Vidar H.
Da et tidligere års sommer prosjekt aldri ble helt ferdig, og 10 ruller med Adox scala er på vei i posten fra Berlin, så frister tanken om ett lite og lett slr.
Mulig tanken og konseptet frister mest og jeg er blitt for vant til målsøkerkamera, at «konseptet» frister mer enn utføringen. Nikon F2 kom og gikk, FM2/T som hadde vært drømmekameraet hadde mistet «piffen» når jeg endelig fikk komplettert et med rett optikk. Sånn er det fort med drømmer. Men Olympus XA blir med ut og M6 med 50mm Elmar-M laddes jevnlig med Adox. Men uansett hva, så blir de ikke en speilrefleks, og det kan være fint når det er mye sol og du gjerne ønsker deg mer enn 1000 dels.

Og alle Pentaxanere skryter jo, og OM fantaster finnes stadig på nett, vi har den minste og letteste speilrefleksen sier begge leire. Men har noen noe brukserfaring?

Jeg tenker det er gøy å bryne seg på noe nytt, gjerne med en klassisk 50mm eller en god macro. Men vi snakker ikke om OM-3TI med 40mm :)

Eller burde jeg bryne meg på noe helt annet?
Det skal være gøy å holde på med foto og noen ganger en en ny tilnærming til det samme akkurat det som skal til.

Mvh Vidar H, som håper på en sommer med fint fotovær.
#1
#1
Dag T.
Begge to er bra (og jeg har en velfungerende MX i hylla her), men de er jo litt forskjellige. MX er fullstendig manuelt og dermed mer utfordrende. Dessuten tror jeg ikke Olympus kan matche størrelsen, ihvertfall ikke med M40 påmontert.

OM-2 er teknisk sett mye mer teknologisk avansert og ligner vel med på Pentax LX (som jeg også har og bruker).

http://thrane.name
Vidar H.
1
Lysmåler er vel litt mer avansert i OM-2 tipper jeg, og for dias er jo det ett pluss, men til Pentax får du jo adapter så all m42 optikk passer.
Mulighet for en tessar eller biotar er jo argument for :)

Mvh Vidar H
Dag T.
Det må jeg innrømme å aldri ha prøvd, jeg har vært for fornøyd med Pentaxoptikken ;.)
Vidar H.
Så hva hadde du gått for?
Valgt med fornuften?
Valgt med nysgjerrigheten?
Eller fordi det var bedre å jobbe med?

Mvh Vidar H
Dag T.
1
Veeldig vanskelig. Jeg foretrekker i grunnen LX, så kanskje det hadde vært det komfortable med en avansert lysåler og litt automatikk. På den annen side er MX mer sjarmerende :-)
Audun S.
Enig! Jeg har både LX og MX, og har hatt OM-2 to ganger.
3 fine kamera. Ingen av de blir feil, det spørs bare hva en vil ha.
Vidar H.
Så bra at det er noen som har brukt alle modellene.
Prioritet blir vel størrelse og at optikk er «bra nok» + lysmåler er ok nok for dias. Kommer utelukkende å ta adox scala, har forsåvidt en spotmåler jeg kan bruke. men å bære på den i tillegg til kamera fjerner litt av poenget, (lysmåler er 100-260g ekstra).

Det kamera jeg bruker i dag som har «dårligst» optikk er Olympus XA, selv om det er jo ikke et dårlig kamera, kostet vel like mye som en OM-2 i sin tid tipper jeg.

Dagens tur ut døra med kamera var vel ca 750g over skuldra, det kan høres ut som et rart argument, men har du gått byvandring med Pentax 6x7 m 55mm 3.5 eller for den saks skyld en F2AS med 50mm 1.2 så kjenner du det etter en time eller to. Alt til sitt bruk, og med sin signatur i optikken, men den gangen det blir storbyferie igjen og gate opp & ned? Ricoh GR og Olympus XA !

Så for å oppsumere Audun, hva er styrke og svakheter til de 3 ulike modellene?
optikken, mye av det samme, eller har det ene merke mer signatur i optikk end det andre?

