Terje A.
bilde
Har bestilt følgende utstyr:

Epson Perfection V800 Skanner.
X-Rite i1Studio (kalibrering av skjerm/scanner/kamera/skriver)

Bruker fra før Dell U2711 monitor og photoshop CS5.5

Scanner og monitor skal kalibreres før jeg begynner på scannejobben, for å redusere behovet for fargekorrigering av bilder i etterbehandling.

Har funnet anbefalte minimumsoppløsninger på scanning av diverse bilder, oversikt oppe til høyre.

Bruke fargeprofil Adobe RGB (1998).

Scannede bilder bør lagres som en master fil i formatet .tif og så lagre nye bilder ut fra disse ved behov for redigering og bruk.

Hvordan bør man katalogisere/sortere bildene?
Har brukt Lightroom tidligere, men ønsker ikke låse meg til programvare.

Vurderer en .tif og en .txt fil med samme navn.
Tekstfilen kan inneholde all informasjon om personer, tid og sted, ettersom man kan søke etter innhold i .txt filer fra Windows Utforsker.

(Åpne Windows Utforsker, trykk "Organiser", velg "Mappe- og søkealternativer", velg fanen "Søk" og merk av for "Søk alltid i filnavn og innhold".)

Noen forslag til god skikk med tanke på valg filnavn og katalog struktur?
Noen scannerinstillinger man bør holde seg unna eller bør bruke?
Noen som har erfaringer med dette, som ønsker de hadde gjort noe andeledes da de scannet bildene sine?

(Backup av filene er en selvfølge)
#1
#1
Per Arnfinn P.
2
Hvorfor bruke Adobe RGB ? Er det fordi innskanningen skal printes ut på fotoskriver !. Hvis du skal printe det ut på Barytt eller Luster fotopapir så er Adobe RGB for lite fargerom, ProfPhoto 16 Bit gir deg nok informasjon. Skal du printe det ut på matt papir så holder det med å bruke Adobe RGB og skal du ha det ut på konsumentlab så er sRGB standaren der.

For skjermvisning anbefaler jeg Display P3 (DCI-P3) fargerom, dette ble en etablert standard i 2015-2016 på smarttelefoner, nettbrett, laptops, eksterne fotosskjermer, prosjektorer og TVer. Utskiftingstakten er så stor at det er nå i år 2020 flere Display P3 enheter i bruk enn sRGB.Display P3 har omtrent samme fargerom som Adobe RGB men viser mer av rødt og gult.

Lightroom Library er glimrende arkiv og for å sette nøkkelord, i tillegg kan du enkelt batchkorrigere serier med innskannende bilder. Synes LR er glimrende for gjenfinning og batchkorrigering og hvis du trenger et mer avansert retusjeritngsprogram se på Affinity Photo og lag en toveis link til Lightroom.
Terje A.
bilde
Per Arnfinn P skrev:
Adobe RGB for lite fargerom, ProfPhoto 16 Bit gir deg nok informasjon


Her lærte jeg noe nytt, var ikke klar over dette, hvilket er grunnen til at jeg spør før jeg begynner.

Formålet er ikke bruk, men arkivering av materialet.
Ved bruk vil det lages kopi av den arkiverte filen tilpasset til bruken.

Per Arnfinn P skrev:
Lightroom Library er glimrende arkiv

Det er det, har brukt det før, men det passer ikke til det arkivet jeg ønsker å lage. Det er flere brukere som vil ha tilgang til arkivet, derav vil jeg ikke binde det opp til et spesifikt program.
#2
#2
Bjørn J.
Hva skal du digitalisere? Tabellen du viser til er fra en nasjonal minimumsnorm, i samme hefte finnes også en digital sikringsnorm. Jeg anbefaler å bruke den i stedet. Adobe RGB 1998 er standard fargerom i det nevnte sikringsnormen, men er er greit også å lagre i et større fargerom. Vi har nærmest sluttet å bruke skanner, i stedet bruker vi kamera og lysbord. Dette er mye kjappere og meget profesjonelt kamera også mye bedre.
Terje A.
Negativer og bilder skal digitaliseres.

Fant 2 tabeller i heftet, det som er i første post har litt høyere oppløsning i forhold til den andre tabellen i heftet.

