Øystein H.
Jeg har fotografert og filmet i noe rundt 8 år. Jeg er ufaglært, og alt jeg har lært har jeg lært fra forskjellig hold. Jeg aner ikke hvor mye kunnskap jeg har i forhold til en utdannet fotograf. Derfor er det vanskelig for meg å ta betalt for fotooppdrag. Jeg er ivrig hobbyfotograf, og kan relativt mye (men hva er relativt mye?). Jeg har utstyr og programvare, og vet godt hvordan jeg bruker dette.

Noen som kan komme med noen tips til hvilket nivå jeg skal legge meg på? Ser at et dagshonorar (foto) for 10 års ansiennitet for en utdannet fotograf ligger på 6815 kr.

Per bilde (for allerede fotograferte bilder) ligger på 2905 kr.

Jeg føler ikke at jeg kan benytte meg av disse satsene.

Så, noen tips?
#1
#1
Tor B.
1

Ta den prisen du føler deg komfortabel med.
Etterhvert så vil du skjønne at du tok for lav pris, og vil øke etterhvert.

Ikke bruk de prisene du fant som en mal, men heller som et utgangspunkt.

Prisene dine skal reflektere VERDIEN kunden får, ikke hvor mye tid du bruker på det.
- - - - - - - - - - - - - - -
#2
#2
Mikael T.
1
Hei!
Ikke overtenk dette :)

Ansenitet og utdanning har ikke alltid direkte sammenheng med prisnivå. Det finnes veldig mange selvlærte fotografer som leverer arbeid av høyt verdi. Både blant profesjonelle og deltidsfotografer.

Hvis bildene og tjenestene dine er etterspurt så er du kvalifisert til å ta betalt.

Du har to undersøkelser som er verdt å ta en titt på. Her for kommersiell foto:
http://fotografforbundet.no/wp-content/uploads/2019/04/Pr...19-NFF.pdf

og her for fotojournalistisk arbeid:
http://www.nj.no/vare-lag/nj-frilans/din-okonomi/nj-timepris/

Husk at dette er høyst veiledende. Undersøkelsen til NFF er et gjennomsnitt, dvs de finnes de som tar langt mindre og de som tar lang bedre betalt.

Når det gjelder frilanssatsene så er det heller ikke slik at det er dette fotografene faktisk får betalt.

Ikke minst undersøk med fotografer i samme sjanger i ditt område.

Jeg anbefaler at du velger en enkel prismodell til å begynne med. F.eks 1 time fotografering inkl 12 ferdig redigerte bilder til en gitt pris. Du kan også lage pakker med flere bilder og/eller flere timer.

Hvis du etter en stund opplever å få for mange henvendelser/oppdrag er det bare å skru opp prisen.

Øystein H.
Takker for svar! Jeg syns det er vanskelig å prissette fotooppdrag. Enda mer vanskelig å sette pris på bilder som noen allerede har betalt for.

Sett at et firma betaler meg 10.000 for en jobb. De får alle bilder jeg mener er best. Ingen begrensning. Så kommer det et annet firma, og ønsker å bruke noen av bildene. Dersom jeg gir bort bildene til dette firmaet, så vil jo det første firmaet betale for at det andre firmaet får disse bildene, så dette blir ikke rettferdig. Jeg må neste ta betalt for bildene, men hvor mye? Jeg ser at NJ har en pris på 2900,- per allerede fotografert bilde. Hvis jeg tok 20 bilder for det første firmaet, og det andre firmaet ønsker 10 av disse, så blir det jo 29.000,-. Da betaler jo det andre firmaet langt mer enn det første.

Jeg kan heller ikke sette en gjennomsnittspris på bildene ut fra pakkeprisen. Tok jeg veldig mange bilder, så blir jo prisen per bilde veldig lav.

Det jeg vil frem til er at det vil være urettferdig om det andre firmaet betaler 10.000 for 5 bilder, mens det første firmaet betaler 10.000 for 20 bilder. Jeg tenker jo at jeg ikke kan ta mer enn 10.000 for noen bilder et annet firma allerede har betalt 10.000 for. I tillegg får ikke engang det andre firmaet en brøkdel av bildene jeg tok.

Det er mulig jeg overkompliserer dette, men jeg vil bare kunne argumentere for prisen jeg setter.
Åpne uskalert versjon i eget vindu