Agnar H.
2
Nå må jeg trå litt varsomt her for dette er et krevende område. Lett å trå feil. Regner med de fleste av oss er på Facebook. Kanskje også i FB bildegrupper her og der. Jeg er med i flere slike.

Har tatt meg den frihet å låne et par bilder fra en slik lokal bildeside jeg er med i. Ikke for å henge ut fotografen, bare for å dele noen tanker. Slike bilder er gjerne tatt av glade amatører og med mobil. Som eksemplene viser er glorete farger og store tekniske mangler ikke uvanlig. Det gjelder også bilder delt på Instagram. Samtidig ser jeg disse bildene får flere hundre liker-klikk og kommentarer som "Råfine bilder", "Kjempefint bilde" og "Rett og slett nydelig".

Og da klør det i fingrene etter å komme med en liten kommentar om at for meg er ikke dette så kjempefint. (For å være ærlig så er det elendige bilder) Det kan jeg ikke skrive, men fristende å komme med noen velmenende og konstruktive kommentarer. Om hvordan jeg opplever bilder som dette og hva som kan gjøres bedre. I diplomatiske vendinger. Men usikker på hvordan det tas imot.

Hvilke holdning har dere til slikt? Bare å overse eller er det innafor å komme med konstruktiv kritikk. Vanskelig å vite hvordan det blir tatt imot.

Det samme gjelder til en viss grad også Bildekritikken her på foto.no Greller eksempler som dette er vi heldigvis spart for, men en burde nok våge å være mer tydelig også her hva en egentlig mener om bildene. Være ærlig. Bilder som er høyst middelmådig, men som i liten grad får kritikk. Og jeg mener da konstruktiv kritikk. Råd og vink. For det er vel på den måten vi kan forbedre oss og se nye måter å gjøre ting på.
#1
#1
Tor Einar K.
3
Bruk heller energi på å finne og delta i sosiale sammenhenger/ nettgrupper med bilder etter din smak istedenfor å kaste bort tid på ting du ikke liker.

Neste alle er aktive på sosiale medier, også verdens beste fotografer.
Det er massevis av fotorelaterte grupper med skyhøy kvalitet, men akkurat som i det virkelige liv handler det om målrettet nettverksbygging.
Instagram vil for eksempel komme med sine forslag om personer/grupper å følge basert på hva du og de du følger har likt.
Agnar H.
Tor Einar K skrev:
Bruk heller energi på å finne og delta i sosiale sammenhenger/ nettgrupper med bilder etter din smak istedenfor å kaste bort tid på ting du ikke liker.
.

Ikke uenig i det. Er da også med i flere fotogrupper på FB for dedikterte fotografer. Der er kvaliteten gjerne også høy. Gruppen disse bildene er hentet fra er en lokal gruppe med bilder fra nærområdet. Derfor er det også mye rart som kommer dit. Men samtidig mange historiske bilder og annet av interesse. Stor variasjon i det som legges ut.

Trolig best å forbigå slike fotografiske kunstverk i stillhet. Men som sagt; det kribler litt etter å skrive noen velvalgte ord.

Erlend S.
2
Jeg tror du bør slette eksempelbildene hvis du har lagt de ut her uten tillatelse.

Selv klarer jeg ikke å kommentere bilder jeg ikke ser noe særlig fint ved. Det må være et eller annet som fenger meg hvis jeg i det hele tatt skal kommentere.
Agnar H.
Jepp., det riktige er å slette bildene, har ingen rettigheter på de. Men hvordan i all verden gjør jeg det? Når jeg går på redigering det det mulig å endre tekst, men finner ingen mulighet å slette vedlegg/bilder.
Tor Einar K.
3
Bilder i en lokal gruppe med motiv fra nærområdet er nok helst å anse som sosialt samvær og visuell komunikasjon, ikke noe som må vurderes grundig som fotografisk håndtverk.

Om du er på besøk hos naboen og blir servert hjemmebakt kake sier du vel at det smakte godt, nesten uansett hvordan opplevelsen var;-)
Agnar H.
Tor Einar K skrev:

Om du er på besøk hos naboen og blir servert hjemmebakt kake sier du vel at det smakte godt, nesten uansett hvordan opplevelsen var;-)


Tja, om bakverket er alt for søtt eller mangler helt vesentlige ingredienser er det kanskje best å sitte rolig i båten. Eller snakke om noe helt annet....

