Daniel L.
Hei,

Jeg har fått forespørsel om å ta bilder på diverse restauranter fra en utbygger. De ønsker liv i bildet i form av mennesker mens restauranten er åpen og i drift.

Kan man ta slike bilder uten model-release for folk i bildet.

Evt hvor finner jeg retningslinjer på slikt?

Bildene skal brukes på utbyggers hjemmesider og sosiale medier.

Mvh
Daniel
#1
#1
Erlend S.
1
Jeg tror du må ha skriftlige avtaler med disse menneskene, og avtale med oppdragsgiver for å sikre at de betales fra oppdragsiver.
#2
#2
Mikael T.
2
Det korte svaret er vel nei. Spesielt når det er snakk om kommersielt bruk.

Det er to måter å løse det på. Du kan ta bilder slik at folk ikke er identifiserbare. Enten ved at ansiktene ikke vises eller ved bruk av lang lukkertid eller andre teknikker. Det er mulig å lage gode bilder på denne måten, men det er ganske krevende siden du har et veldig begrenset spillerom.

Anbefaler derfor at du heller får tak i modeller som kan stille opp for en fotoshoot. Disse kompenseres og signerer kontrakt på at bildene kan brukes kommersielt.

Det trenger ikke å koste mye å engasjere modeller. Det kan godt være noen amatører, bare de er komfortable med å bli tatt bilde av. Da står du fritt til å arrangere bildene slik som passer best for deg og tiltenkt bruk.

Det blir mye mer effektivt og dermed også rimeligere enn å drive med "snikfotografering". Sluttresultatet blir også mye bedre.
#3
#3
Arne V.
1
Synsing kan vere vel og bra, men uansett best å sjekke kva lover og forskrifter måtte seia om dette, så kanskje denne lenka er til hjelp: http://firmafotografen.no/fotografi-loven-hva-har-du-lov-til/
#4
#4
Kate P.
1
What is legal, what is not?
What is legal, what is not? What is legal? When do you need a camera permit, and when is it okay to film without it? A piece of detailed information has come up in this article, which seems useful to you. http://clippingpathindia.com/blogs/tips/when-need-photogr...ermit-laws
Åpne uskalert versjon i eget vindu