Har tenkt litt på valg av oppløsning.
Scanneren har en oppløsning på 6400 dpi x 9600 dpi.

Må nesten prøve meg frem på hvor høy oppløsning det er hensiktsmessig å bruke med tanke på størrelse på filen og tiden det tar å scanne.

Det er vel også begrenset hvor mye informasjon som er tilgjengelig i et fotografi.
-
Avsluttet konto 27982
Erfaringsmessig vil jeg tro V800 kneler lenge før du når den teoretiske oppløsningen.
Bjørn J.
Informasjon i et riktig eksponert s/h negativ er ganske formidabel og det krever nøyaktighet og kunnskap å få ut all informasjon. En V800 er jo ikke den aller beste skanneren, vi anbefaler en filmskanner. Jeg har vært med å lage det heftet, altså ABM utvikling hefte #55 Digitalisering av fotosamlinger. Du må sjekke den reelle oppløsningen i skanneren, ikke den interpolert.
Jonny N.
Her er en samling med tester hvor de også tester den reelle oppløsningen: http://www.filmscanner.info/FilmscannerTestberichte.html

Problemet med mange skannere er at de har fix focus. Det finnes løsninger for dette, men autofokus eller manuell fokus er helt klart å foretrekke.
Odd S.
Terje A skrev:

Scanneren har en oppløsning på 6400 dpi x 9600 dpi.


Her konkluderes det med vesentlig lavere oppløsning:
http://www.filmscanner.info/en/EpsonPerfectionV800Photo.html
#3
#3
Bjørn J.
1
bildeEr dette i forbindelse med digitalisering av fotohistorisk materiale for en kommune eller et historielag? Det kan være lurt å legge inn mer informasjon om hva du etterspør.
Hvis det er fotohistoriskmateriale som skal digitaliseres finnes det som før nevnt et hefte som omhandler mye av det du trenger å vite om skanning og lagring.
Det er viktig med et unikt negativnummer. Hos oss, Buskerud Fylkesfotoarkiv, bruker vi denne f.eks for vedlagte bilde. BF060504758 hvor BF er en unik museumssignatur, 0605 er kommunenummer og de siste tallene er negativnummeret. Det er viktig at dere er konsekvente. Bildene må registreres med bilde informasjon, om motiv, type materiale, eier, giver osv. Til dette bruker vi Fotostation som lagrer denne informasjon i bildefila som EXIF-informasjon.
http://fotostation.com/features/ Alle bildene vi digitaliserer legges til slutt ut på digitaltmuseum.no
Odd S.
Bjørn J skrev:
...Til dette bruker vi Fotostation som lagrer denne informasjon i bildefila


Det er kanskje på tide å minne om kampanjen for å nettopp legge metadata inn i bildefilen og ikke (bare) i database og-eller sidecar-/sidevognsfil: http://www.embeddedmetadata.org/
Terje A.
Det som skal scannes er slektsbilder, som skal være tilgjengelig for den nærmeste slekten.

Bildene er primært i ca. størrelsene:
7x7cm / 8x8cm / 9x9cm / 9x13cm / 10x15cm / 10x24cm
Men også mange som er klippet opp gjennom generasjonene.

Det er primært fotografier, men også de negativene som er tilgjengelige ønskes scannet.
Det er ikke nok negativer tilgjengelig til at det er aktuelt å investere i egen negativ-scanner.

Da forskjellige personer bruker forskjellige programmer ønsker jeg ikke binde noe opp mot ett spesifikt program.
Ønsker helst at informasjon kan lagres i bildefilen, og at denne kan være søkbar uten å måtte kjøpe programvare.
Navn på personer, stedsnavn, tidsperiode og kort beskrivelse er ønskelig informasjon.

Epson Perfection V800 Skanner virket å være en god scanner rundt denne prisklassen, men dersom det er bedre alternativer, kan sikkert denne avbestilles.

Se at reell oppløsning på Epson Perfection V800 er 2300dpi med den medfølgende programvaren eller 2600dpi hvis jeg investerer i SilverFast Ai Studio. Usikker på om SilverFast Ai Studio er verdt å kjøpe?

