Ståle V.
Har begynt å tenke på om jeg skal bruke penger på en god fotoskriver. To jeg tenker på er Canon imagePROGRAF PRO-300 og Epson SureColor SC-P700:
http://butikk.foto.no/canon/131770/canon-imageprograf-pro...kkpatroner
http://butikk.foto.no/epson/130679/epson-surecolor-sc-p700
Ser blekket til Canon er billigere enn til Epson. Varer patronene omtrent like lenge? Har begge pigmentblekk? Om jeg ikke har misforstått helt så tåler slikt blekk sollys bedre, altså at de ikke blekner?

Hva er målene på A3+?

Tanken var å skrive ut både svart/hvitt og farge-bilder fra jpg-filer. Filer både fra scan av film og filer fra min Fujifilm X-T1. Ser Canonen støtter utskrift av panoramabilder. Om jeg ikke har misforstått helt så må jeg da kutte til papiret til selv(?), så vidt jeg forstod(misforstod?) fra en youtube-video.

Kan jeg velge utskrifter med hvit kant i programvaren som følger med Canon-skriveren? Ser den kan skrive ut kantløst.

Mener en youtuber, First man photography, sa noe om å lysne bildet før print.
Kanskje nødvendig å kalibrere skjermen før utskrift? Kan jeg lysne bildet i så fall i programvaren som følger Canon-skriveren?

Et siste spørsmål så langt. Følger første porsjon blekk med disse skriverne eller må jeg kjøpe de separat? De koster jo en del samlet.

Er det noe viktig jeg har glemt her så kom gjerne med det også.
Nøkkelord:
#1
#1
Geir B.
Hei Ståle,

Hvis du først skal investere i en god fotoskriver, ville jeg ha vurdert å gå opp til A2-format. Den nye Epson SC-P900 (etterfølgeren til den klassiske P800) er én mulighet.

Det med å lysne bildet før print er fordi man normalt blir skuffet over hvor blass og mørk en papir-kopi blir i forhold til det man ser på skjermen. Skjermen skrur man gjerne opp til nær max lysstyrke, og da blir en papirkopi mørk i forhold.

Jeg printer stort fra Lightroom Classic. Noen ganger setter jeg "Color Management" til "Managed by Printer" og noen ganger bruker jeg ICC-profiler hvis jeg har de riktige profilene for kombinasjonen av printer og papir. For noen printere (f.eks Canon TS9550) har jeg problemer med å finne ICC-profiler, og hvis jeg prøver meg med en eller annen profil som jeg tror burde virke, får jeg ofte et horribelt resultat med f.eks. altfor mye rødt. Da er det bedre å la printeren styre med fargene. For Epson SC-P800 har jeg de ICC-profilene jeg trenger og vel så det, så der lar jeg LR styre fargene vha. egnet ICC-profil. På iMac skrur jeg lysstyrken på skjermen ned til ca. 5 (max er 16). I Develop-modulen i LR kan du huke av for "Soft Proofing". Da får du et ganske godt inntrykk av hvordan printet kommer til å se ut.

Jeg har ikke kalibreringsutstyr av typen Spyder, noe som sikkert hjelper til med å få mer konsistente resultater.
Jeg har satt skjermkalibreringen på iMac (og MacBook) til Whitepoint 5500 K, noe som gir en varmere fargetone enn f.eks. standard sRGB eller P3. Det hjelper også til med å få bedre samsvar mellom skjerm og papirkopi.

I LR kan du i Print-modulen definere "Print Adjustment". Der setter jeg typisk Brightness til +7 og Contrast til +6.

Når jeg printer på Epson SC-P800 med riktig ICC-profil får jeg god overensstemmelse mellom skjerm og papir.

Håper dette var til litt hjelp.

MVH

Geir

Amatør med interesse for landskap.
#2
#2
Jonny N.
3
Jeg har ingen erfaring med disse skriverene, men se på disse testene:

http://www.northlight-images.co.uk/canon-pro-300-printer-review/
http://www.northlight-images.co.uk/epson-sc-p700-printer-review/

Der står det at Canon har 14,4ml patroner. I linken din står det at Epson har 26ml (Fotoimport.no sier 25ml). Prisen pr ml er omtrent den samme, men pga av alt sløset ved hver patronskifte vil Canon bruke mye mere blekk.

A3+ er 13" i den korteste enden, dvs maks bredde for disse skriverene, og er i 3:2 format.

Det er ganske vanlig at man har for høy lysstyrke på skjermen når man redigerer. Dette finner man fort ut av når man skriver ut. Juster skjermen, ikke bildet for utstrift.

