Ina H.
Jeg har planer om å digitalisere gamle papirbilder. Jeg har prøvd å lese meg opp på dette selv, men synes det er vanskelig å finne ut av hvordan jeg skal gjøre det, så håper noen kan gi meg noen gode råd. Jeg vurderte å bestille Epson V600, men leser at flere sliter med å få disse til å fungere med nyere versjoner av Windows. Finnes det andre alternativer blant skannere?
Jeg har en god kameramobil, noen som vet hvordan de nye skanner programmene (eks fra google) er i forhold til å skanne med en fysisk skanner?
#1
#1
Bjørnar P.
1
For å få eldre skannere til å fungerer i Windows eller Mac, må du ha riktig programvare. Jeg har brukt Vuescan til slikt, og det har så langt fungert med alt jeg har prøvd. Last ned en prøveversjon, og test selv.
Å avfotografere et papirbilde er mye mer krevende enn å skanne det. Dersom du bruker en mobiltelefon som skanner, har du de samme begrensningene som ved vanlig avfotografering. Gode resultat fra avfotografering krever jevnt lys, kontroll på gjenskinn fra bildene, at bildet ligger helt plant og at kameraet unngår vibrasjoner under opptak. I tillegg må du har et objektiv som takler næropptak. Å bruke mobilen til slikt vil jeg bare anbefale i en nødssituasjon.
#2
#2
Bård Ivar F.
Ina H skrev:

Finnes det andre alternativer blant skannere?


Eldre scanner fra Canon fungerer fint med nyeste Windows...


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#3
#3
Vidar M.
Jeg vil bare legge til at det finnes noen papirbilder med en tekstur som egner seg dårlig til skanning, f.eks. noen skolefotografier fra 1970-tallet. Her kan man få noen rare reflekser som ikke blir bra. Disse får man mye bedre resultat med hvis man avfotograferer. Bruk gjerne et makroobjektiv, stativ, gråkort (f.eks. WhiBal) og utendørs overskyet dagslys for å få jevnt lys.

Ellers er jeg enig i tipset om VueScan som går bra med det meste av flatbed- og filmskannere. Bruker selv VueScan Professional på flatbed- og filmskanner. Det meste av selv eldre skannere bør gå bra med VueScan og Windows 10, så lenge skanneren har USB grensesnitt. Driverne fra VueScan gjør også at de med Nikon Coolscan filmskannere kan kjøre Nikon Scan på Windows 10 i tillegg til VueScan.

Du kommer langt med å skanne papirbilder i en oppløsning på 600 ppi i 16 bits per kanal RGB som TIFF-filer. Da har du litt rom for justeringer før du til slutt eksporterer til 8-bits JPEG. Små papirbilder (passbildestørrelse o.l.) kan godt skannes i høyere oppløsning som 1200 ppi slik at du får et sluttresultat med en grei visningsoppløsning.

Åpne uskalert versjon i eget vindu