-
Avsluttet konto 132357
1
Jeg fikk veldig lyst å prøve meg på analog fotografering og har derfor kjøpt et Olympus Trip 35 til 300,-. Det bør være fremme i posten i løpet av denne uka. Jeg har ingen greie på hverken filmruller eller fremkalling, og hvis noen kunne komme med noen råd til det jeg lurer på så hadde det vært flott.

Jeg kan si litt om bakgrunnen til at jeg vil prøve film; det ene er dette med at prosessen er mer kostbar og tar lengre tid, noe som tvinger meg til å tenke mer før jeg tar bilde. Jeg er også nysgjerrig på den støyen og vignetteringen som en får fra analoge kameraer. Når det er sagt så ønsker jeg å oppbevare og behandle bildene digitalt, og jeg ønsker selvsagt at digitaliseringen skal være av så høy kvalitet som mulig. Jeg tenker å gjøre noe behandling av bildene i Lightroom.

Det med filmruller; jeg tenker kun å ta bilde på dagtid, og jeg har lyst å prøve farger og sort–hvitt – men ikke innenfor samme rull, naturligvis. Men hvis noen har tips til hva jeg bør begynne med her så er det fint.

Hvis jeg kunne velge så ville jeg sendt inn filmrullen til fremkalling og fått en lenke til nedlastbare bildefiler der de er fremkallet og skannet i høy oppløsning. Når jeg har sett på nettsteder til en del aktører så virker det som om de leverer fremkallede bilder, også kan en få de på CD for et tillegg i pris. Jeg vil helst bare få de digitalt. Jeg har ikke CD-ROM-spiller, og jeg lurer på om det er noen som tilbyr digitale kopier på USB-minnepenn.

Et alternativ jeg ser for meg er å kjøpe en skanner for negativer, men det hadde vært fint i hvert fall til å begynne med å holde kostnadene så lave som mulig.
#1
#1
Ståle V.
1
En kvalitets fargefilm du bør prøve er Kodak Ektar 100. Den er sylskarp med fine farger. Hva svart/ hvitt-filmer angår er Kodak T-Max 100 en god en. Fujifilm har også gode filmer men fargefilmene er ganske dyre. Tror det har noe med prisen Fujifilm betaler for kjemikaliene blant annet.
Denne linken er til et firma i England. De tilbyr bare fremkalling, fremkalling med cd, fremkalling med cd og papirbilder eller fremkalling med nedlastingslink som vel er den du er interessert i.
http://www.photofilmprocessing.co.uk/
Et firma i Norge som tilbyr fremkalling og skanning er disse, men skanning er dyrt hos de.
http://bilder.as/
Her en link til Scandinavian Photo og skannerne de tilbyr.
http://www.scandinavianphoto.no/data-bilde/scanner/scanner
Selv har jeg Epson Perfection V800, og er veldig fornøyd med den, men det finnes billigere som du ser. Tidligere brukte jeg Canon CanoScan 9000F, den finnes i en mk 2-versjon. Funker de og, og er billige.
Her er en kilde til film, se under nettbutikken.
http://www.fotoimport.no/
Fant denne skanneren på bruktmarkedet her inne, har desverre ingen erfaring med akkurat denne men prisen er grei.
http://foto.no/cgi-bin/bruktmarked/visAnnonse.cgi?utstyrt...;id=277981
-
Avsluttet konto 132357
Takk for tips, Ståle!

Den britiske har et valg der som er midt i blinken, men det blir ikke litt dyrt å sende filmrullen til utlandet? Prismessig så er jeg redd for at spinningen gå opp i vinningen.

Så de prisene på scanning – det var i meste laget, ja.

Jeg har lyst å sjekke Elite Foto og Japan Photo da de holder til i Kristiansand. Noen erfaring med dem? Jeg kan høre med dem i morgen om de kan levere på en minnepenn. Men hvis ikke; å få noen lokale til å fremkalle negativer, også hvis jeg investerer i en skanner – det er kanskje en grei løsning. Tror du denne er grei? → http://www.scandinavianphoto.no/plustek/plustek-opticfilm...ner-320662
Ståle V.
Har ingen erfaring med Elite Foto eller Japan Photo. Tror du kan slippe unna med 70 kr til England om du gjør jobben med info hjemme på din egen pc. Jeg har de to siste gangene fyllt ut tolldeklarasjon "analogt" og betalte da 70+38, altså 108kr for å sende til England. Tolldeklarasjonslappen får du på posten.
Kjenner desverre ikke den typen skanner du linker til, men siden den er laget spesielt for film, da i motsetning til hva en flatbedskanner er, så ville jeg forvente at den er bra. Men altså jeg har ingen erfaring med Plustek-skannere.
-
Avsluttet konto 132357
Jeg skjønner. Jeg får se hva de kan tilby her i byen, også får jeg regne på hva som blir rimeligst. Kan være det lønner seg å sende avsted hvis det er snakk om flere filmruller, så det får jeg også ha med i regnestykket.