Det følger med blekk. Se på prisene for blekk og hvor mange ml som følger med skriveren. Hvis du tar det med i betraktning så er ikke en A2 skriver noe særlig dyrere. Jeg ville helt klart gått for en A2 frem for en A3 skriver. Min A2 skriver har 80ml patroner og trenger ikke byttes hele tiden som en med 14,4ml (med tilhørende sløsing ved skifte av patroner).
Jonny N.
1
PS:
A3: 297 x 420 mm
A3+: 329 x 483 mm

Papir i DIN 476 format er en mellomting mellom 4:3 og 3:2. Det finnes veldig få tilsvarende A2+, så for 17" papir kutter jeg selv for å få 3:2.
Ståle V.
1
Takk for svar begge to. Sitter faktisk og ser på en youtube video av den karen. Skal lese de testene du linker til. Mulig jeg vurderer A2 til å være litt for dyr, kanskje ikke. Jeg må tenke på det. Grunnen til at jeg tenker på en skriver med pigment-blekk er holdbarheten på fargene. Han der Keith var ikke bare negativ til Canon pixma pro 200, men så var det der med holdbarheten det "vanlige" blekket da...
Jonny N.
Alle som har skrevet ut bilder fra vanlige A4-skrivere vet jo at disse blir blasse i løpet av kort tid. Så vanlig blekk utgår. Har ikke lest testene, så jeg vet ikke hva Canon har denne gangen. Mener at de hadde to forskjellige A3-skrivere før denne utgaven. En med vanlig blekk og en med pigment blekk. Epson har alltid hatt pigment blekk på sine A3 skrivere så vidt jeg vet.

A2 er dyrere i innkjøp, men ikke så mye hvis du tar med den ekstra mengden blekk som følger med. Den billigste A2 fra Epson i dag heter P900 og bruker 50ml patroner (min har 80ml). Et sett med 25ml (eller er det 26ml) patroner for P700 koster 4290,-. En P900 koster 5600,- mere, men hvis du hadde kjøpt like mye blekk til P700 hadde den kun kostet 1310,- mere. Dette ville du ha tjent inn over tid pga at du ikke hadde sølt bort så mye blekk ved patronskifte.
#3
#3
Bård Ivar F.
Ståle V skrev:

Er det noe viktig jeg har glemt her så kom gjerne med det også.


Styr unna skrivere med utdatert teknologi implementert som eks.:
"The printer comes with the following: CD/DVD disc printing tray"


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Ståle V.
Ok, men det ser vel ut til at alternativene som ikke har slik utdatert teknologi implementert er få.
"The printer comes with the following: CD/DVD disc printing tray" Dette er jo noe som kommer flere år for sent til å være relevant for "gammeldagse" meg også.
Jonny N.
Jeg for min del kan tidfeste helt nøyaktig når jeg ga opp CD. Det var i september 2014 når jeg fikk vinylboksen av The Beatles in Mono. Boksen kom med en en enda større boks utenpå. Den fylte jeg opp med CD'er og resten ble fylt i flere plastposer. CD-hyllene ble demontert. Og alt ble sendt opp på mørkeloftet. CD-spilleren ble levert til gjenbruk.

Men før den tid, kanskje for ti år siden, så var jeg ivrig med å laste ned bootleg konserter. Disse brente jeg på CD. Og med en A4 skriver laget jeg egen design på platen som jeg skrev ut. Artig den gang.
#4
#4
Bård Ivar F.
1
bildebilde
Ståle V skrev:

Er det noe viktig jeg har glemt her så kom gjerne med det også.


Papir og blekk - begge deler koster mye penger og derfor bør du finne ut av hva som tåler best å IKKE bli brukt.

Har du behov for rull? Eller er det mer fornuftig med en manuell papirkutter selv om du kjøper rull pga. pris?

Canon har en utrolig fornuftig løsning på innfesting av skriverhode som gjør rengjøring til en enkel prosedyre...

Hvor lenge varer et bilde?
Hvor lenge er greit nok? 50 år eller 200 år?

Etter noen runder med rengjøring av Epson og Canon - blir mitt valg Canon

Hvis blekkpatronene blir for store så varer de lenger, men blekk har holdbarhetsdato.

Du bør tenke litt på hvor mange utskrifter pr. uke som er sannsynlig.

Husk at Canon skrivere kjører rensesykluser basert på antall timer uansett om du printer eller ikke...

En blekkskrivers viktigste oppgave med blekket er å "smøre" seg selv...
http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
#5
#5
Bård Ivar F.
Ståle V skrev:

Ser blekket til Canon er billigere enn til Epson. Varer patronene omtrent like lenge?


