Ken P.
bildebildebilde
Heisann! Jeg prøver å lære meg boligfoto for tiden og det begynner å gå greit, men jeg synes at bildene mine mangler skarpheten, klarheten og det lille ekstra som jeg ser på mange profesjonelle bilder. Lurer derfor om noen har noen råd for bildene og hvordan jeg skal gjøre det videre. Legger ved noen bilder jeg har tatt

Utstyr:
Sony A7ii
16-35mm 2,8 GM
Lightroom og Photoshop

På forhånd, takk for hjelpen :)
#1
#1
Erlend S.
Angående etterbehandling og oppskarping så er det arbeid boligfotografene bruker å sende bort. Uheldig softing kan forøvrig oppstå på jpgfiler eller i innstillinger i lightroom i form av støyreduksjon. Det kan justeres i lightroom ved råfilkonvertering. Oppskarping, støyreduksjon og kontrast påvirker skarphet.

Om skarphet. Altså fokus. Fokus legger du for langt fram. Det gjør ikke noe om forgrunnen blir littegrann soft. Det gir bare dybdefølelse. Det er verre at helheten er soft.

Du kan også eksperimentere med mindre blenderåpninger for å få bedre dybdeskarphet. Prøv deg fram. Blender du for mye ned blir det diffraksjonssofting. Nå ble jeg forresten innmari usikker ved tredje gangs betraktning. Er alt like soft? Hvilken blender har du brukt? Har du blendet helt ned ? I såfall er det diffraksjon, og da er fortsatt løsningen å legge fokus langt nok bak. På bildet med blå sofa ville jeg fokusert på den blå sofaen. For langt bak blir også feil. Det må ikke bli skarpere ut enn inne. Prøv deg litt fram med fokus og ta notater på hvor avstandsskalaen står og/eller hvilke detaljer du har fokusert på.

Mer om skarphet. Jeg har opplevd at bilde jeg har lagt inn på foto.no har mistet skarphet, mest sannsynlig pga automatisk nedskalering.
Ken P.
Jeg skyter som regel på F8.0, ISO 50-100. Bildene er som regel i ganske grei fokus. Er mer den redigerings jobben (Tror jeg) som gjør at teksturene på bildet popper enda mer

Kan også eventuelt legge til en google drive link med noen bilder hvis du har lyst til å ta en titt?
Erlend S.
Blender 8 skal være god. Jeg tror uskarpheten kan skyldes foto.no sin komprimerin/nedskalerin, og at bildene er skarpe hos deg. Er de skarpere på hjemmeharddisken? Du kan prøve å legge ut et par utsnitt. Kanske de er skarpe.
#2
#2
Lasse B.
Jeg synes bildene er ganske bra men det mangler muligens litt kontrast enkelte steder.

Bilde nr 1: Dette er vanskelig. Blikket trekkes som en magnet rett mot vinduet med de sterke og litt unaturlige fargene på utsiden. Kunne de vært dempet litt og grønnfargen justert? Venstresiden av bildet er ok men hylla på veggen oppe i venstre hjørne har litt rare vinkler som forstyrrer. Mulig det lar seg justere noe. Høyresiden er grei nok men kunne trengt litt mer liv og muligens noe mer kontrast på enkelt steder

bilde nr 2: Ser helt ok ut. muliges litt forsiktig oppskrarping?

bilde nr 3: Her er det noen rare "skygger" nederst på veggen (ser rødaktig ut) som drar ned bildet. Ville forsøkt å "nøytralisert" dem. Ellers ok og fint komponert.

Generelt synes jeg det er flott at du bruker mer normale brennvidder og ikke disse ekstreme vidviklene som enkelte bruker for å få rommene til å se ut som slottsaler

Lykke lit og jeg tror dette kommer til å bli bra
#3
#3
Geir B.
Hei Ken,

Vidvinkel ved f/8 burde gi ganske rikelig med dybdeskarphet.

Det er mange spaker å dra i i LR for å øke inntrykket av skarphet:

1. Contrast
2. Texture
3. Clarity
4. Sharpening

Dessuten har du Highlights og Shadows som kan brukes for å jevne ut store forskjeller i belysning.

Prøv deg frem med disse og se om du får litt mer "sprut" i bildene.

Jeg synes de tre bildene du viser her ser ganske naturlige ut og burde absolutt kunne brukes i en boligannonse. Du har allerede fått noen kommentarer vedr. små detaljer som kan/bør fikses.

MVH

Geir

Amatør med interesse for landskap.
#4
#4
Bård Ivar F.
bildebildebilde
Ken P skrev:

.....jeg synes at bildene mine mangler skarpheten, klarheten og det lille ekstra som jeg ser på mange profesjonelle bilder.


Hvilket program benytter du til etterbehandling av bildene?
Har du kalibrert kamerahuset ift korrekte farger?

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
#5
#5
Lasse S.
bildeUt fra disse små og sikkert komprimerte bildene, ser det for meg ut til at det er brukt for mye clarity, texture og "HDR". Renheten, eller hva man skal kalle det, blir lidende. Men jeg kan ingenting om boligfoto.
Jonny N.
Er ikke enig. I forhold til vanlige boligfoto var dette veldig tilbakeholdene og behagelig å se på. Problemet er at boligfoto har fått en egen estetikk og hvis man finner på noe annet vil det stikke seg ut negativ. Kan være smart for en privat annonse, men kan se for meg at det er helt umulig for salg til en megler.
Lasse S.
Som sagt, kan ingenting om boligfoto. For meg er det rommet som er interessant, ikke rekvisittene. Jeg tenker vanlig bildebehandling, og synes rommet må være lyst og innbydende i dette tilfellet. Trenger boligfoto å forholde seg til en egen estetikk, har du rett.
#6
#6
Morten E.
1
Mine tanker rundt bildene
Hei du. Jeg har såvidt vært borti boligfoto selv og har noen tanker rundt dette.
Blenderen du bruker høres helt grei ut. Bildene er lyse og behagelige å se på.
Disse eiendomsselskapene bruker andre aktører som går over bildene, det brukes filter m.m for å få det mest mulig innbydende.

