Atle P.
bildebildebilde
Hei.

Jeg har fått et oppdrag om å ta bilder til bruk i nettbutikk samt en mye solgt bok. Det jeg lurer på er hvor mye man skal ha betalt for dette?
jeg godtok 259 per bilde, tyotalt antall bilder ble 81.
Alle disse skal i bok og i nettbutikk.

Men hun er storfornøyd med bildene og ønsker bilder til neste bok. Fruen er stylist for modellene og får selv betalt en sum for jobben.

Hva er rimelig å ta for slike bilder som både skal i bok og på nett?
#1
#1
Tor B.
1
20k for 80 bilder. hobbyinntekt eller?

Nei ta ihvertfall nok så du føler at du får nok :)
1-5000 pr bilde er vel vanlig. avhenger vel på størrelsen til kunden.

Ellers kan jo frilanssatsene være noe å ha i bakhodet.
http://www.nj.no/vare-lag/nj-frilans/din-okonomi/veileden...anssatser/

- - - - - - - - - - - - - - -
Atle P.
Ja, hobby inntekt. Jeg ble igrunnen bare spurt om jeg kunne ordne bildene til boken fordi hun likte noen bilder jeg har hatt på nett tidligere. Ikke noe jeg har gått inn for selv, men det er jo litt moro når man ser resultatet av bildene.
Må nok forhandle litt på prisen ser jeg, hun har visst endel kontakter og et større selskap som var "overveldet" av bildene så er jo mulig jeg kan få til å drive dette på heltid med alt det styret det innebærer :)

Men tusen takk for svar Tor, vet det er vanskelig å konkretisere noen sum men måtte jo spørre.
Mikael T.
1
Frilanssatsene er bare veiledende. De fleste mindre publikasjonene betaler oftest langt mindre per fotografi. Dessuten gjelder disse satsene journalistisk arbeid, dette er kommersiell fotografering.

Mener også at det ikke er nødvendigvis riktig å operere med "pris per bilde". Dette er ikke kunstfoto fra arkivet. Her blir du leid inn som fotograf for å ta bilder av et produkt. Du kan gjerne ha en forventingsavklaring med kunden om hvor mange bilder det blir til slutt, men det er bedre å estimere med tidsforbruk enn betaling per bilde. Så kan du tenke deg frem til en akseptabel timepris for deg og presentere det for kunden. Husk også å ta med tiden det går til redigering.

I tillegg til timeprisen kan du også legge på et påslag. Størrelsen på påslaget avhenger av hvor bildene kan bli brukt og hvor mye. Her begynner det å bli litt vanskelig :)

Jeg vil også råde deg til å skrive en kontrakt som definerer bruker av bildene. Eksempelvis at de bare skal brukes i boken og evt promoteringen av denne. Da kan du forhandle om ytterlig bruk av bildene senere. Hvis de f.eks skal brukes i en reklamekampanje.

Du kan gjerne ta utgangspunkt i prisundersøkelsen til NFF som er mer aktuell for deg. http://fotografforbundet.no/wp-content/uploads/2019/04/Pr...19-NFF.pdf
Atle P.
Tusen takk for nyttige tips!
Ser det er en annen nettside som har begynt å legge ut bildene, dette har de visst fått lov til at hun som jeg avtalte oppdraget med, men jeg var inneforstått med at bildene skulle på bok og på 1.stk nettbutikk.. Nå er de på en annen nettbutikk hvor et annet selskap står som eier.
Da jeg ikke har noen kontrakt er det vel lite jeg kan gjøre for å hindre spredning av bilder som hun jeg har avtale med har betalt for?

Neste gang skal krystallklar kontrakt på plass, det er helt sikkert.
Mikael T.
Tja, ifølge åndsverksloven så gjelder engangsbruk hvis ikke annet er avtalt. Men det er ikke lett å vite hva som faktisk ble avtalt mellom dere. Det kan godt være at vedkommende handler i god tro og har inntrykket av at hun har fått bildene til fri og ubegrenset bruk (også kommersielt). Hvis det er bilder av en vare er det jo også naturlig at de blir brukt av alle butikker som har denne varen til salgs? Mulig du har jussen på din side, men her er det mye usikkerhet og uten konkret skriftlig avtale er det ikke lett å finne ut av det. Tror derfor det må blir lærdom til neste gang!
Åpne uskalert versjon i eget vindu