Har du lest grundig gjennom begge testene som Mr. Nordvik lenker til?
Ser du at med Epson forsvinner "alt" blekk og overskuddstank like etter installasjon? Der forsvinner noen tusenlapper rimelig fort...?http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Jonny N.
Det betyr at Epson har lengre rør til skriverhodet. I det lange løp er det som sagt størrelsen på patronen som vil utgjøre forskjellen på forbruket.
Jonny N.
1
PS:
Du hadde et godt poeng der.
Ståle V.
Ja jeg leste det om Epson. Det er jo noe som taler til fordel for Canon, helt klart.
Canon imagePROGRAF PRO-1000, 12989kr. Blekk 589kr for 80ml = 7,36 pr ml.
Epson SureColor SC-P900, 14925kr. Blekk 529kr for 50ml = 10,58 pr ml.
Canon imagePROGRAF PRO-300, 8895kr. Blekk 229kr for 14,4ml = 15,90 pr ml.
Epson P700 har innebygd rullholder. Pris for skriver: 9395kr. Blekk 429kr for 26ml = 16,50 pr ml.
Jeg kommer til å skrive ut av og til men kommer altså ikke til å være en storforbruker av blekk og papir.
Blekk har holdbarhetsdato skriver du, da taler det til fordel for PRO-300 for meg. Den kan så vidt jeg forstår skrive ut panoramabilder på opptil 25,4x99cm. Godt nok for meg. PRO-1000 har jo bra tall men det tror jeg blir litt overkill kanskje. Blir det aktuelt med større panoramaer eller bilder større enn A3+ får jeg kjøpe det et sted. Har begrenset plass på veggene til svære bilder uansett.
Bård Ivar F.
Ståle V skrev:

1. Jeg kommer til å skrive ut av og til men kommer altså ikke til å være en storforbruker av blekk og papir.

2. Blekk har holdbarhetsdato skriver du, da taler det til fordel for PRO-300 for meg. Den kan så vidt jeg forstår skrive ut panoramabilder på opptil 25,4x99cm. Godt nok for meg.

3. PRO-1000 har jo bra tall men det tror jeg blir litt overkill kanskje. Blir det aktuelt med større panoramaer eller bilder større enn A3+ får jeg kjøpe det et sted.

4. Har begrenset plass på veggene til svære bilder uansett.

1. Det er like greit å stikke fingeren i jorda før tusenlappene flakser avgårde...

2. Realisten vil si seg enig med du ;)

3. Her kan du se litt på fakta om PRO-1000
http://youtu.be/Q5by2Prg864

4. Veggplass er svært krevende for et panorama. De fleste vil vel ikke ha lyst til å ha flere panorama på samme vegg? Mister liksom fokuset...http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Bård Ivar F.
bilde
Ståle V skrev:

Canon imagePROGRAF PRO-300, 8895kr. Blekk 229kr for 14,4ml = 15,90 pr ml. Jeg kommer til å skrive ut av og til men kommer altså ikke til å være en storforbruker av blekk og papir.
Blekk har holdbarhetsdato skriver du, da taler det til fordel for PRO-300 for meg. Den kan så vidt jeg forstår skrive ut panoramabilder på opptil 25,4x99cm. Godt nok for meg.


Du har en grei konklusjon der...

Skriverhodet tar du ut med 2 fingre for rengjøring. Blekket sitter rett på hodet og derfor kan ikke blekkpatronene veie så mye når alt skal bevege seg samtidig...

Blekk koster litt mer omvendt proporsjonalt med prisen på innkjøpet, men det enkle er ofte det beste - til hjemmebruk


http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Ståle V.
1
Takk for dine og dere andres bidrag til tankeprosessen.
Bård Ivar F.
Ståle V.
Jeg tror det er litt overkill for min stue, desverre, men takk for linken.
#6
#6
Bård Ivar F.
bilde
Ståle V skrev:

Har begynt å tenke på om jeg skal bruke penger på en god fotoskriver.


Mens du fortsetter å tenke på en god fotoskriver så finner du noen flere tips samlet i denne videoen...

http://youtu.be/oSmISUQF4Vs

PS! Kantløse utskrifter sliter fysisk på skrivehodet pga. bevegelsen over papirkanten så derfor er det greiere å benytte marger + manuell papirkutter...

http://kringlyd.no
Hosted by ProIsp
Jonny N.
1
Tull. Kantløse utskrifter skriver utenom papiret og gir søl. Det har ikke noe med at det sliter på skrivehodet. Hvor får du dette fra? Videoer antar jeg.
Ståle V.
Ser han sender bildene i plastlommer. Også fint for bilder som ikke kommer opp på veggen med en gang. Har tenkt tanken om marger. Kan vel være en god ting når bildet kommer så langt som til innramming. Har programmet Affinity Photo nedlastet. Har ikke brukt det til noe annet enn å sy sammen noen panoramaer så langt. Jeg forstod det slik at det følger med et program med skriveren. Da er det en ting jeg lurer på, hvor velger jeg marger? Når det gjelder kutting så har jeg en stor "giljotin"-kniv, sidehengslet.
Jonny N.
Når det gjelder program for utskrift er det vanskelig å komme utenom Lightroom. Hvis man ikke har en motvilje mot å gå inn på en abonnentavtale, så er det det beste valget.
Ståle V.
Pris for pakke (månedspris) med Adobe Photoshop, Lightroom CC og Lightroom Classic var 117,50 kr hos Adobe. Kan leve med det.
http://www.adobe.com/no/creativecloud/plans.html
Jonny N.
1
Bruk Lightroom Classic for utskrift
Ståle V.
Åpne uskalert versjon i eget vindu