Mvh Vidar H
Vidar H.
Det jeg tenkte på med «dårligste kamera» var vel med tanke på optikk og utrykk. Lysbilder vises ofte litt vilkårlig, og ett fra XA går greit sammens med ett fra Leica med Elmar-M (den fra 1994) eller de jeg tok med F2 med en av de 50mm jeg hadde.
Audun S.
1
Mye fin optikk både i OM-systemet og i PK-systemet. Hva som er best vet jeg ikke om det går an å si noe bestemt om...
MX er fin og enkel, OM2 likeså, men mer avansert. ME-Super er også fin og billig, men den mangler nedblendingsknapp.
Har ikke hatt noe problem med lysbildefilm, uansett kamera.
Favoritten min er LX.
Må uansett kjøpes brukt, og alt er salgbart igjen.
Bjørnar P.
2
For å få punktmåling (sågar punktmåling av skygger og høylys) på Olympus, må du opp på OM3 eller 4. Det gir mye større presisjon på lysmålinga enn det OM2 klarer.
Har selv OM2n og OM4, og foretrekker helt klart OM4. I tillegg til punktmålinga, hadde den også en vesentlig bedre søker. Søkeren i OM2 er stor, men ganske kontrastfattig og med dårlig skarphet i hjørnene. Søkeren i OM4 er litt mindre, men mer kontrastrik og med mulighet for å stille skarpt nær bildets ytterkant også.
Vidar H.
Har sett litt på OM-4, men så hadde jeg tenkt et begrenset budsjett i år, og nysgjerrigheten er nok større enn behovet :)
Ellers hadde en OM-3 blitt vurdert fremfor Feks OM-2.

Edit : skrivefeil
Bjørnar P.
2
OM3 er et interessant kamera ved at det kan fungerer uavhengig av batteri, og batteriet varer veldig lenge siden lukkeren er mekanisk.
Lasse S.
1
Det samme gjelder jo OM1, til en helt annen pris (Og du får et mye penere kamera i tillegg :) ).
Vidar H.
Lasse S.
2
MX er en OM-1 kopi, LX en OM2 kopi. Om de er bedre enn originalene vet ikke jeg. LX er et mye større kamera med bl.a utskiftbar søker. Olympus revolusjonerte kameraverdenen med OM1 og OM2. Pentax hadde på den tiden sine digre K-kameraer men utviklet M-kameraene etter OM-prinsippet. Også optikken til OM systemet satte nt standard for størrelse(ytelse, og Pentax og noen andre tok opp tråden, men Pentax var de eneste som hadde like små objektiver. Som Olympus sa i reklamen den gang: Innovators vs. imitators :)
Erlend S.
2
Jeg synes det er vesentlig forskjell på Pentax og Olympus. Olympus har jo lukkertidshjulet ved objektivfatningen. Jeg mener at man bør håndtere og kjenne på hva man liker. En annen sak er optikken. Hvis man finner ut at det objektivet man ønsker seg mest er enten det ene eller det andre, så kan det påvirke kameravalg.
Dag T.
1
Jepp. På 70-tallet hadde vi to gode produsenter som lagde banebrytende kompakte objektiver og kameraer og som ved konkurransen gjorde hverandre bedre. Jeg vet ikke hvilket som var best, men jeg fant ut hvilket jeg likte best.
Vidar H.
3
At betjening er litt særegen gjør det jo bare mer spennende, det skal
Jo være ett sommerprosjekt. Ser jo nå at Pentax enkelt kan bruke mye gammel og rar optikk, men det blir jo et eget prosjekt.

