Agnar H.
bilde
1
Har lagt merke til at foto.no i all hovedsak er en lekegrind for menn. Både når det gjelder Bildekritikken og Forum. Av de siste 50 bildene som er vist på Bildekritikken var 3 - tre- tatt av kvinner!

Hvorfor i alle dager er det slik? Har vært en del på et hi-fi forum, der er dette også veldig tydelig. Og selvsagt på bil- og båtforum. Menn liker elektroniske duppeditter og motorer. Men hvorfor er en nettside for fotografering så veldig mannsdominert? Noen som har en logisk forklaring på fenomenet?
#1
#1
Øyvind B.
4
Da tror jeg vil sitere Reiko Ishida sin eminente kommentar sist gang du la ut nøyaktig samme problemstilling forumet 5/11-18.
Sitat: «Kvinnene er nok ute og tar bilder, fremfor å kverulere om det er lurt eller ikke å ha et speil i kamerahuset.
Speil på badet derimot-det liker vi...»
#2
#2
karin s.
9
Kvinnelige fotografer
Tja si det,likestilling;) jeg personlig tar heller bilder enn å ta del i en debatt som i veldig mange tilfeller utarter seg til både sinne og kverulering,samt at trådstarter i mange tilfeller får opp alt annet enn svar på spørsmålet sitt,enten det gjelder spørsmål om utstyr eller bildekritikk,,,,,,,mange er veldig glad i å legge ut om alt de selv har og hva er verdens beste!!! Saklig debatt finns ikke mere,og de med størst erfaring har trekt seg ut forlengst. Forstår det, når det gjelder bilder er det mer enn nok,det fylles opp hele tiden, kanske heller se etter kvalitet fremfor kvanta.foretrekker å lage bøker.
kes
#3
#3
Agnar H.
Øyvind B skrev:
Da tror jeg vil sitere Reiko Ishida sin eminente kommentar sist gang du la ut nøyaktig samme problemstilling forumet 5/11-18.

Jasså, har jeg skrevet om dette tidligere? Lurte litt på det, men korttidsminnet er så som så.. Men kanskje viktig nok tema til å bli luftet igjen?

karin s skrev:
,,,,,mange er veldig glad i å legge ut om alt de selv har og hva er verdens beste!!! Saklig debatt finns ikke mere,og de med størst erfaring har trekt seg ut forlengst.

Det med å fortelle hva en selv har kjøpt av utstyr og få tilbakemelding på det er en kjent øvelse. Ikke bare her, men i en rekke sammenhenger. Det hele bunner i det å få bekreftelse på at det jeg har kjøpt er bra. At jeg har gjort et godt valg er med på å øke selvfølelsen. Enkel psykologi.

Mange med lang fartstid har trekt seg ut av diskusjonsforum, av ulike årsaker. Hovedårsaken er nok at det ikke gir noe, at det blir for mange gjentagelser og at de har "landet" når det gjelder utstyr. De vet tilstrekkelig om digitalteknikk og hva de ønsker av kamerautrustning. Noen få ivrige igjen.

Det samme gjelder bildekritikken. Noen få gjengangere holder fortet. All ære til de for det. Tross alt er dette et forum jeg liker og titter innom med jevne mellomrom :-)
#4
#4
-
Avsluttet konto 76534
5
Tenker samme som Kes har skrivet. Min kone var en veldig bra fotograf og søsteren min er fotograf og filmmaker som kan leve fra sin arbeid. Begge var/er ikke opptatt av teknikk i det hele tatt men hadde/har en «uncanny» gave å velge mesteondels rette verktøy til jobben uten å ser dypere på tekniske spesifikasjoner. “No need for discussion because it gives a picture I like -at the end” var mantra av min kone. Hvis vi betrakter denne setning lit dypere må hver enkelt sier at mye sannhet ligger i denne. Hvis vi nå addere til dette hvordan mange diskusjoner/spørsmål rundt tekniske ting utarte seg er det for meg helt forståelig hvorfor det ikke finnes mange kvinner på dette forum. De trenger en tykk hud som deltakere og prinsipielt opplever jeg at kvinner er mye klokere en men ;-)
Har snakket med enkelte som har forlatt forum og stilt meg selv spørsmål hvorfor jeg ikke lengre delta så aktivt som årene før og der har kommet, både fra andre og meg selv, svar at dette er ikke verdt tidene vi investerte. Her gå det mesteondels ikke om å svare objektiv på spørsmål eller videreformidle kunnskap men å forsvare egne utstyr og beslutninger som er -naturligvis- i høyeste grad irrelevant for denne som har stilt spørsmål. Ta bare fram en fra denne tråder «hva skal jeg velger» eller «X vs. Y» og en ser hva jeg mener.