Har installert Fotostation, skal prøve å tilpasse metadata feltene og se om det er aktuelt å kjøpe.
Jonny N.
Epson er helt riktig valg til dette bruket. Jeg ville skannet inn negativene på høyeste oppløsning og som 16-bit Tiff. Redigert og lagret som en Jpeg i ønsket størrelse og komprimering.

Som jeg nevnte tidligere kan det være problem med fokus på slike skannere. Sjekk det.
Per Arnfinn P.
"Se at reell oppløsning på Epson Perfection V800 er 2300dpi med den medfølgende programvaren eller 2600dpi hvis jeg investerer i SilverFast Ai Studio. Usikker på om SilverFast Ai Studio er verdt å kjøpe? " Hvor har du denne informasjonen fra ? V800 reelle optiske løsning er på 2400 dpi. Forskjellig software kan ikke øke optisk oppløsning
#4
#4
Terje A.
bildeVurderer å oppgradere medfølgende SilverFast SE 8 til SilverFast Archive Suite 8. Dette gir bl.a. mulighet til å lagre bildene som "raw" filer.

Sett litt mer på valg av oppløsninger ved scanning.
Ved å bruke SilverFast er reell oppløsning ihht tester 2600 dpi.

Prøvd å sette opp en tabell som forteller hvilken oppløsning jeg trenger for å kunne skrive ut i A3 eller vise bildene på en 8K skjerm.
Hvis tallene mine er riktige, bør 2600 DPI være tilstrekkelig til dette bruket.

Virker fornuftig å scanne bildene slik at de kan brukes på disse formatene.
#5
#5
Per Arnfinn P.
bildebildeForstår jeg deg rett så er det mest papirbilder !? Har du skannet og printet bilder før ? Har du vurdert avfotografering som Bjørn Johnsen foreslår? Han bør du absolutt lytte til da han er en av de aller mest erfarne i Norge på dette området.

Husk at papirbilder er en kopi med en langt dårligere oppløsning, fargerom og sortnivå enn det filmen leverer. Det er meningsløst å skanne papirbilder på 2400 dpi da papiret i seg selv har en oppløsning kanskje på maks 600 dpi.

På skanning er noe av det viktigste man gjør er å stille inn histogrammet / eksponeringen riktig til hvert bilde, da hvert bidige bilde er unikt. I Epson Scan gjøres dette ved å ta en Preview Scan å og så stille inn start og sluttpunkt på histogrammet. SilverFast er et avansert og komplisert program og den kan sikkert hente mer Mb ut en Epson Scan men jeg er ikke så sikker om du får bedre filer av den grunn.

Programvare som blir valgt må støtte ICC-profiler og fargerom.
Arbeidsfargerom er noe programvaren må støtte og standardene her er sRGB, Adobe RGB og ProPhoto, pluss Display P3 (DCI-P3). Mye tyder på at Display P3 kommer til å overta for sRGB som internett skjermsstandard. Elektronikkbransjen standardiserte seg i 2016 på Display P3, Apple var først ute med Display P3 skjerm på iMac 2015. Det er i 2020 allerede flere DisplayP3 enheter enn sRGB enheter når vi tar med smarttelefoner, nettbrett, laptops, eksterne skjermer, TVer og prosjektører. Display P3 har et fargeromsvolum på Adobe RGB nivå bare at den er mer vridd og viser mer av rødt og gult vs Adobe RGB som går lenger ut i grønn nyansene.

Visningprogramvare må med andre ord kunne håntere arbeidsfargerom og ICC-Profiler (det mediet det skal vises på). Videre bør valgt arbeidsfargerom være større på alle områder vs ICC-profil . Hvilket betyr at Adobe RGB ikke lenger er stort nok da den klipper mot Display P3 enheter.
Terje A.
Ser for meg at avfotografering vil kreve mer og dyrere utstyr.
Scanning av papirfoto med høyere oppløsning, er for å kunne vise bildene på større media. ProfPhoto 16 Bit var det fargerommet som var planen å bruke.