Prøv deg frem med justering av hvitbalanse, skygger og klarhet så skal du se det ordner seg.

Et lite tips..når du tar slike bilder, prøv å unngå personlige rekvisitter så langt det går an. EN evt kunde vil se for seg rommet slik han kan møblere det, da må det være så "tomt" for personlige ting som mulig.

Det gule pleddet på sofaen, f.eks...det virker rotete og bidrar IKKE til bildet positivt. Samme med blomsterplanten på bordet foran sofan. Ta den vekk.

I tillegg ser jeg en lampeskjerm som er skjev. Prøv å gå over og få med deg slike detaljer før du tar bildene, da er veldig mye gjort.

Morten Eriksen
Canon 5DSR
Aksel N.
Morten E skrev:


Et lite tips..når du tar slike bilder, prøv å unngå personlige rekvisitter så langt det går an. EN evt kunde vil se for seg rommet slik han kan møblere det, da må det være så "tomt" for personlige ting som mulig.

Det gule pleddet på sofaen, f.eks...det virker rotete og bidrar IKKE til bildet positivt. Samme med blomsterplanten på bordet foran sofan. Ta den vekk.

I tillegg ser jeg en lampeskjerm som er skjev. Prøv å gå over og få med deg slike detaljer før du tar bildene, da er veldig mye gjort.

Morten Eriksen
Canon 5DSRHer er jeg elementært uenig med deg. Man selger ikke tak og vegger, men følelser. Jo mer sterilt og institusjonsaktig, jo mindre interessant.
Om teorien hadde hatt gehalt ville boligfoto vært lite relevant ved salg? Kun tegninger med gode mål, data på lys og teknikk ville vært av interesse.

Det gule pleddet fremstår som fremmed fordi det er alene og påtagende “tilfeldig”, ikke fordi det viser spor av levd liv. I den andre enden vil du ikke style for mye, for hvem vil vel berike en smakløs megler?

Jeg reagerer mer på perspektiv her, jeg vil ikke se lyskildene. Perspektivet bør ligge i lav brysthøyde. Her kommer problemet med optikk, eller snarere mangel på tilt/shift og de iboende egenskapene til asymetriske design inn, men det er en annen historie. Om jeg skulle gi et tips, ikke la deg styre av hva andre gjør, om du ikke vil være like unik som alle andre. Sterilt og følelsesløst er nettopp dét.

Morten E.
Nå dro du det HELT til ytterpunktet her. Det finnes en mellomting mellom "sterilt og følelsesløst" som du sier og det jeg sier. Rent og pent og ikke uryddig er stikkord. Et pledd som ligger henslengt er uryddig.

Ferdig med diskusjonen for min part.
Aksel N.
Jeg skal ikke frata deg den virkelighetsoppfatningen, men som de sier på nynorsk: I beg to differ. For de som har interesse av denslags finnes det en masse studier, så får man dra sin egen konklusjon basert på det. Det vil uansett ikke være fotografens oppgave, så litt på siden av op. spm.

Tips: IKKE SKRIV MED STORE BOKSTAVER FOR Å FÅ FREM POENGET, DET OPPLEVES SOM BOMBASTISK ROPING. Om det da ikke er selve poenget.
Geir B.
3
Skriver du en hel setning med store bokstaver, blir det som å rope. Enig i det. Men å utheve ett enkelt ord vha store bokstaver, i en setning som ellers er skrevet med små bokstaver, ville jeg ikke kalle å rope.

MVH

Geir
Morten E.
Aksel: Her er visst et svar som har gått meg hus forbi. Først: Jeg synes det greit å utheve et ord med store bokstaver, det gir mer SMELL i. Skriver man dermed en hel setning med store bokstaver, da roper man. Jeg kjenner da min nettettikette. Ikke alltid jeg følger den.

Vi får være enige om å være uenige, så får vi håpe trådstarter lykkes med sine eiendomsfoto. :)
Geir B.
Hei Morten. Jeg prøvde å ta deg i forsvar da jeg ikke syntes at ett enkelt ord med store bokstaver kunne kalles bombastisk roping. Det var vel mer ment å legge trykk på akkurat det ene ordet.

MVH

Geir
#7
#7
Bjørnar P.
Forslag til forbedringer:
Øverste bilde: Bilde oppleves som lite distinkt, på grensen til uskarphet. Kan sannsynligvis fikses i etterbehandlinga. Teppet på sofaen virker noe henslengt, og gir et noe tilfeldig uttrykk. At det ser hjemmekoselig ut kan være et pluss, slik ikke minst IKEA viser på sine sengeavdelinger der det ser ut som noen nettopp har stått opp, men her oppleves det bare som rotete. Skapet oppe i hjørnet drar mye oppmerksomhet, noe jeg ikke tror potensielle kjøpere synes det fortjener.

Midterste bilde: Detaljene flyter ut en del her også.
Lampene i taket og kjøkkenbenken synes jeg tar for mye oppmerksomhet på bekostning av detaljer som er mer interessante for en boligkjøper.

Nederste bilde: Noe uheldig avkutting på høyre side. Ville tatt med enten mer eller mindre.

Åpne uskalert versjon i eget vindu