Ser det var feil å dele disse bildene, men får ikke slettet de. Er det ikke mulig å la tråden stå og fjerne bilder?

#2
#2
karin s.
Kjempefine bilder

Enig med deg, og ja, vanskelig å si noe om mye av det som legges ut, spesielt på fb, lett å såre og ikke minst, mange vil nok ikke forstå hvorfor, her har venner og kjente likt og skrytt av bildene og da kan det vekdig lett misforstås om noen plutselig kommer med råd og tips!( janteloven) derfor kommenterer ikke jeg bl a! Men innrømmer ærligt at jeg grøsser litt innimellom og tenker, hva er det som gjør at dette bildet blir så fantastisk, men, er de fornøyd skal ikke jeg ødelegge gleden! Det skal så lite til før du tråkker på tærne;)trenger ikke gå så langt,;)
Mvh Karin.
kes
#3
#3
Dag T.
4
Hysj, nå blir noen krenka på egne, eller særlig andres, vegne :-)

Nei, det finnes knapt et nettforurm der sånne kommentarer fungerer, heller ikke de som gir seg ut for å tolerere det. Lukk øynene på nettet og ta bildediskusjonene over bordet på et fotoklubb-møte eller med gode venner med samme interesse..

http://thrane.name
Øyvind B.
1
Trist men desverre mye sant.
Prøvde Flickr som et alternativ.
Fikk en følger med en gang.
Det jeg ikke forstod var at man da hurtig må respondere og ikke minst like denne pluss aller helst flest mulig andre.
Dette fant jeg mildt sagt stressende så bildene mine står der jomfruelige uten kommentarer, likes eller invitasjoner.
Litt vakkert det hele...
Bor i Nordre Follo så når koronaen slipper tak og jeg slipper unna med livet i behold blir det en fotoklubb på meg og.
Pål M. S.
1
Klubb anbefales på det sterkeste. Kurerer det meste:-)

PS. Send meg gjerne en link til din Flickr, så skal du få en følger til, mot at du liker minst 100 av mine bilder.....

Øyvind B.
Setning Nr en: Ja
Nr 2: Nei
Handler noe med å ikke tilgrise noe som er jomfruelig urørt.
Liker dine men andre kan like mine.
Pål M. S.
1
Men jeg liker jo alle dine, nei forresten, digger dem:-)

Link takk.
Øyvind B.
Takk og ditto det samme.
Ble inspirert av tråden "hjemmeside" og den er snart ferdig.
Det vil si min sønn som har det som yrke og selv er en dyktig fotograf.
Tror jeg vil føle meg hjemme der, og kanskje skal du se jeg gir jeg meg selv noen likes. (hvis fortjent).
Legger den ut som en link her etterhvert.
#4
#4
Bård Ivar F.
Agnar H skrev:

Hvilke holdning har dere til slikt? Bare å overse eller er det innafor å komme med konstruktiv kritikk. Vanskelig å vite hvordan det blir tatt imot.
Det samme gjelder til en viss grad også Bildekritikken her på foto.no...

Være ærlig.

Bilder som er høyst middelmådig, men som i liten grad får kritikk. Og jeg mener da konstruktiv kritikk. Råd og vink. For det er vel på den måten vi kan forbedre oss og se nye måter å gjøre ting på.


Dette handler ikke om holdning, men mer om å slå under beltet. Uansett....hvis du IKKE klarer å skrive noe som ligner de andre tilbakemeldingene er du vel utestengt fra den gruppa før du klarer å si "kake..."?

Ærlighet er direkte misvisende enten foto eller kunst skal synses om...

Også bildekritikken på foto.no preges av mye juging og medhårs stryking, MEN du slipper å bli utestengt pga. dine subjektive vurderinger? Og det kan de fleste leve med...


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Roar B.
"Også bildekritikken på foto.no preges av mye juging og medhårs stryking, MEN du slipper å bli utestengt pga. dine subjektive vurderinger? " Ja, riktig det. Men opplever veldig raskt "utestengelse" både fra den som mottar kritikken - og medhårsstrykerne, men det går jo fint an å leve med.
#5
#5
Roar F.
Det er egentlig litt komisk. Om de samme teknisk dårlige bildene var tatt av en eller annen lomo-entusiast, så er det brått langt mer interessant? Med kamera som ikke er tett, og film som gikk ut på dato i 2009, osv.

