Svein U.
Har fått meg eit Russisk mellomformat Kamera Lomo Lubitel 166 som eg har lyst til å prøve, har gått til innkjøp av Ilford FP4Plus ISO 125/22.
 Siden dette ikke har lysmåler, kan eg bruke mitt Sony A7 til å bestemme blender og tid verdiene med!
 Lubitel har ei 75mm linse som eg har funne ut tilsvarer 41mm på Sony kameraet.
 Om eg måler lysverdiene på Sony med linse innstilt på 41mm kan eg då overføre desse verdiane til Lubitel 166 ?

PS. Har ikke brukt mellomformat før, heller ikke kamera utan lysmåler.

Svein
#1
#1
Mikael T.
Hei!

Du kan gjerne bruke A7 som lysmåler. Verdiene (ISO, Lukker og Blender) kan overføres til Lubitel.

Ved å bruke samme brennvidde på A7 som på Lubitel er du sikker på at lysmåleren på A7 "ser" det samme som objektivet på Lubitel. Da blir målingen riktig. Kameraet foretar en snittmålng og finner best mulig verdig. Det fungerer stort sett greit, men kan feile hvis du har motiv med store forskjeller mellom de lyse og de mørke partiene (dype skygger og høylys)

En mer nøyaktig måte er å bruke spotmåling og måle lyset av et bestemt objekt. Du kan gjerne google "Zone system exposure" for mer informasjon.

Du trenger ikke å overtenke dette til å begynne med. Når du bruker negativ film har du en del "slingringsmål" å gå på, så det tåler litt unøyaktighet. Er ikke farlig om du bommer med et stopp eller to.

Siden du ikke har noe EXIF på filmen din er det lurt å ta vare på A7 bildene slik at du lett kan se eksponeringen som ble brukt. Greit å vite når filmen blir fremkalt.

Det finnes også flere lysmåler apper til mobil om du ønsker å droppe A7. F.eks Pocket Light meter. Den måler lyset og lar deg lagre bildene sammen med eksponerings info og notater.

Lykke til!
Svein U.
Hei, og mange takk for svar, dette sette eg stor pris på.
Eg har tenkt å sende filmen inn for fremkalling, tar ikke sjansen på å fremkalle den sjølv.

Eg har forresten fått noen (6 stk) gamle russiske Svema FOTO 125 filmar (120 film) utgått i 92, men har lege i kjøleskapet heile tida, er det noen vits i å prøve desse i det heile!
Kanskje prøve å fremkalle dei sjølv!! har ikke så mykje å tape uansett.
Eller er det bortkastet tid og penger til kjemikaler!

Svein
Mikael T.
Det er bare å prøve. Hvis de har ligget i kjøleskapet hele tiden kan det fortsatt fungere bra. Bare å kjøre gjennom en rull og se. Går ikke så mye kjemi på å fremkalle en 120 film.
#2
#2
Bjørnar P.
Du trenger strent tatt ikke en lysmåler. Dersom du fotograferer ute i dagslys, kommer du langt med følgende verdier: I solskinn: 1/500s og blender 8.
I overskyet vær (ofte det beste lyset å fotografere i): 1/125s og blender 8. Dersom du er ustø på handa, kan du bruke 1/250s og blender 5.6 i stedet.

Mikael T.
1
Bare for å nyansere det litt. Antar at det er Sunny 16 regelen du baserer dette på. Da er det greit å nevne at regelen går ut på at man skal bruke blender f16 og lukker 1/ISO i solskinn. Bruker man ISO 200 vil eksponeringen være f16 og 1/200. Med ISO 400 blir det f16 og 1/400 osv.

Har man ISO125 bruker man f16 og 1/125 eller f11 og 1/250 eller f8 og 1/500 som du sier. Bare en liten forklaring på hvor tallene kommer fra :)
Åpne uskalert versjon i eget vindu