Ja, jeg er i grunnen ikke så interessert i en flatbed da de tar en del mer plass. Jeg scanner så og si aldri ark, så jeg trenger ikke den muligheten. Den Plustek-skanneren jeg linket til har samme oppløsning som en som koster 900,- mer fra samme produsent. Er sikkert god i massevis.
Ståle V.
Sender du til England så må du huske på at det tilkommer et gebyr hos Photo Hippo ltd på £5 for forsendelser utenfor Storbritannia.
Ståle V.
Sender du til England så må du huske på at det tilkommer et gebyr hos Photo Hippo ltd på £5 for forsendelser utenfor Storbritannia. Det er billigere (55kr) å sende innenfor Norge (men totalt ca 260kr) enn til England (70 alt. 108kr = ). Totalt til England, 15+70/108+ca132kr=217/255kr. Å få en fremkalt (135film)film i retur fra Oslo koster f.eks. 190kr. Av det er fremkalling 100kr og porto/embalasje (eske) 90kr. Altså totalt ca 260kr i Norge og 217 eller 255 i England. 15kr er prisen på en C5 foret konvolutt om jeg ikke husker feil.
Priseksemplet mitt gjelder 135 fargefilm. Blir nødt til å se nøye på det jeg også i fremtiden når jeg skal finne ut hva jeg vil gjøre. Men jeg har også behov for fremkalling av 135 lysbildefilm, 120 lysbildefilm, APS-film og en siste 110 film.
#2
#2
Runar G.
Du får ikke vignettering fra analoge kamera med mindre du kjøper kamera spesifikt for dette, dette er en optisk effekt og er ikke relatert til opptaksmediet.

Trip 35 er relativt god på dette tror jeg. (Altså, ingen spesiell vignettering)


-
Avsluttet konto 132357
Runar, det har du helt rett i. Jeg har sett at det er et merke som heter Lomography, og det virker som at de har mye av dette, samt alle mulige optiske «feil». Jeg får se etterhvert om det frister å prøve ut, men til å begynne med så holder det med litt grums.
Ståle V.
Et "lomokamera" jeg har hatt det litt moro med er Holga 135 BC og 100 ASA svart/hvitt-film. BC står for "black corners", altså vignettering. Det er billig moro.
Svein Harald R.
Dette er ikke riktig da de fleste objektiv vignettere i ulik grad.
Se link til informasjon om dette. :-)
http://www.tek.no/nyheter/guide/i/1nX3GB/optikk-og-linser?page=alle
Lykke til med analog fotografering!
Mvh
Svein H.Riise
#3
#3
Bjarne S.
Fremkalling Scanning
Når det gjelder fremkalling og scanning av film, så anbefaler jeg at du tar kontakt med www.antoniostasi.com for å høre hva kan tilbyr.
Han holder til i Bergen.

mvh Bjarne Skogvik
-
Avsluttet konto 132357
Bjarne, det skal jeg sjekke ut. Takk!
#4
#4
-
Avsluttet konto 76534
1
Har byttet tilbake fra 100% digitalt til 99% analog noen tid sida og derfor fra meg litt annen tips.
Jeg har forsøkt å gjøre dette på samme måten du har tenkt deg men var ikke fornøyd i det hele tatt. Fremkalling i Norge er dyrt og enda dyrere hvis en vill har høykvalitetsskan fra negativ/positiv. Hvis du sender filmer til utland har jeg flere ganger opplevd at filmene er inntil 4 uker underveis både til/fra Tyskland og GB. Pris for skanning av film er også dyrt i utlandet men fremkallingskostnader er omtrent halvert i utland.
Derfor har jeg gått veien å fremkalle igjen selv. Kjøpte en Ars-Imago labbox, noen småting og Cinestill Monobath og kan bare sier at jeg mer en fornøyd nå. Kostnader er lav, film blir ferdig nå jeg vill og jeg kan fremkalle filmen som jeg vill. Starter nå også med fargefremkalling.
Min råd derfor til deg, hvis analog er noe for deg, start å fremkalle hjemme.

“See what you mean and show what you think.”
Hilsen
Thomas
-
Avsluttet konto 132357
Thomas, jeg så så vidt på Lab-Box på nettet nå – spennende! Jeg forstår det slik at jeg ikke trenger et rom som er helt mørkt, samt at jeg ikke trenger så mye utstyr, eller noe som tar mye plass. Stemmer det?

Har du noen bilder å dele som du har fremkalt på denne måten?
-
Avsluttet konto 76534
1
Du slipper darkroom eller pose for å fremkalle filmen. Jeg har 2 plastflaske (en er i bruk) for Monobath, thermometer, en målekopp for å mikse monobathpulver og noe for å røre om. Fremkalte filmer henger i dusje med klips på at de ikke krøller seg. Dette er alt jeg har.
Jeg har gått fullt analog nå (også print) men har fremkalt hjemme også tidligere. Denne bilde er fremkalt hjemme og skannet med min multiprinter/skanner MG8250. Dette var en fargefilm og blir digitalt til B&W. bilde nr. 647271
Du kan lese opp på venstre hva jeg har brukt og gjørt.
-
Avsluttet konto 132357
Har du en bok eller liknende som du kan anbefale for å komme i gang? Eller er det greit å bare google?
-
Avsluttet konto 76534
Beste bøker er The Camera og The Negative fra A.Adams men de koster og er veldig «dyp» skrevet.
Jeg vill anbefale å starte med http://istillshootfilm.org/ . Her finner du alt rundt film og kameraer. Start med Beginners guide.
For litt GAS og også mer teknisk er http://www.japancamerahunter.com/ ikke dårlig og for en greit oversikt over aktuelle filmsaker er http://www.35mmc.com/ det beste.
-
Avsluttet konto 132357
Jonny N.
Hva het det firmaet som fremkalte i Tyskland?
-
Avsluttet konto 76534
Dette var Eurocolor i Gera eiet av Fujifilm men de har nå sluttet.
Her finner du en oversikt over tyske laborer.
http://analoge-fotografie.net/filme-entwickeln-lassen/#An...ntwicklung
Alt på tysk men over denne med rød skrift kommer du direkt til websidene deres.

PS: http://www.nimmfilm.de/en/ skal etter forskjellig tyske fotografer være det beste.
Jonny N.
Mange takk. Min erfaring er at tyske firma forlanger veldig høy porto for forsendelse til ikke-EU. Jeg får se hvordan det er med disse.
Åpne uskalert versjon i eget vindu