-
Avsluttet konto 132357
Vil bare først si at det var et bevisst valg å poste her fremfor i «Eksponering og lys»-kategorien. Føl dere fri til å flytte tråden hvis den heller bør være der.

Jeg får snart et Olympus 35RC og Olympus 35SP i posten. Kameraene bruker batterier for å måle lys, og det kan godt være at jeg får batterier etterhvert. Det kan være at det krever adaptere og sånn, men det orker jeg ikke å styre med akkurat nå. Jeg har lyst å begynne med manuelt modus og lære mer om eksponeringstriangelet.

35SP har f/1.7 som største blenderåpning, og det frister selvsagt å prøve det ut for å se hvordan bokeh blir. Jeg har et lite lass med Ilford HP5+-film (ISO 400) som jeg tenker å bruke med kameraet.

Jeg har lastet ned en app som heter Light Meter til Android. Her er det en Manual Calculator der jeg har satt ISO til 400, ev til 16.0 («bright sun») og aperture til f/1.7. Men så er problemet at lukkertiden som kreves for at bildet skal bli eksponert riktig er 1/64000. Fra manualen til 35SP så ser det ut som at raskeste lukkertid er 1/500.

Med mitt digitale M50 så skyter jeg alltid med blenderprioritet og tenker ikke på disse tingene. Men nå blir jeg tvunget til å bli litt mer bevisst på og lære mer om dette med eksponering. Kan noen forklare meg om det er mulig å skyte med f/1.7 når det er lyst ute?
#1
#1
Per Ivar B.
Filter
Hei! Her vil nok et ND filter gjøre susen.
Mvh Per Ivar
-
Avsluttet konto 132357
Per Ivar B skrev:
Hei! Her vil nok et ND filter gjøre susen.
Mvh Per Ivar


Aha, nå gikk det sånn halvveis opp for meg hva de filterne brukes til. :)

Noe jeg stusser over er at når jeg tar et bilde jeg har tatt med M50 ( lhttp://imgur.com/FaBnmIT ), så ser jeg i LR at det er ISO 100, f/2.0 og 1/320 sek. Jeg brukte ikke ND-filter da jeg tok bildet. Når jeg legger inn ISO 100 og f/2.0 og ev 13.0 (cloudy bright light) i kalkulatoren på den appen så foreslår den lukker 1/2000. Hva kan avviket skyldes?
-
Avsluttet konto 129641
1
Jeg bruker ikke den appen selv, bruker en minolta lysmåler og sunny 16 noen ganger litt avhengig av hvor det er. Den appen er vel en lysmåler og det den foreslår kan nok være et stort avvik fra det som er den reelle måleverdien. Du skal ikke stole blindt på disse appene. De har også en tendens til og undereksponere med gjerne 1-2 stop. Lær deg sunny 16, eksponerings triangelet og bruk en skikkelig lysmåler enten i form av en håndholdt eller en innebygd i kamera ditt, hvis den er pålitelig.
Per Ivar B.
1
Tror ND8 vil fungere greit
#2
#2
Bjørnar P.
1
Du kan ta utgangspunkt i den klassiske "sunny 16"- regelen.
Denne innebærer at du får en riktig eksponering med /125s og f/16 ved 100 ISO og solskinn i medlys.
Reduserer du lukkertida til halvparten (1/250s) kan du justere blenderen til det dobbelte (f/11).
På samme måte vil en dobling av ISO to ganger fra 100 til 400 medføre to trinn på enten lukkertid eller blenderåpning.
I solskinn medlys vil dermed ditt utgangspunkt blir 1500s og f/16 ved 400 ISO.
Det er 6 lystrinn fra f/16 til f/2.0, så for å kompensere for det må du redusere lukkertida med 6 trinn også. Du ender dermed opp på 1/32000s. Ved nedblending til f/1,7 vil du dermed havne på omkring 1/50000s.
Du kan bedre situasjonen på flere måter.
Det mest logiske er å benytte en lavfølsom film, som 25 ISO. Det vil øke lukkertida med 4 trinn. Da er du nede på ca 1/3000s. Fortsatt for mye for ditt kamera. Ta bildet i overskyet vær, og du får to trinn ekstra. Dermed er du nede på 1/750s. Eksponerer du så ved 1/500s, bommer du bare med 1/2 lystrinn. Det bør ikke skape noen problemer.
Tar du bilder sent på kvelden eller om natta, alternativt innendørs i dempet belysning, bør denne problematikken være uaktuell. Da kan problemet lett bli det motsatte: At lukkertida blir for lang.
Dersom du MÅ ta bildet ved høylys dag og høyfølsom film, er et gråfilter (ofte kalt ND-filter) et godt alternativ.
Sikre deg i så fall et ND-filter som er kraftig nok. ND8, slik noen foreslår, vil øke lukkertida med 3 trinn. Dersom du må bruke 400 ISO, vil lukkertida dermed gå fra 1/50000s til ca 1/6000s. Tar du bildet i overskyet vær, kommer du opp på ca 1/1500s. Fo mye for ditt kamera, med andre ord.
Lav-ISO film er den beste løsningen, alternativet er opptak i svakere lys enn fullt dagslys. Et ND-filter bør være kraftig dersom det skal løse hele problemet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Neutral-density_filter viser ulike alternativ. Slike filtre er dog ikke gratis, så de andre alternativene er bedre rent økonomisk.
-
Avsluttet konto 132357
Takk for god forklaring!

