Njål F.
1
4 norske nettbutikker har pris på Canon EOS R6 i prisguiden.no. 1 krone skiller høyeste og laveste pris.EOS R6 er 6.200 dyrere enn EOS 5D Mark IV.

Hos amazon.com koster disse kameraene det samme. Det får en til å lure om det er Canon som forsøker å flå norske kunder som kjøper R6 og om de 4 store norske nettbutikkene samarbeider om prisene.

Dersom man ganger opp prisen på amazon med dollarkurs og plusser på mva får man en pris i overkant av 26500. Dermed er 5D relativt sett billigere i Norge enn hos amazon, mens R6 er jkraftig overpriset.

Slik jeg ser er det ikke et velfungerende marked når det er 1 kr prisforskjell mellom høyeste og laveste pris på så dyre produkter.


#1
#1
Bård Ivar F.
Njål F skrev:

Slik jeg ser er det ikke et velfungerende marked når det er 1 kr prisforskjell mellom høyeste og laveste pris på så dyre produkter.


Markedet sluttet å fungere for flere år siden mtp. dyre kamerahus slik at de få som fortsatt velger å tilby et nisje-produkt velger heller å fokusere på produkter markedet etterspør. Corona-bremsen har også resultert i svært begrenset etterspørsel og vi vil se mange kroker på dører i tiden framover...


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#2
#2
Dag T.
1
Spør du butikkene får du som svar at marginene er så små at de ikke har noe særlig å gå på. Det vil si at pris ut er veldig nær pris inn. Dermed blir også prisene ganske like og nesten helt regulert av importøren. Strengt tatt er det konkurranse tatt i sin ytterste konsekvens. Er konkuransen hard nok blir prisene helt like.

Fotobutikkene tjener ikke penger på utstyr, men på forbruksmateriell. Sånn har det nok vært lenge.

http://thrane.name
#3
#3
Kim L.
Det har nok litt med etterspørsel å gjøre, men prisene i norske fotobutikker gjorde et betydelig hopp i mars, da dollaren kostet en liten formue. Da valutaen falt til normalt nivå, ble imidlertid prisene ligge på samme høye nivå. Synd å si det, men med såpass høye påslag frister det mer å importere selv.

Sony Alpha 1 ble nettopp annonsert til $6500. Legger man på 25% moms og bruker dagens valutakurs, blir det 70 380 kroner. Prisen hos Foto.no og Scandinavian Photo? 79 999,-.

Har lekt litt med tanken på å tømme sparegrisen nå når Fuji X-E4 endelig kommer, men hvis vi snakker 15% påslag på denne også, tror jeg leken stopper der.
Egil S.
Ikke sikkert du gidder å tømme sparegrisen for denne;-)
http://www.dpreview.com/forums/post/64785972
Erlend S.
2
Er det nok knapper og ratt på X-E4 til å ha like god knotting som på X-E1? Jeg vet ikke. Jeg kjøpte X-E3 på salg nå, og den er litt uvant, men bildene blir veldig bra, og jeg klarer å knotte alt på plass. Jeg er superfornøyd med X-E3 kjøpet. Så vidt jeg har forstått er den viktigste oppgraderingen fra 3 til 4 at den nydelige 24mpx sensoren er skiftet ut med bakbelyst 26 mpx. Jeg vet ikke hva det betyr i praksis siden jag aldri har skrudd på bilder fra den bakbelyste sensoren. Jeg tror de som ventet seg mye nytt i X-E4 kommer til å vurdere X-S 10, ett kamera jeg aldri har tatt i, men som med stabilisator frister alvorlig (for min del i konkurranse med Nikon Z eller kanskje X-H1?). X-E har forsåvidt stabilisering i sjefsobjektivet (18-55 2.8-4 OIS), men hus-stabilisator som kan stabilisere fastoptikk hadde vært kjekt. Nikon DF har forresten begynt å bli en seriøs stabilisert konkurrent etter at stabiliserteTamron Sp 45 1.8 VC kom i hus.
Egil S.
Det er jo dette med knappene som er temaet på dpreview. Særlig at det bakre kommandohjulet ser ut til å ha blitt fjernet. Synes grepet på X-E3 fungerer, men det kan ikke være mindre enn det før det blir ukomfortabelt å holde i, etter min mening. Det er jo heller ikke sikkert at ryktene stemmer. Bare en liten time til vi får fasiten:)
Audun S.
Jeg tror det blir greit med fremre kommandohjul og ikke bakre.
Jeg bruker tommelen mest til å aktivere AF i manuellfokusinnstilling.
Og jeg vil bare ha objektiver med blenderring.
Lasse B.
1
Min første tanke var at det er dumt å ikke ha det kommandohjulet men etter å ha dvelt litt har jeg kommet fram til at det går helt greit uten. Større søker hadde vært fint og værtetting hadde også vært fint men jeg tror det går greit likevel. Jeg sparer egentlig til X100V men lurer på om jeg ikke heller skal gå for X-E4 hvis jeg skal ha noe nytt.
Kim L.
2
Ser ikke helt problemet, for å være ærlig. Halve poenget med et sånt kamera er jo nettopp minimalismen, og savner ikke dypt grep eller massevis av knapper her noe mer enn jeg ville gjort på en Leica CL eller M. Det virker som flertallet av klagerne akker seg over at X-E4 har færre funksjoner enn X-T4, et mye større kamera med en helt annen formfaktor, til nesten dobbel pris.

