).
Bildene hans taler nå sin sak, synes jeg.
#8
#8
Audun S.
1
bildebildebildeKlarte ikke å motstå disse. :-)
FG-20 ble kjøpt sammen med en Ai 24mm f2.8 og en Ais 200mm f4 som jeg bruker sammen med min Df. FE med Ai(s?) 50mm f1.4 var fristende på flere måter.
Den helt mekaniske Ricoh XR1 kjøpte jeg fra Pentaxgruppen på FB før den ble levert til loppemarked.
Vennlig hilsen Audun
Åpne uskalert versjon i eget vindu