Det er nær et FAKTUM at de aller fleste liker sterke farger. Også her inne.

Hva med å se bildene på slike fora som et samtidsfenomen? Det er ikke noe galt i å like det teknisk imperfekte. Dårlig komposisjon er øyet som ser.

Enig med den som sa at man får bare oppsøke andre arenaer. Å komme med surmagete kommentarer og leke besserwisser i forhold til de som tar bilder med fundamentalt annen motivasjon enn en selv, er dømt til å feile.
#6
#6
Øyvind B.
1
Disse tre eksempel bildene er i grunnen ganske så irrelevant i sammenheng fotografi.
Tenker ofte at det kan være lurt å fjerne kroppen fysisk litt på avstand til bilder og kaste alle tillærte kjedelige vedtatte fotografiske selvfølgeligheter til side.
Får jeg da en slags opplevelse på at dette gir meg noe som trigger
blir jeg nysgjerrig.
Forståelig eller uforståelig, skarpt eller uskarpt er underordnet.
#7
#7
Pål M. S.
5
Tenker en skal trø litt varsomt her. Ikke på grunn av at en ikke skal ha noen egne meninger, men mer i respekt for at der er faktisk noen som liker slike bilder, og har glede av fotograferinga og disse uttrykkene.

Vi som "hever" oss litt over den entusiastiske mobilfotografen, som til tider kan gå berserk i diverse redigeringsapper, har egentlig egne fora som vi kan holde oss i/oppsøke, der vi kan gå mer løs på hverandre i tekniske spissfindigheter.

Tenker det må være plass til alle, også de som vi mener radbrekker bildene, og oss som er mer dedikerte. Vi har alle begynt en plass....

Like barn leker best.

"Still learning after all these years"
#8
#8
Lasse B.
1
Om man skal skrive noe eller ikke avhenger av hva som er intensjonen med gruppen og det står gjerne i gruppebeskrivelsen. Dersom det er en gruppe for blidekritikk bør det være greit å komme med konstruktiv kritikk
#9
#9
Bjørnar P.
2
Agnar H skrev:
fristende å komme med noen velmenende og konstruktive kommentarer. Om hvordan jeg opplever bilder som dette og hva som kan gjøres bedre.


Hvorfor opplever du det som fristende å komme med forslag til hva som, i dine øyne, kan forbedre bildet? Har den som har lagt ut bildet bedt deg og andre om slike forslag? Hvis nei, er det direkte uhøflig å komme med dem.
Du har sikkert sett (og kanskje opplevd selv) at noen kommenterer rettskrivinga på innlegg i sosiale fora. Slike kommentarer har sjelden andre hensikter enn å ydmyke og latterliggjøre den som skriver. Kommenterer på bilder som går på mangelfull teknikk kan lett oppfattes på samme måte.
Dersom bildet er lagt ut på Bildekritikken her på foto.no eller tilsvarende, kan man trygt forutsette at de er lagt ut for å få tips til forbedringer, men også da er det lett å trå feil.
I et slikt forum kan betrakteren gi uttrykk for sin opplevelse av bildet dersom den er saklig begrunnet, men ubegrunnet negativ synsing er skivebom.
Det beste er å ha en dialog med fotografen der man stiller spørsmål om hva fotografen ønsker å formidle. Det kan fort vise seg at fotografen med åpne øyne har valgt løsninger som betrakteren ikke ville valgt, og en samtale omrking dette kan være lærerik for både fotograf og betrakter.

Øyvind B.
Enig i det meste du skriver Bjørnar men tror egentlig Agnar er litt fortvilet selv over bildene.
Opplevd dette selv at jeg ikke har fått slettet som trådstarter.
En merkelig ting egentlig og noe å tak i ved eventuell omlegging nettstedet.
Dialoger er vel synkront med antall aktive stemmer bildekritikken.
Hvis alle er enige , eller ingen er opptatt av en toveis dialog bilder dør vel det hele ut hvis det skal kalles bildekritikken...eller?
Agnar H.
Bjørnar P skrev:

Hvorfor opplever du det som fristende å komme med forslag til hva som, i dine øyne, kan forbedre bildet? Har den som har lagt ut bildet bedt deg og andre om slike forslag? Hvis nei, er det direkte uhøflig å komme med dem.