Det eneste jeg stusser litt over er at de dropper hjulet på baksiden, men med blenderring og dedikerte hjul for lukkertid og exposure comp, trenger man det egentlig? Kan alltids bruke det på fronten til ISO. Skulle jo gjerne også hatt WR og IBIS, men det var aldri realisitiske forventninger til en Fuji til denne prisen.
Audun S.
Kommer sikkert til å kjøpe X -E4 med XF 27 II brukt en gang.
Minst like interessant på kort sikt er den nye XF 70-300.
Egil S.
2
Formidlet bare hylekoret på dpreview til deg. Tror blunkefjeset forsvant. Jeg er enig med deg, men er litt skuffet over at de har fjernet kommandohjulet på baksiden. Kjekt å ha for xc-objektiver. Ellers virker grepet litt som på Sonys kompaktkameraer, altså litt for lite å holde i. At en må kjøpe ekstra grep som tilleggsutstyr for å få like godt grep som på X-E3 virker litt pussig. Sikkert et bra kamera. Venter til offisiell lansering senere i dag for å få bekreftet at de desigmassige grepene som legges frem på ryktebørsen faktisk er det vi får. Det skjer klokka to i dag.
Audun S.
1
Mange fine 3.-partsgrep vil dukke opp.
Og en står mye friere til å lage grep når kamera er helt fritt for slikt.
Ville ønsket meg AS-plate i bunn, med åpning for batteriluke, og et flott tregrep på framsida.
Geir B.
Hvordan flytter man fokus-punktet på X-E4?

MVH

Geir
Audun S.
Geir B.
Ok. Jeg ser nå at det faktisk er en joystick der. Jeg hadde først inntrykk av at den var fjernet.

Mvh
Geir
Audun S.
1
Kan også flyttes med fingeren på pekeskjermen. Kunne det på X-T30.
Med den flyttet jeg pekemulighrten til høyre den av skjermen fordi ellers så flyttet nesen min AF-punktet nedover på skjermen. Til slutt slo jeg av pekemuligheten helt. I høst ble min T30 erstattet av T3. Pekemuligheten er avslått.
#4
#4
Tor Einar K.
Som andre nevner kan det være at konkuransen har presset marginene ned så lavt at ingen har mer å gå på uten å selge med tap. Da vil det ikke bli store variasjoner i prisen mellom forhandlerene. Sony A7 IV er et lignende eksempel.

Det som forundrer meg mer er at prisen på EOS R6 har vært helt stabil siden det kom på markedet. Det står i grell kontrast til hva representanter for Foto.no og Japan Photo uttrykker i denne tråden fra i fjor vår:

http://fokus.foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=821872

Kursen både på dollar og euro har tross alt hatt større variasjoner det siste året enn vi har sett tidligere år.