“See what you mean and show what you think.”
Hilsen
Thomas
#5
#5
Pål M. S.
1
Trengs nok ikke noe "rakettforskning" for og finne ut av dette...og som med så mye annet i disse tider, er det vel klimaet som en kanskje skulle vie oppmerksomheten mot.

Av de samme grunnene som det motsatte kjønn glimrer med sitt fravær, blir det etterhvert mange av de gamle bidragsyterne her inne som gjør det samme.

I så måte er det i ferd med og gå mot mer likestilling....og kvinners klokskap i en del sammenhenger, skal en ikke kimse av.

Men dog, kanskje i fremtiden vil vi se et annet "bilde". Er jo lov og håpe:-)

"Pande"
"Still learning after all these years"
#6
#6
Lasse S.
1
Ser ikke problemet. De kvinnene jeg kjenner er helt på høyde med gutta. At det ikke er like mange av dem er helt greit. Denne kjønnskvoteringen er helt meningsløs. Gled deg over gode bilder uansett kjønn etc.
Agnar H.
Lasse S skrev:
Ser ikke problemet. De kvinnene jeg kjenner er helt på høyde med gutta. At det ikke er like mange av dem er helt greit. Denne kjønnskvoteringen er helt meningsløs. Gled deg over gode bilder uansett kjønn etc.

Dette har vel ikke så mye med kjønnskvotering å gjøre. Er ellers enig i at kvinner er fullt på høyde med gutta. Det er allikevel grunn til å undre seg over en slik skjevfordeling når det gjelder bidrag på Bildekritikken.

Lasse S.
Ser du på medlemslistene her vil det forundre meg om du ikke finner omtrent samme fordeling.
#7
#7
Øyvind B.
4
Kjønnskvotering?
Nei kvinner ønsker vel å bli kommentert på lik linje med mennene bildekritikken.
Mulig jeg tar feil men mener jeg ofte har sett at de kvinnelige fotografene her inne er "friere" i tankesettet. Mindre opptatt av crop, høy-lav himmel og skarphet og mer opptatt av innhold, stemning og det mer følelsesrelaterte rundt bildet. Kan det være medvikende til kvinnenes frafall? Andre nett -steder og helt klart frister nok og mer.

Tar ofte feil, mulig her og...

#8
#8
Lasse B.
3
Det er nok fordi de ikke finner foto.no interessant tenker jeg.

Det er vel mange menn også som ikke er her så mye lenger - inkludert meg selv. Da jeg begynte her for en del år siden hadde jeg nettopp tatt opp foto som hobby og var stadig innom og lærte en hel masse både gjennom forumet og ikke minst bildekritikken. Å lese om nytt utstyr og få innblikk i hva folk mente, tenkte og anbefalte var også nyttig. Nå har jeg stort sett det utstyret jeg trenger og følger ikke lenger med på hva som kommer av nyheter på markedet.

Det hender jeg tar turen innom fotobutikken og "klår" litt på noe
men lyst til å kjøpe? Nei. Så hender det jeg kjøper et nytt objektiv etter å ha lest diverse tester og satt men grundig inn i hva jeg får for investeringen men jeg finner ikke de testene eller erfaringsrapportene jeg er på jakt etter på foto.no.

Jeg finner egentlig veldig lite her som er nyttig og lærerikt - jeg er stadig på jakt etter ny kunnskap men den får jeg ikke her. Google er god å ha :)

Opplever også at det blir mye gjentagelser - kanskje er det ikke så mye å diskutere lenger fordi de fleste temaer har vært belyst opp og ned flere ganger? Når man nå nok en gang går løs på temaet "hvor mange pixler" så ... (gjesp)

Jeg savner diskusjoner om "det gode fotografiet" dvs fotografiet som formidler og jeg savner også diskusjoner av typen "hvorfor valgte du å gjøre det det på den måten?" "Ville resultatet blitt bedre hvis du hadde gått litt mer til venstre eller litt nærmere?" osv

Jeg har også hatt nytte av bruktmarkedet og flere objektiver og kamereahus er kjøpt via bruktmarkedet. Alltid fått levert med riktig kvalitet til riktig pris.