Er det det? Som sagt flere ganger var det feil å dele bilder jeg ikke har rettighet på (men får ikke slettet de). Om det er uhøflig å komme med konstruktiv kritikk på slike bilder er jeg sannelig ikke sikker på. Selv om dette er en annen plattform enn Bildekritikken.

For det er ingen privat FB-side. Det er et åpent bildegalleri med i all hovesak naturbilder fra nærområdet. Om jeg kommenterer svakheter på bilder som dette, selvsagt med begrunnede råd og vink, kan nok det bli tatt imot på ulikt sett. Som vi også har sett på Bildekritikken.

Jo, kanskje fotograf blir snurt og ser på det som uhøflig? Eller kanskje motsatt; takknemlig for gode råd og tips? I stedet for å dulle seg inn i at dette er makeløst vakkert så kan noen velvalgte ord bidra til at fotograf kan utvikle seg og ta bedre bilder. Ikke fordi jeg har fasit, men såpass fotografisk integritet at jeg ser at her er stort forbedringspotensiale. Og det med enkle grep. Da må en våge å si det. Er det uhøflig? "Jeg spørger kun, mitt kall er ei at svare."
Tom Eirik F.
3
Jeg har selv gitt konstruktiv kritikk på fcacebook på bilder som kan bli mye bedre hvis den som har tatt bildet fikk litt veiledning. Responsen har variert veldg, alt fra at man får takk for råd til respons som "hvordan våger du å kritisere mitt bilde" med resultat i at man blir blokkert av samme person i tillegg.
Jeg har ihverfall sluttet å komme med konstruktiv kritikk da jeg ser at noen tåler det rett og slett ikke.
Geir B.
3
Folk er forskjellige og reagerer på forskjellig måte på kritikk. Ikke bare på Facebook og andre sosiale medier, men her på BK også.
For å unngå å irritere eller såre folk, kan man starte med å spørre om det er "tillatt" å komme med en kommentar.

Min kone er lærer for små barn fra 3-6 år. Det er ofte fristende å gi foreldre tips om hvordan man kan håndtere diverse problemer som f.eks. meltdown og raseri-utbrudd (tantrums) hos barna.

Men rådet fra myndighetene er: Ikke gi råd til foreldre med mindre de uttrykkelig ber om det.

Som en generell regel er det nok best å la være å komme med råd, samme hvor velmente de er.

Her på BK må det dog være lov, for det heter jo Bildekritikk, og laster man opp bilder her er det vel nettopp for å få kritikk.

MVH

Geir
Bjørnar P.
Som et alternativ til å legge ut velment kritikk på et bilde i full offentlighet, kan det være greit å sende en mer personlig melding via messenger. Vil du være ekstra forsiktig, kan du sende en personlig melding og spørre om vedkommende ønsker konstruktiv bildekritikk i det hele tatt, og ev. om offentlig eller privat melding er best.
#10
#10
Pål M. S.
6
bildeHvis ikke fotografen aktivt oppsøker bildekritikk, eller spesifikt ber om dette, hvorfor skal vi da absolutt gi hen dette.

Og ha en mening om at bildet er severdig eller ikke, kan vi godt ha. Hvis vi liker det, kan vi si det, og om ikke, kan vi bare bla videre. Vi trenger ikke på død og liv kritisere bildet om vi synes det er dårlig. Tenker det kan kanskje ødelegge den gleden som fotografen tross alt har, over og ha laget et bilde som i egne øyne ble bra, selv om vi mener at bildet burde være mer i vår smak.

Da lager vi heller et bilde selv, og så kan vi se oss i speilet, og gi en velbegrunnet og utfyllende kritikk...og så gjør vi kanskje en bedre jobb neste gang, om ikke vi blir forbannet over kritikken vi ga oss selv, og stenger oss ute fra videre kommentarer.....

"Still learning after all these years"
#11
#11
David A B.
1
Fjernet bilder
Har fjernet vedlagte bilder fra trådstarter da de brøt med retningslinjene om opphavsrett..

