Lasse B.
Jeg har tatt en menge bilder av typen feriebilder forrige uke og har konsekvent brukt filmsimuleringen classic crome. Har brukt classic crome tidligere også men bare sporadisk. Jeg er litt i tvil om hva jeg skal mene. Bildene virker ikke helt naturtro. Har råfiler også så jeg kan sammenligne og det er ganske stor forskjell. Noen som har brukt classic crome mye? Hvilke erfaringer har dere?
#1
#1
Audun S.
Her går det mest i Velvia (natur/landskap) og Astia (natur/landskap, særlig med mennesker i). Pro Neg om lyset er vanskelig. Selvsagt også litt Acros og B&W.

Har aldri brukt Classic chrome

Vennlig hilsen Audun
#2
#2
Lasse B.
1
bildebildeTo bilder. Det ene er classic crome og det andre er fra råfilen. Ingen av dem er redigert
#3
#3
Pål M. S.
Hvilke filmsimuleringer en bruker, kommer helt an på type bilder en tar. Med Classic Chrome, får en ikke naturtro bilder når det gjelder farger, da disse er litt utvasket. Du kan også få en del mer skygge, da kontrasten mellom lys/mørk er kraftigere.
Jeg bruker nesten konsekvent CC, på enkeltbilder, da det passer min stil og er min klare favoritt på filmsimulering.
Men det jeg også ofte gjør, er at jeg har filmsimulering bracketing på, der jeg velger 3 typer film. Har hittil brukt Provia eller Velvia, Classic Chrome og Acros, men etter jeg kjøpte nytt Fuji, bytter jeg nok ut Acros med Eterna. (Acros kan jeg simulere i etterbehandlingen.)
Har også RAW+JPEG, men vær obs på at med bracketing, får du også 3 RAW filer, så da fylles minnekortene fort opp... Har ikke funnet ut om dette går an og rette på, så har noen et tips, mottas det gjerne.

"Still learning after all these years"
Lasse B.
Vet det er mange som foretrekker CC. Er det noen spesielle situasjoner der du har erfart at CC egner seg dårlig?
Pål M. S.
Egentlig ikke, men igjen, min type bilder har nok andre krav en f. eks. en landskapsfotograf. Synes f. eks. at portrettene blir fine, da kontrastene i filmsimuleringen fremhever ansiktet, f.eks rynker på eldre mennesker. Bildene virker på en måte skarpere, siden det ikke er farger som "flyter ut". Kan også se dette på dine eksempler. Tenker CC passer best til portretter, arkitektur og ellers der en vil fremheve form/konturer.
Skulle jeg nevne noe, så måtte det vel være at mørke områder gror litt igjen, hvis en ikke bruker eksponerings komp eller på annen måte justerer eksponeringen. Ser at Stein C. nevner at du kan tilføre simulering fra RAW, noe du kan gjøre både i kamera og i en del programmer. Finnes også plug ins til flere programmer.

Mange veier til Rom altså, og enhver må finne sin vei, ut fra sine preferanser.
Lasse B.
Klar over at jeg kan endre RAW men tenker på litt sikt å slutte med RAW derfor er jeg mer opptatt av å få mer kunnskap om filmsimuleringene - spesielt hvilken som skal være default.
Å slutte med RAW blir litt som å slutte å røyke :)
Pål M. S.
2
Ikke lett å slutte med røyken, nei....
Har selv gått fra kun RAW til mer RAW+JPEG. Bruker oftere og oftere JPEG bildene, da Fujien leverer veldig godt på disse. Min påstand er at JPEG filene til Fuji, har såpass mye justerings muligheter, at de gjør RAW nærmest overflødig. Har dog RAW filene som backup.

Kunnskapen om hvilken simulering en skal bruke, tror jeg du må tilegne deg med prøving og feiling. Mitt tips blir å bruke film bracketing, da får du i det minste 3 filer og sammenligne hver gang. Ta 6 bilder av et motiv, med 3 forskjellige simuleringer hver gang. (forutsatt der er 18 filmsimuleringer i kamera) Da blir det eliminasjonsmetoden...
Roar F.
1
Du beskrev vel akkurat hvorfor man bør bruke RAW. På mitt nåværende kamera med to kortplasser legger jeg JPEG på kort 2 som backup, men bryr meg ikke om dem om ikke kort 1 dør.
Audun S.
1
Ville ikke sluttet med RAW.
#4
#4
Stein C.
1
Hvis du har råfilene kan du endre filmsimulering i kamera i ettertid.

Personlig bruker jeg kun standard Provia. Har prøvd forskjellige simuleringer, men faller alltid tilbake til Provia.

Mvh
SC
#5
#5
Vidar H.
1
bilde
Lag deg en fargetest
Lag deg en fargetest, last så ned Fuji sitt program "fujifilm x-raw studio", juster deg så frem til en stil på skjermen som du selv syns er ok.
Eller ta deg en tur innom på feks :

http://fujixweekly.com/2017/08/27/my-fujifilm-x100f-class...on-recipe/

Så en som er utprøvd fra et nettsted som har mye spennende, og evnt drodle deg frem til din egen.

Sett opp ett "stillife" eller var det Stilleben det het?, ihvertfall ett utvalg med hverdagsting i ulike farger, så ta et testbilder og juster deg så inn i x-raw studio. Selv har jeg testet begge deler.

Det er muligens "litt spesielt" å ta med seg ett mcbeth fargekart i skogen, men det spare mye tid (muligens litt gamle ideer som henger igjen fra da jeg jobbet på lab med print for x antall år siden). Har en sorthvitt profil som jeg har tilpasset over år på min x-pro2, og tenkte for latskapen sin del å få en så lik som mulig profil på GFX 50R. Mulig det blir ett vinterprosjekt :)

mvh Vidar H
Åpne uskalert versjon i eget vindu