Jeg håper dette nettsamfunnet tar seg opp igjen og at det kan bli et sted der man kan lære noe nytt og dra nytte av andres erfaringer.
#9
#9
Sara C M.
4
Jeg kan ikke si at jeg finner nettstedet her for å være mer eller mindre mannsdominert enn fotosteder flest. Fotografi blir på mange måter fremdeles regnet med for å være en "mannehobby" og kvinner er ofte noe underrepresentert, noe en kjapp kikk på statistikken på norske fotomagasiner bekrefter (f.eks. listes bladet Digital Foto med 62% mannlige og 38% kvinnelige lesere). Det er vel omtrent fordelingen på nettstedet her også vil jeg tippe. Da er det klart at hvis, si, bare 10% av alle deltagere i forumet her legger ut på bildekritikken, så vil det gi en lav deltagelsesprosent av kvinnelige brukere. Det er likevel ikke verre enn at det blir kåret også noen kvinnelige vinnere av måneds konkurranse i løpet av i året, så det finnes kvinner her også. :)saracmadsen.com
Lasse S.
1
Det er dette jeg prøvde å si også. En helt naturlig fordeling. Ingen grunn til å rette på det.
#10
#10
Knut R.
5
Det finnes masse flinke, kvinnelige fotografer, men de er bare ikke her på foto.no, men på Instagram og i andre (mer sosiale) kanaler. Dette er 2019. Generelt, som du er inne på, er kvinner ofte mindre opptatt av utstyr enn menn - de bare gjør ting, og er mer opptatt av sluttresultatet (bildet i dette tilfellet, i andre tilfeller at bilen/badet/mobilen/hva det nå eller er bare virker/blir fikset, ikke hvordan og hvorfor alt mulig)

Fotografering er i 2019 en aktivitet som er vevd inn i folks hverdagsliv, ref hvordan vi bruker mobilene våre både til å dokumentere, fange minner, gjøre kreative aktiviteter m.v. og mange ser fotografering i mindre grad som en separat aktivitet/hobby adskilt fra andre deler av hverdagslivet. Derfor flyttes også mye av fotograferingen til andre arenaer enn spesialiserte og smale nettsteder som foto.no.

Jeg merker denne tendensen selv også. Jeg har vært medlem her i 20 år, men opplever foto.no som stadig mindre relevant for mitt fotografiske liv og virke. Er innom her av og til for å se om det skjer noe interessant. Som regel gjør det ikke det. Det er bare mer av det samme som alltid har vært: Utstyrsdiskusjoner og synspunkter på bildekritikken i ulik form, som bare går rundt og rundt, mens brukermassen bare blir eldre og eldre både i alder og holdninger. Perspektivene går mer bakover enn fremover, og det er svært lenge siden jeg har lært eller fått grunnleggende innsikt i noe reelt nytt på foto.no Dessverre, må jeg si, men det er nok en kjensgjerning at foto.no rett og slett har gått ut på dato, og har begrenset appell til nye og kvinnelige fotografer som tar bilder i 2019 på 2019 sine kulturelle og teknologiske premisser.
#11
#11
Julie N.
3
Kan selvsagt bare snakke for meg selv, men jeg har rett og slett ikke tid til å delta for mye på alle slags mulige plattformer.

Jeg er nok over middels interessert i teknologiske duppeditter, men bare når det angår min fotografering. Jeg har derfor fått veldig mye nyttige tilbakemeldinger når jeg har vurdert nytt fotoutstyr. Akkurat nå sitter jeg på akkurat det fotoutstyret jeg trenger og har ikke behov eller ønske om å kjøpe mer og da dabber interessen for forumet av.

Når det kommer til bildene mine tar jeg veldig mange bilder i familie- og vennesettinger som jeg av prinsipp ikke deler offentlig (man skal jo ha godkjenning osv osv). Jeg har en Smugmug-profil hvor jeg deler bilder, mest privat men også bittelitt offentlig. Sist men ikke minst har jeg ikke nok selvtillit med bildene mine til at jeg synes de er gode nok til å dele på slike forum som dette (i tillegg har jeg fått med meg at bildekritikken ikke fungerer optimalt, og da faller jo motivasjonen bort...)

Jeg er også bare en glad amatør som har så mange andre interesser og ting som skjer (som nå: kommunevalg hvor jeg er kandidat) at det blir vanskelig å prioritere å bruke tid på alt som man gjerne skulle ønske.

Et siste moment er at jeg som oftest surfer på mobilen og forumet fungerer dårlig på mobil...

Julie :)
#12
#12
Elisabeth H.
5
Jeg tror, som flere er inne på, at jenter ikke er så opptatt av det tekniske, eller bildekvaliteten, bare motivet er bra. Ei venninne fortalte meg at hun hadde tatt seg den frihet å få skrevet ut et bilde jeg hadde tatt av hundene hennes. Hun skulle ha det på veggen. Er'ru spik spenna idiot, lurte jeg. Jeg sendte deg bildet på messenger, det er jo så komprimert at det er pinlig. Hun fortalte at de i butikken hadde sagt at det ikke kom til å bli så bra, men selv syns hun det ble kjempefint. Men faen da, jeg sitter jo med orginale. Hun kunne fått den. Men hun bryr seg ikke om det, for motivet var fint. Jeg var på tur i skogen og gikk forbi en traktor som sto og tittet ned på bygda og solnedgangen. Fantastisk! Hvor ofte ser man en traktor i solnedgang, med fjellene i horisonten. Jeg hadde ikke med kameraet, så det ble et bilde med mobilen, som jeg postet på facebook. Igjen var ikke kvaliteten viktig, motivet var jo "helt nydelig".