Selv om kursene har en klart synkende trend siden toppen i mars i fjor er det ikke gitt at vi ser det samme på prisene for fotoutstyr. Minkende volum vil gjøre at man må ta seg bedre betalt.
Arne V.
Enig i at like prisar kan tyde på at konkurransen er effektiv og at prisane er pressa ned til eit minimum, men strengt tatt gjeld dette kun når det er mange aktører/butikkar og ingen av desse er dominerande. Med «kun» 5(?) større fotobutikkar i landet er dette vilkåret knappast oppfylt. Få butikkar og full prisinformasjon på nettet gjer det lett for butikkane å samordne sine prisar. Samtidig er desse butikkane vel vitande om at bl.a. store etableringskostnader og låge volum gjer det nærast umuleg å starte nye butikkar med betre prisar.
Tor Einar K.
Jeg ser ingen grunn til å bekymre meg for at de ulike aktørene ligger jevnt i pris.
De tre største går med massive underskudd. Stavanger og Stjørdal ligger moderat på pluss siden.
Vi trenger ikke mer konkurranse i et så lite marked. Jeg ville heller foretrekke færre forhandlere som hadde varer på lager.
Kim L.
Ja, er litt det jeg mener og. Helt forståelig at prisen hopper når krona stuper i verdi, men da må det nesten gå den andre veien også. Hvis prisene går opp hver gang krona faller, men ikke ned når det snur, får vi en prisutvikling som gjør norske forhandlere mye mindre kompetitive.

Jeg vil mye heller lunte ned til byen og handle på Foto.no enn å bestille på nett, men det er jo en grense for hvor mye jeg er villig til å betale for den gleden. Jeg har lurt litt på å å kjøpe meg en Laowa 17mm f/1,8, for eksempel. Jeg kan plukke den opp i butikken her for 3363,-, eller jeg kan bestille direkte fra Venus Optics, og inkludert frakt og norsk moms bruke 1601,- med dagens valutakurs.

ITAvisen var jo sitt vanlige flåsete jeg da de skrev at du enten kunne kjøpe deg en Sony a1 i Norge, eller så kunne du ta deg en helg i New York OG kjøpe deg en a1 der, for samme prisen, men det er jo ærlig talt noe i det. Skjønner jo at bransjen sliter, og det må være fortvilende for de involverte, men i et globalt marked nytter det bare ikke med så store påslag lokalt.
Dag T.
2
Du må huske på at den norske prisen også gir deg veldig mye bedre rettigheter som forbruker enn den i New York. Går det noe galt etter et års tid kan det koste den en ny tur til New York...

2 år garanti og 5 års reklamasjonsrett har sin verdi, og sin kostnad for butikkene..
#5
#5
Agnar H.
Små frittstående fotobutikker er ikke økonomisk drivverdige i dag. Innehaver av en lokal fotobutikk som gikk konkurs for et par år siden fortalte meg at om de skulle operere med priser som de store kjedene så måtte de selge til innkjøpspris; kanskje med tap på enkelte varer. De overlevde i mange år på studio-, konfirmant- og bryllupsfotografering. Salg av kamera var nærmest som å bytte penger.

Store kjeder har gjerne bonusrabatter etter volum på innkjøp. Det er små marginer i fortjeneste pr solgt produkt, men med stort volum kan det bli noen kroner i fortjeneste. Er større avanse på rekvisita og tilbehør. Det er også grunnen til at det gjerne selges pakkeløsninger med kamera + ekstra objektiv, kameraveske etc.

At de store fotokjedene snakker sammen og samordner prising skal en ikke se bort fra. Har jo kommet fram at det gjør de store aktørene innen dagligvare.
Arne V.
Isolert sett er nok lokale, små fotobutikkar med lågt volum ikkje drivverdige, og i alle fall om dei ikkje kan kombinere ein fysisk butikk med effektiv netthandel. Uansett er det ikkje marknad for mange slike. Stjørdal Foto er kanskje den einaste som kan seiast å vere i denne kategorien? Store butikkar med komplett utvalg av fotoutstyr er jo veldig bra, men berre for dei som bur slik til og har tilgang til desse butikkane. Kva med alle dei som ikkje bur i Oslo-området, men derimot langt unna i Vinje, Dombås, Dyrøy etc. etc.? Elles kan ein lure på kor mange av dei som er innom dei største butikkane og som kun fiklar og samanliknar forskjellig utstyr, går heim, sjekkar alternative prisar på nettet og kjøper der prisen er signifikant lågast (og øvrige vilkår er oppfylte).
Lasse B.
Mener de har programvare som hele tiden følger med på hvilke priser de andre har i sine nettbutikker og justerer prisene fortløpende etter det. Dermed blir prisene nokså like.
Njål F.
Litt marginer må det vel være? Som forbruker kan man f.eks. spare 1.000-1.500 på en Sigma 150-600mm ved å kjøpe fra Amazon (etter frakt og mva).Vet ikke om de store setter prisene så høyt for at de skal ha gode nok marginer når de selger en haug med kameraer hver gang avisene skal ha nytt utstyr,

Tror ikke så mange av dem overlever om/når Amazon starter opp i Norge.
Lasse B.
Dag T.
2
Njål F skrev:

Tror ikke så mange av dem overlever om/når Amazon starter opp i Norge.