Dette virker logisk og gir mening.
Per Ivar B.
1
Hei, beklager, så feil i tabellen. Her skulle det stått ND64.
Erlend S.
3
Sunny 16 ved 1/125 sek og 100 iso er egentlig litt snau eksponering og forutsetter sola i ryggen, altså ikke sidelys.. På 1/ 500 sekund er vi altså på blender 8 . 25 iso film gir blender 4 (1/500 sek), og på 6 iso er du nede på blender 2, og har du sola litt halvveis fra siden så er du allerede nede på 1,7. Det går helt fint å eksponere 25 iso film til 6 iso, men da må du nok underfremkalle litt. Prøv deg fram. Andre filtre som stjeler noen blendere og som er populære til svarthvitt foto er gul, oransje og rødfilter. Gulfilteret får blå himmel til å skille fra hvite skyer og er førstevalg for mange til landskap. Rødfilteret får det blå i himmelen til å bli mye svartere og det oransje ligger i mellom.

Tilbake i svart/hvitt tiden var gråfilteret nesten ukjent, det var nok av andre lys-stjelende filtre som ble innkjøpt i stedet. Jeg anbefaler gulfilteret, som er blant de minst dramatiske.
#3
#3
Knut Marius H.
Slettet
#4
#4
Geir B.
3
ISO400 i sollys ... i kombinasjon med f1,7 ... ???

Her er den åpenbare løsningen å velge en langsommere film !!! Velg ISO100 eller - ennå bedre - ISO50.

Det like åpenbare alternativet er å vente på overskyet vær ... eller fotografere seinere på dagen når skumringen faller på ... !!

Å sette på ND-filer er nevnt > det er en nødløsning.

#5
#5
-
Avsluttet konto 76534
I tillegg til å gjøre noe under opptakk kan du også gjøre noe under fremkalling.
Her finner du en bra guide. http://thedarkroom.com/pushing-and-pulling-film/

“See what you mean and show what you think.”
Hilsen
Thomas
-
Avsluttet konto 132357
Ah, ja, har vært borti de begrepene der i det siste. Jeg har lyst å trene meg på «riktig» eksponering en stund, samt få til nøyaktig temperatur under fremkalling før jeg prøver meg på pushing/pulling.
-
Avsluttet konto 129641
1
Jeg kan gi det et tips når det gjelder og lære og bruke sunny 16 regelen som mange bruker, spesielt gatefotografer som ikke har tid til og drive med lysmåling. Når du står og skal ta bilde av noe så gjett hva eksponeringa skal være utifra hvordan været og lyset er. Ta så frem lysmåleren din og se hva den sier. Dere kommer til og krangle så busta fyker i starten, men etterhvert så blir dere ganske gode venner da du skjønner at kompisen din faktisk har rett. Det blir prøve og feile metoden, mange mange ganger før ting faller på plass. Det er bare en måte og lære seg dette på etter at du har teorien, ta bilder.
#6
#6
-
Avsluttet konto 132357
Noen som har tips til en lysmåler som ikke koster skjorta? Fungerer det å bruke mobilen?
Geir B.
Har ikke du et kamera fra før av ?

Bruk det = gratis lysmåler !!!
-
Avsluttet konto 132357
1
Olympus 35SP har lysmåler – trenger bare en batterikombinasjon som tar en kveld å finne ut av. Men da får jeg vel kvelden i dag gå til å finne ut av det. :)

Redigert: Det var ikke så ille som fryktet. Batterier med adaptere bestilt til 35RC og 35SP.
Åpne uskalert versjon i eget vindu