Jeg tror at jenter heller benytter seg av facebook eller instagram. Det er ingen bedrevitere på instagram, som absolutt må fortelle deg hvordan ditt bilde burde ha vært. Ikke at alle på instagram og facebook er tamme altså, men man kan velge å kun forholde seg til de hyggelige. Bruker man instagram kun for å legge ut bilder og man ikke er en rosa-blogger e.l. tror jeg ikke man får så mye negativ kritikk der. Nå kom jeg til å tenke på at det sikkert finnes fotogrupper på facebook. Det er kanskje mest menn der også?

Selv om jenter generelt nok er opptatt av å følge lover og regler, er vi kanskje ikke like opptatt av å følge eller diskutere alle foto-regler. Jeg er ihvertfall ikke spesielt opptatt av det. Vil jeg ha horisonten i midten, så har jeg horisonten i midten. Vi er kanskje heller ikke så opptatt av alle mulige teknikker og syns det er langt mer interessant å ta bildet, enn å redigere det når vi kommer hjem.

Egentlig mistenker jeg at veldig mange jenter syns bildene blir mer enn bra nok med mobilen. Også har vi kanskje et helt annet publikum vi ønsker å vise bildene til, enn et foto-forum. Jeg tar endel bilder av hundene mine. Får jeg et skikkelig bra bilde, tenker jeg ikke at det må jeg få lagt ut på foto.no. Det havner på facebook og instagram. Der det faktisk finnes folk som har interesse for hunder og derfor elsker å se bra bilder av hunder. Det er større sjans for at noen der setter pris på bildene, enn her inne. Det kan kanskje også være at jenter er mer opptatt av å vise fram hva de gjør, hva barna gjør, hvordan middagen ser ut og ellers hverdagslige skryteting.

Når det gjelder utstyr, er vi neppe så ivrige som mannfolka. Er det noe jeg trenger, undersøker jeg pris og kvalitet ved å google og lese tester. Vi er som regel ikke spesielt interessert i å diskutere utstyret vi har eller burde ha.

Er det noe jeg lurer på, vil jeg heller spørre noen som kan det, enn på forumet. På et forum er det ikke alltid så lett å skille ut hvem som vet hva de prater om og hvem som later som at de vet hva de prater om. Man må gjerne følge litt godt med en stund for å klare å skille dem fra hverandre.

Men så er det jo også mulig at jenter heller bruker tiden på kvinneguiden og andre skikkelig jentete forum. Kanskje det er så enkelt som at jenter ikke har interesse for foto, utover skrytebilder tatt med mobilen. Kanskje jenter heller vil se på bilder enn å ta bilder. Kanskje de fleste jenter syns et ordentlig kamera blir for avansert. Jeg kjenner flere med speilreflekskamera som aldri våger å teste noe annet enn auto.

Jeg bare spekulerer. Selv er jeg elektriker, jeg har en teknisk og praktisk sans, noe som jeg har merket meg at kan være litt fraværende hos endel jenter. Så jeg er ikke helt representativ for det kvinnelige kjønn.
#13
#13
Bård Ivar F.
bildeDu er ikke alene om å ikke forstå kvinner....som de fleste foto-nerder her inne ;)

Kvinner er impulsive
Kvinner tar bilder av følelser
Kvinner er ikke teknisk interessert
Kvinner må ha respons fra andre kvinner
Kvinner elsker selfies
Kvinner elsker likes
Kvinner elsker speil
Kvinner elsker mobiltelefonkameraet

Hvordan kan en MANN akseptere alt dette?

PS! Hvor er det plass til MANNEN i en kvinnes bilde?
(Legger ved et eks som illustrerer....)

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
#14
#14
Bjørnar P.
2
Det virker som mange kvinner er mer interessert i HVA de fotograferer enn HVORDAN, og er mer interesserte i å kommentere HVA andre har fotografert enn HVORDAN de har gjort det.
En bildekritikk som vi har her på foto.no oppmuntrer til å gi konstruktiv kritikk.
Kanskje er vi gutta for fokuserte på HVORDAN og for lite på HVA?
Åpner vi mer for samtaler om HVA vi fotograferer og dermed om hvordan vi finner de gode motivene, får vi kanskje et større engasjement fra damene også? Det kan vi gutta lære mye av.
Åpne uskalert versjon i eget vindu