Bjørnar P.
5
Undertegnede har digitalisert en god del gamle bilder i det siste, og noen av dem var i form av negativer, både i farge og svart/hvitt.
Det er ikke alltid så lett å se hva slike negativer inneholder, siden alt av farger og kontraster er reversert. Ofte ender det med at man tar en tidkrevende skann eller avfotografering, og først etter det klarer å vurdere om bildet er verdt å ta vare på eller ikke.
Ved skanning kan man som regel se et reversert bilde som forhåndsvisning, men det tar tid dersom man bare kan se ett og ett bilde. Ved avfotografering er det få kamera som kan reversere bildet slik at man ser det omvendt i søkeren.
Noen ganger har man også kanskje bare lyst til å se raskt gjennom en bunke med negativer, og har ikke tid eller mulighet til å rigge opp en skanner eller det nødvendige utstyret for avfotografering.
Løsninga er som følgende:
Bruk mobilen. De fleste smart-telefoner har en funksjon for invertering av farger. Dette inkludere de fargene kameraet ser. Negativene legger du først på en egnet lyskilde på gjennomlysning, eksempelvis et nettbrett. Å holde negativene mot ei lampe eller et lyst vindu kan også fungere. Deretter retter du bare kameraet mot negativene, gjerne hele strimler, og ser på skjermen hvordan bildet blir når det vendes til positiv. Du trenger ikke ta et bilde, du ser hele tiden et invert bilde på skjermen.
Fargenegativer blir litt blasse, men du ser likevel godt hva de inneholder. Svart/hvitt blir veldig bra.
Om ønskelig kan du selvsagt også ta et bilde, og dermed har du en digital kontaktkopi for å finne lett frem i samlinga i ettertid. For best kvalitet anbefales at negativet ligger i ro under fotograferinga, og at lyskilden gir jevnt lys. Slå helst av eller demp annet lys i rommet.
På en iPhone er menyvalget som følger: Innstillinger / tilgjengelighet / skjerm og skjermstørrelse / klassisk invertering
Tilsvarende finnes sannsynligvis for andre operativsystem.
#1
#1
Ronny R.
Jeg har gjort dette endel før jul. Fungerte greit, men savnet litt lysstyrke i nettbrettet. Finnes det sterkere lysbord til en billig penge?
Bjørnar P.
1
Nå vet jeg ikke hva slags nettbrett du har brukt. Pro-modellene til Apple er lyssterke. Dersom du har tilgang til en annen mobiltelefon, kan også en slik fungere. Ellers hjelper det mye å dempe lyset i rommet først. Jeg holder gjerne negativene mot en lyssterk dataskjerm (bruker iMac) med max lysstyrke og hvit bakgrunn, og går fint. Til digitalisering bruker jeg et lysbord fra Kaiser. Å legge negativer eller lysbilder rett på en iPad for avfotografering har jeg dårlige erfaringer med, da pixlene i skjermen lett blir synlige på bildet.
Ronny R.
Bruker Ipad 11 Pro. Synes det mangler litt lysstyrke. Får bedre resultat (skarpere) ved å holde negativet foran en lyspære. Men da blir det ujevnt lys og håndholdt. Lurte derfor på om det var noen enkle lyskilder(lysbord) som ikke koster skjorta.
Åpne uskalert versjon i eget vindu