Valgets kvaler.
Dag T.
3
bildeHer er mitt lille sommerprosjekt. Nyoppusset LX med noen utmerkede objektiver :-)


http://thrane.name
Lasse S.
2
Det er sant. Plasseringen av lukkertidshjulet er forresten litt interessant. På en Olympus har du alltid fingeren på utløseren når du justerer innstillingene. Du skifter ikke grep. Blenderen, det viktigste for en fotograf, justeres også uten at du skifter grep. Genialt, men vanskeligere produksjonsteknisk. Helt typisk Maitani.
Geir B.
Det er nettopp denne løsningen som gjør at OM-systemet er betjeningsmessig (totalt) overlegent i forhold til alle andre kameraer (jeg har prøvd ... inkl. Leica M ... ).
Erlend S.
2
LX veier bare 565 gram, og det er fryktelig lett og kompakt til proffkamera med utskiftbar søker å være. Sammenlign med Canon F-1 og Nikon F 2.
#2
#2
Geir B.
5
Her er min gjennomgang av Olympus OM-systemet:

http://www.skrablikk.com/single-post/2010/01/11/Olympus-OM
Vidar H.
1
Bra og grundig artikkel, det liker jeg.
Tolker det som du anbefaler å gå for olympus?
Edvin S.
3
Leste Geir sitt Skråblikk av Olympus OM-systemet for n'te gang. Kjøpte en OM-2 ny i 1978. Et kamera som jeg brukte i fritiden og i arbeid, som freelance fotograf. Et mekanisk under, som jeg lærte å betjene til fingerspissenen. Med 28 mm på, så behøvde jeg ikke løfte opp kameraet for å ta et bilde. Bare å "skyte fra hofta", mens man holdt blikkontakt med den man ville forevige.

Det utstyret ble noen år senere stjålet i et innbrudd. Ble ikke noen ny før femten år siden. En sort OM-2 denne gangen, med noe optikk jeg fikk kjøpt for rimelig penge. Litt slitt utstyr, så jeg fikk ikke den helt store følelsen for det, men hadde i det minste OM igjen i huset.

For en stund så dukket det opp en OM-3Ti for salg her. Dyr, veldig dyr, så det var ingen som bet på annonsen, men jeg skrev til fyren. Ble en avtale om kjøp til en akseptabel pris, men selgeren hadde også nesten hele f/2.0 rekken med optikk. Enden på visa var at det ble ganske dyrt likevel, men når jeg ser prisene som stadig fyker oppover på godt analogt utstyr, så er den investeringen sikrere enn bank og aksjer. Forleden gikk en OM-3Ti for heftige NOK 15.600 i en internasjonal kamera auksjon. En Zuiko 100/2.0 gikk for nesten NOK 8000 på eBay i reell auksjon. Min 21/2.0 og annet blir ikke mindre verdt med årene.

Hvorfor OM-3Ti og ikke en billigere (og bedre?) OM-4Ti, eller enda billigere OM-4? Min har vært på service i UK, og for det andre. Da jeg virkelig brukte OM-2 daglig, så var den nærmest alltid på manuell. Nei, føler ikke at jeg har behov for auto funksjonen til OM-4, men jeg har det unike lysmåler systemet og kanskje det aller, aller beste mekaniske kameraet som overhodet finnes. Nå er en ny pakke på vei til meg i posten, og med det begynner jeg å nærme meg det meste som Geir nevnte i sitt skråblikk av OM-Systemet.

Olympus OM-systemet, et system som aldri blir overgått, ikke engang av Leica, foruten prisene da.
Vidar H.
Leica og olympus blir vel som epler og pærer , men som gammel Nikonbruker og leica M siden 2005, så liker jeg ikke Leica R. Kansje R9 muligens. Men leica har alle de klassiske objektiv konstruksjonene, og for meg er det akkkurat hva jeg ønsker. Alle burde ha en tessar :)

Akkurat nå er pris litt vesentlig, men det er fortsatt heldigvis billigere enn leica, selv om vi vet jo aldri hva bruktpriser ligger på om 10 år

All fotoentusiasme er bra, din OM-2 var som min Nikon FM

Mvh Vidar H
Lasse S.
Alle har nok en tessar, uten at den heter akkurat det, tenker jeg :)
Dag T.
1
Min gamle M40mm f/2.8 pannekake blir omtalt som en "tessar-variant" med en ekstra linse i konstruksjonen.
Lasse S.
Ja, veldig mange objektiver er basert på Tessar. Enten rene kopier eller varianter.
Geir B.
1
OM-2 er som ingenting annet ... !!!!