Fant ut at jeg med SilverFast Archive Suite 8 kan scanne til 64 bit hdri raw filer.
Så planen er for øyeblikket å bruke dette.
Per Arnfinn P.
Liten hensikt å kjøre stort fargerom og masse bit på papirbilder da de er i sRGB eller i noen tilfeller det halve av sRGB. Du kan teste fargerommet på papirbilder ved å skanne det eller avfotografere det og så ta bildet inn i f.eks ColorThink, da vil du se at det hjelper ikke med Adobe RGB opptak eller skann når fargene i bildet er på sRGB
Terje A.
16 bit for hver av de 3 fargene og 16 bit ir. (16+16+16+16=64)
Gjør at bl.a støvfjerning med mer kan redigeres etter scanningen er gjort.

---

Fikk i dag beskjed fra komplett.no at leverandøren deres ikke kan skaffe denne scanneren lengre.
Stusset men ser at scanneren ble lansert i 2014, så kan tenkes at det kommer en ny modell?
Epson V700 kom vel rundt 2006 (?), og ble erstattet av v800 / v850, og virker som om V700 har tilnærmet lik teknilogi som de nyeste.

---

Basert på tilbakemeldingene i denne tråden, samt at
- scanneren er 6 år gammel,
- leverandører ikke klarer å levere nye enheter,
- at scanneren har begrenset bruksområde etter digitalisering av bildene,

er jeg usikker på om kjøp av v800 scanner og software til ca. 10000,- er så lurt.

Kjøper jeg kamera så kan dette fremdeles brukes etter at digitaliseringen er gjort.
Det er også enklere å ta med seg, for å digitalisere andre steder enn hjemme.

Så føler at jeg må starte vurderingen på nytt, og finne ut hva slags foto utstyr som behøves for denne jobben.
Takker for svarene så langt, har hjelpet meg godt på vei.
Terje A.
Bjørn J skrev:
foto.no har Epson V850 på lager http://butikk.foto.no/epson/103690/epson-perfection-v850-...otoskanner


Har sett det og vurderer muligheten. Blir noen tusen dyrere for så og si samme scanner. Får også en god samlepakke fra Silverfast for noen tusen til.

Bjørn J skrev:
Vi har nærmest sluttet å bruke skanner, i stedet bruker vi kamera og lysbord. Dette er mye kjappere og meget profesjonelt kamera også mye bedre.


Tenker også på hva du skrev tidligere.
Har vurdert et nytt kamera, og kameraet vil ha mer nytteverdi etter digitaliseringen er ferdig.

Hva slags utstyr vil jeg trenge for å gjøre denne jobben med et kamera?
Canon EOS 5D mac IV kamerahus kan man få brukt fra 10000,-
Makro objektiv 5000-12000?

Har gått fra å være trygg på at scanner alternativet var et meget godt alternativ, til å være usikker på om ikke de ekstra tusenlappene for et kameraoppsett vil være et mer furnuftig valg på lang sikt.
Jonny N.
bildebildebildeJeg har aldri testet avfotografering av negativ/lysbilder før, og gjorde derfor et forsøk. Ble sånn ca. vinkelrett på tror jeg, og bra nok som et testbilde.

Nikon 4000 med (ca.)19MP til venstre, Leica TL med 16MP til høyre. Her er Nikon klart bedre. Mulig en moderne 24MP sensor (og objektiv) hadde utlignet forskjellen.
Den største fordelen med en skanner er automatisk fjerning av støv og riper. (se bort fra sensorstøv på bildet til høyre). Dette gjelder ikke s/h.
Terje A.
Tror scanner og bedre software er veien å gå for meg.
Ser for meg betraktelig mindre etterarbeid på filer som er scannet.

Ettersom 16 bit for hver av de 3 fargene, samt 16 bit ir og en scannet fargeprofil kan lagres rett i .tif filen, kan alt etterarbeid gjøres etter at all scanningen er ferdig.
Kan også endres i ettertid, uten at man må scanne bildet på nytt.

Har dog litt is i magen da det kan se ut som om scannerene er på vei ut av markedet?
Ser ut som flere butikker går tom og ikke får inn nye enheter.
Vet ikke når Epson pleier å lansere nye produkter, kanskje det kommer en ny modell, eller om det er problemer ved fabrikkene som er grunnen.

Kan også være en fordel å vente litt med tanke på usikkerheten i arbeidsmarkedet i disse dager.
Åpne uskalert versjon i eget vindu