--
mvh David
Webmaster foto.no
Bård Ivar F.
Tråden er bygget på bildene i første innlegg. Hvorfor slettes ikke hele tråden når grunnlaget er borte?
Agnar H.
3
Som trådstarter er det helt greit at bildene ble fjernet. Ba selv om det. Hadde ikke rettighet til å dele disse bildene. Forsøkte å fjerne de fra første innlegg, men teknikken tillot ikke det. Diskusjonen er for så vidt interessant og kan vel stå.
Erlend S.
1
Bildegrunnlaget er ikke viktig, det er bare eksempler.
Bård Ivar F.
Erlend S skrev:

Bildegrunnlaget er ikke viktig, det er bare eksempler.


1. innlegg
"For å være ærlig så er det elendige bilder"

2. utsagn kan være:
For å være ærlig....
"Horisonten er skjev"
"Det er for mye blått"

Den enes "elendighet" kan være andres gull.....

Formuleringen i første innlegg for videre diskusjon uten bildegrunnlaget gir ikke mening da det er tydelig mangel på fotografisk kunnskap slik "garvede" her på dotten forholder seg til bildekritikk.

Mobiltelefoner lastes med "fun stuff" og filtre i en helt ny verden der man ikke ser den "normale" fotografen, men at bilder er GØY - Vri & Vrenge er Kuuult.
Hvordan kan man egentlig si at et bilde er elendig når det handler om en ren subjektiv uttrykksform?


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Erlend S.
4
Bra David, men kan vi få flere redigeringsmuligheter slik at vi selv kan slette bilder, og også redigere tekst i ubegrenset tid. Tidlig på totusentallet så ble det laget en sperre slik at vi ikke har anledning til å redigere innlegg etter en relativt kort tid. Dette var etter ønske fra noen medlemmer, hvorav den sterkeste har vært død ganske lenge. Jeg har selv alltid ønsket evig redigering. Kommer et innlegg opp igjen og jeg ser en eller annen feil, så ønsker jeg å korrigere.
Bjørnar P.
4
Dersom et debattinnlegg kan endres i ettertid, vil debatten i verste fall bli meningsløs.
En enkel retting av skrivefeil er selvsagt uproblematisk, men ikke at innlegget endrer innhold. Tenk deg at noen starter en diskusjon om RAW versus JPEG ved å hevde at RAW er best, og senere endrer innlegget slik at det hevdes det motsatte. Alle svar på det opprinnelige innlegget står jo fortsatt der, og vil da bli helt meningsløse.
Erlend S.
Senredigering kan gjøres uten å slette historikken, man kan f.eks tillates å overstreke det man vil ha bort, og deretter skrive inn det korrigerte.
Øyvind B.
Er ikke vitsen med en «admin» eller moderator nettopp og unngå dette?
Kan brukerene selv slette innlegg og bilder forumet har man og tilgang til å tilføre-manipulere - tilpasse det man allerede har servert.
Skal man være aktiv forum og bildekritikken bør man holde tungen rett i munnen.
Ærlighet serveres best face to face og i det virkelige liv med synlig kroppsspråk og sjarmerende rødming.
#12
#12
Morten E.
1
Litt tanker rundt dette
Jeg opprettet en fotogruppe på facebook for noen år siden..den har nå vokst seg stor, med flere tusen medlemmer. Opplevde en periode der gruppen ble oversvømt med elendige, mildt sagt, mobilbilder. Prøvde også å være steinhard i kritikken en stund.

Man må trå varsomt her. Et bilde som er tatt betyr gjerne noe for fotografen. Så om du overhodet ikke liker det, er det kanskje bedre å ikke si noe som helst?

Jeg velger en balanse, si litt om hva som er bra med eksponeringen, og så komme med forslag til hva jeg ville ha gjort.

Man må ikke glemme at de fleste kjenner en glede ved å ta bilder, uansett hvilket nivå man ligger på. Hadde alle tatt perfekte bilder ville det blitt kjedelig, tenker jeg.

Morten Eriksen
Sony A7r IV
Bård Ivar F.
Morten E skrev:

Hadde alle tatt perfekte bilder ville det blitt kjedelig, tenker jeg.


Alle TAR "perfekte" bilder, og derfor er bildekritikk så vanskelig...og med moderne teknologi KAN hvermannsen fotografere som en "proff" utgått på dato.... ;)


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Pål M. S.
3
Trenger vel strengt tatt ikke moderne teknologi for å ta det perfekte bildet, eller fotografere som en "proff"....
Det perfekte bildet er vel det som er blitt slik fotografen ønsket, uavhengig av hva andre måtte synes.
Åpne uskalert versjon i eget vindu