Vidar H.
1
Men et godt kamera er et godt kamera?
Var vel det som var tanken her, og ikke minst at du tar det med ut døra med film i :)

Kan vel se ut som at jeg går for en OM-2 denne sommeren, men kansje det blir en LX neste sommer der igjen, eller noe annet? Det vil vise seg da.

Mulig jeg blir bedt om å vaske munnen med såpe og ikke får kjøpt noe brukt OM-2 av å si nå sånt, men det får så være :D

Mvh Vidar H
#3
#3
Vidar H.
2
bilde
Prosjektet så langt
Tenkte det var greit å komme med en oppdatering

OM-2n og en OM-2sp (Fikk en grei deal inkl 50mm 1.8) kom i hus tidlig i Juli.
Fikk nesten to for en deal, OM-2n var godt brukt og OM-2sp så nesten ny ut.
Objektivet var klar og rent, fin klikkelyd og jevn gange. Testfilm så bra ut, lystet kamerahus, Jevn fremtrekk og jevnt eksponert. En rull Adox Scala 160 straks på vei mot lab. Men så dukket det opp ett annet kamera, ett sånn ett som du har hatt lyst på lenge, men ikke tatt deg råd til men NÅ var pris ok.

En Leica 0 serie replica i ett olympus sommerporsjekt?
Så det første gang i 2001 tror jeg, i kjelleren på Løvmorks foto, det var riktignok 1 utgaven med trådsøker, men ble nysgjerrig. Ett gammelt kamera, men nytt?

Så da ble det en liten avsporing. Testfilm ok der og, og en rull Adox Scala 50 på vei til lab straks. Siden de kan gå litt tid fra eksponert til ferdig montert i ramme, så tar jeg bestandig testfilm så jeg ikke har brukt lang tid på ingen ting.

I går ble nye eller «Rett» type batteri satt i OM-2sp, friske SR44 og en rull med nå kodak for å teste. Sånn umiddelbart syns jeg søker virker bedre på sp men liker avlesning til lysmåler bedre på OM-2n. Av litt mer jål syns jeg prismehus ser bedre ut på OM-2n, og jeg liker at det er litt mer patina, kamera er mer innkjørt. Så får vi se hva det blir til. Gøy er det ihvertfall å prøve en ny type kamera. Mvh Vidar H
Dag T.
2
bildeJeg leder. :-)

Jeg har allerede fått laget (skannet) noen OK bilder fra LX. Neste prosjekt på sensommeren er dette.
http://thrane.name
Vidar H.
1
Tipper det er en Razzledog? Eller har du 3d-printa selv?
Sommerprosjekter er gøy da, bør kansje bli ferdig med året før nytt oppstartes ;)

Sommerprosjekt hadde kansje passet ok til en egen tråd?

Gleder meg til å få lysbilder i retur, særlig å se på forskjell mellom ny og gammel fremviser

Mvh Vidar H
Dag T.
1
Vi får huske på det neste sommer :-)

Jeep, det er en Razzle jeg fikk laget for noen år siden. Den har til tider vært brukt en del, men i år har jeg ikke rukket det.

PS: jo, nå kom jeg på at jeg har en lysbildefremviser til 6x6 som fortjener litt miming også...
Vidar H.
2
bilde
Nytt år, nytt vri på prosjekt. . .
Lysbilder ble sendt til lab i Oktober og det så bra ut, ikke helt som de tatt med 50mm elmar-m, men bedre enn de tatt med XA. 50mm 1.8 og OM2sp ble ryddesolgt, og den godt brukte OM-2n ble beholdt. I år er det 50mm 3.5 macro som gjelder, fortsatt med Adox Scala i kamera. Blir gøy å se bilder i oktober :)


Burde kanskje finne på noe mer eksotisk, werramatic eller feks en Contax I?
Eller støtte min lokale kiropraktor ved å bruke Nikon F2 med full mundur .. en F2 photomic med 55mm 1.2 har jo litt heft :)

God sommer!

Mvh Vidar H
Dag T.
1
God sommer! For min del vurderer jeg å lufte Pentax MX i sommer :-)
Åpne uskalert versjon i eget vindu