Bjørnar P.
5
En liten påskeutfordring!

Ta et objektiv og hold det bak-frem foran objektiv-åpninga på kamerahuset ditt. Da kan du fokusere mye nærmere enn vanlig, men fokuseringa må foregå ved at du flytter kameraet. Du vil også som regel fotografere på største blenderåpning, så vær forberedt på veldig liten toleranse for feilfokusering og mange bomskudd.
Det er dog morsomt å leke litt med dette, og dersom det gir mersmak, anbefales en omvenderring. Dette kan du kjøpe rimelig på nett, og det gjør at objektivet festes til kamerahuset via filtergjengene.
Korte brennvidder gir større forstørrelse enn lange, så i vedlagte eksempel har jeg brukt en 12mm på et m4/3-kamera.
Alt av optikk vil dog fungere, inkludert de som normalt ikke er tilpasset ditt kamerahus. Du kan sågar bruke en kikkert bak-frem!
Kikkerten er forøvrig kjekk å ha for å studere små ting, ved at du ser gjennom den fra "feil" side uten kamera også.

Et lite varsku: Frontelementet på objektivet ditt kan lett skrapes opp dersom du ikke er forsiktig. Velg et objektiv der frontelementet ikke stikker så langt ut at glasset kommer i direkte kontakt med kamerahuset. Har du et UV-filter for hånden, er det en billig forsikring i dette tilfellet. Objektiver med et lite front-element er lettere å beskytte enn de med store, da hele frontelementet som regel vil komme inn i objektiv-åpninga på kamerahuset.

Regner med at dere ser hva jeg har fotografert?
#1
#1
Olav S.
2
Denne løsningen brukte jeg mye på 70 tallet når jeg brukte Olympus OM1, jeg brukte da en 50mm og en Vivitar 70-150mm. Vivitar objektivet hadde en solblender av metall som kunne trekkes ut og passet perfekt utenpå 50mm objektivet. Jeg dro en runde med tape rundt det hele og fikk da en løsning som var ganske robust og med ekstrem nærgrense. Det var faktisk mulig å få skarpe bilder med dette også. Kanskje man kan lage en tilvarende løsning ved å bruke en bit PVC rør som passer over de objektivene man har tilgjengelig. Det er uansett gøy å eksprimentere med slike løsninger, men var flinkere til slikt for noen år siden.
Kan bli påskemoro dette.
Odd S.
Olav S skrev:
Kanskje man kan lage en tilvarende løsning ved å bruke en bit PVC rør som passer over de objektivene man har tilgjengelig.


En koplingsring koster ikke allverden. De jeg har, går bare mellom like filtergjengediametere (52-52, 55-55, ...), det kan derfor hende man også trenger en stepring eller to for å kople objektiver med ulike filtergjengediametre. Stepringer er heller ikke spesielt dyre hvis man ikke plent skal ha de i messing. Kaffebrus har både koplingsringer og stepringer: http://kaffebrus.com/produkt/adapterring-koppling og http://kaffebrus.com/kategori/stepringar

Det koster heller ikke så mye å realisere Bjørnar P. sitt forslag om å reverersere et vidvinkelobjektiv uten å holde objektivet løst i hånden eller tape det til kameraet. En såkalt reverseringsring har objektivfatning (bajonett) på den ene siden og kopling til filtergjenger på den andre siden. Det er riktig nok ikke allverdens utvalg i filtergjengediametre for en del fatninger, men man kan ty til stepringer også her. Kaffebrus har slike reverseringsadapter, sjekk nedre del av nettsiden http://kaffebrus.com/kategori/makro-reverseringsadaptrar.

Det kan være en utfordring å styre blenderen på reverserte objektiver hvor blenderen bare kan styres med elektriske signaler (objektiver som som ikke har blenderring). Novoflex har en dyr løsning (regn ca 5000 kroner) for noen objektivfatninger (Nikon F ser ut til å mangle, men de har for Nikon Z) http://www.novoflex.de/en/products-637/macro/reverse-lens...n-eos.html og det skal i teorien være mulig å lage liknende selv, se: http://petapixel.com/2010/06/21/making-a-super-macro-lens...n-18-55mm/

Jeg lot meg imponere av Thomas Shahans bilder da jeg først så dem for noen år siden. Sjekk ut introduksjonsvideoen hans (bl.a. reversert objektiv): http://www.thomasshahan.com/#video , bilder finner du via linken: http://www.thomasshahan.com/#photos
#2
#2
Rune B.
Hvis du bruker et 50mm objektiv får du cirka 1:1 når du vender objektivet (når man tenker vanlig 35mm fullformat). Har du flere objektiver kan du også eksperimentere med å kombinere dem: Et 100mm objektiv montert på kamera, med et 50mm objektiv holdt bak-fram foran, vil gi en forstørrelse på 2, ettersom 100:50 = 2.

Blir jo enda mer utfordrende å treffe fokus, men det er fascinerende hvordan helt ordinære gjenstander plutselig kan bli fotografisk spennende :)
Bjørnar P.
Har brukt denne løsningen også i filmens dager. Det fungerte, men det ble mange bomskudd. Dermed ble det dyrt i lengden.
Med dagens digitalkamera er jo opptak praktisk talt gratis, så man kan ta så mange bilder man vil.
Den løsninga du skisserer krever koblings-ring. Den gjør det mulig å koble to objektiv sammen via filtergjengene. Jeg bruke denne løsningen med en zoom montert på kameraet og en fast brennvidde ytterst. Da fungerte zoom-funksjonen som fokusering, noe som er kjekt dersom du fotograferer med stativ. (Noe som vel er å anbefale uansett med denne kombinasjonen). En kombinasjon av en telezoom og en vidvinkel vil gi deg tilgang til motiv du sannsynligvis aldri har sett før.
Se mer info her: http://extreme-macro.co.uk/coupled-reverse-lens/

For mer om bruk av omvenderring: http://extreme-macro.co.uk/reversed-lens-techniques/
Jonny N.
Jeg testet dette med å sette et objektiv motsatt vei foran et annet og fant ut at det ble noe voldsomt med støv på bildet. Burde vel renset sensoren.

Valgte en 135mm på kamera og 35mm foran pga felles E39 filtergjenger. Enkelt å koble i hop med tejp. 135mm var allerede montert på belg, men det hjelpte ikke noe særlig.
Åpne uskalert versjon i eget vindu