Hvis Amazon gjør det må de forholde seg til Norges utmerkede forbrukerlovgivning, så da blir det nok ikke så billig likevel.


http://thrane.name
Njål F.
De vil jo forsatt ha en fordel når de skal forhandle om pris fra leverandører, pga det store volumet de omsetter. Det kan umulig være så mange garantireparasjoner på optikk at 5 års reklamasjonsrett vil ødelegge marginene.
Dag T.
Du får spørre noen som vet så vi slipper å synse om det. Første råd er å finne ut butikkenes innkjøpspriser, og deretter hvor mye importørene setter av til ansvaret de påtar seg.
Vidar H.
1
Huska fra slutten når jeg jobbet i fotobutikk, at det var ikke mye penger å tjene sett i forhold til store kjeder, annsatt pris var netto + mva, og når samme kamera var 500,- billigere å kjøpe fra en større norsk fotokjede, så ga jo det noe hint om hvor det gikk. Men det er lenge siden 2008, og har vel ikke blitt så mye bedre. Men da gjelder det å finne sin nisje, der du kan tilby noe de andre ikke kan. Har tidligere kollegaer som nå driver egen fotobutikk etter den modellen. Har ennå troen på at kompetanse, service og entusiasme skal gi et fortrinn. mvh Vidar H
#6
#6
Kim L.
1
Ser jammen ut som jeg må spise i meg sutringen angående X-E4! De norske butikken priser kamerahuset til 9999 og pakken med 27mm til 11999, så da er det altså bare hundrelapper som skiller prisen fra den amerikanske. Da er det jammen en sjanse for at det blir bursdagsgave til meg selv etterhvert likevel. ;)

Så får vi bare håpe det er X-E4, og ikke Alpha 1, som er representativ for prisingen fremover.
Lasse B.
1
X-E4 med det nye 27mm objektivet hadde vært spennende å prøvd ut. Jeg tror det kan slå an som et billig alternativ til x100V. 4000 som skiller i pris, samme innmat + mulighet til å skifte objektiv. Hvis det ikke hadde vært for at jeg allerede har alt for mange kameraer bl.a tre X-E kameraer ville jeg antagelig kjøpt.
Audun S.
Hmmm, T1 + T3 står kanskje fint til E2s + E4?
#7
#7
Erik F.
5
Som mange her påpeker, har et likt prisbilde med lave marginer å gjøre.
Det har også med konkurransesituasjonen generelt å gjøre.

På gunn av prissammenlikningstjenester, er det nesten umulig å ligge høyere i pris enn konkurrenter det er naturlig å sammenlikne seg med. Da får man ikke solgt produktet. Derfor havner alle på omtrent samme pris

Det er ikke noe samarbeid om prisene, men alle følger med på de andre og justerer prisene så de er konkurransedyktige.

Så det som ser ut som manglende priskonkurranse er egentlig en beinhard priskonkurranse.

De fleste prisene gikk opp i mars, da krona kollapset, men de er justert ned igjen. Det er mulig det finnes ett og annet produkt som henger igjen, men det er ikke mange.

Prisen i USA er noen ganger lavere og noen ganger høyere enn i Norge. Enkelte Sony-produkter har ligget langt under i pris. Men kjøper du et kostbart produkt, som for eksempel Sony A1, skal man vurdere hva det er verdt å slippe å måtte sende kameraet til USA for garantiservice hvis noe skulle oppstå.

Tenk også over hva det er verdt å ha butikker i Norge. Hvis alle bare går etter laveste pris, og kjøper fra utlandet når det er billigst, er det plutselig ingen butikker igjen her i landet. Da vil noe være å få tak i på nett, men ellers blir det utlandet.

Redaktør på Foto.no, men noen ganger også kjøpmann
#8
#8
Kåre Steinar L.
Det har vel blitt mer vanlig å bruke sider som prisjakt.no når man skal handle utstyr. Da er det vel ikke rart om forhandlerne gjør det samme når de skal fastsette prisene sine.
Ønsket om en akseptabel fortjeneste må vurderes mot frykten for å bli stemplet som dyrere en andre.
Så da blir man vel presset til å holde like priser?

Mvh
Kåre S.
Åpne uskalert versjon i eget vindu