Arild T.
Jeg bruker for det meste Fujifilm X-T1 og X-T2, men er også interessert i å prøve andre rennomerte merker. Har fått tilbud å kjøpe et fint brukt Nikon D800 til en gunstig pris. Vil dette være et kjøp som bare tilfredstiller min nysgjerrighet, eller er det en oppgradering av eksisterende kameraer? I tilfelle på hvilken områder?


Arild Thingvoll
#1
#1
Jonny N.
Ser ingen vits i det hvis du ikke har Nikkor objektiv (eller andre i F-fatning) fra før. Selv ville jeg gått for D810 som har lavere base-ISO og er uten slørefilter. Mulig at D800 er såpass billigere enn D810 at det er mere for pengene, men har ikke oversikt over bruktprisene.
Arild T.
Takk for innspill, Jonny!
Jonny N.
Jeg har vært misunnelig på sensorene til D800, D810 og D850 siden de kom på markedet. Men jeg har ingen Nikkor, så hva skal jeg med et en fantastisk sensor i et hus som jeg ikke har objektiv til?

(jeg har en Micro-Nikkor 55mm nå som jeg bruker via adapter på Leica M, men kan fortsatt ikke se noen grunn til å kjøpe et av disse kamerahusene)
Arild T.
Takk for ytterlegare informasjon, Jonny!
#2
#2
Arne V.
1
Hei Arild, eg var i samme situasjon i fjor. Har brukt Fujifilm i fleire år, men då eg fekk tilbud om eit ubrukt Nikon D800 m/booster og 50/1,8 mm måtte eg berre slå til. Kanskje litt grunna nysgjerrigheit, men mest for å henta fram fortida med store tunge hus, fullformat, lyden av speilet etc. Artig ei stund, men fant ut at speilløst er klart å foretrekke og difor ingen grunn for å vekke fortida til liv. Greit å få det stadfesta basert på eiga erfaring. Eg selde difor Nikon. Skal eg forsøke noko anna no må det bli speilløst full- eller mellomformat.
Arild T.
Erlend S.
1
D 800 og booster, det er digert og tungt. Nikon har mye lettere fullformatkameraer, som f,eks D 750 og DF. En helt annen verden! Forskjellen på tungt og lett er som forskjellen på jobb og fritid. Jeg anser D 800 som ett proffkamera på godt og vondt.
Arild T.
#3
#3
Erlend S.
1
bildeJeg har både Nikon DF, D 800 og Fuji X-E1. Liker alle sammen. D 800 er den tyngste av de. I det siste har jeg hatt DF med den gamle og lette AF-D 35mm 2.0 som førstevalg. Det fungerer for meg, og denne kombinasjonen føles ikke tung. D 800 med Af-s 28 1.8 veier ganske mye mer og det er mer prosjekt å bruke noe slikt.

Her er ett DF-bilde tatt med 35mm 2.0:

Jeg synes denne kombinasjonen i disse lysforholdene gir teknisk klarere bilder enn X-E1 med 18-55 2.8-4 ois. I bedre lys er Fuji like bra.
Audun S.
1
Fuji med 23 f1.4 kan vel bortimot måle seg med DF og 35 f2?
Erlend S.
Det kan godt tenkes, Audun. Jeg har aldri prøvd Fuji 23 1.4. Lyssterk fastoptikk er helt klart et konkurransedyktig alternativ til å gå opp i format, og Arild sine kamerahus er forøvrig mer moderne enn min X-E1
Arild T.
1
Ja, 23 mm f1.4 har jeg og er et godt objektiv. Men 16 mm, f1.4 er hakket bedre, etter min mening.
Audun S.
#4
#4
Per Inge Ø.
Hvis man skal kjøpe et Nikon-kamerahus med "fullformat"brikke, vil jeg anbefale Df, D810, D750 eller D850, eventuelt D4 eller D5, fremfor D800. D800 har problemer med speilvibrasjoner innenfor bestemte lukkertidsområder, og selv om disse kan unngås ved å unngå de "sårbare" lukkertidene reduserer det bruksområdet. Videre er egenskapene i mørke bedre på de kamerahusene som er nyere enn D800 inkludert Df.

Generelt om speilløst kontra speilrefleks, er speilløst å foretrekke dersom video er viktig eller kanskje viktigst.

Hvis stillbilder er viktigere enn video, kan det være grunn til å minne om at fordi et speilreflekskamera har en optisk søker og en bildebrikke som "hviler" mellom eksponeringene vil strømforbruket være langt lavere slik at batteritiden vil være betydelig lengre med et speilrefleksmamera, målt i antall eksponeringer og brukstid pr. mAh batterikraft. En optisk søker med glasselementer er også upåvirkelig av kulde, et optisk system hverken fryser eller blir tregere i mange kuldegrader. Endelig er en optisk søker klarere enn en elektronisk projeksjon slik at den optiske søkeren gir et mer behagelig bilde hvis man observerer gjennom søkeren i lange perioder, selv om søkeren ikke nødvendigvis er lysere.

Per Inge Østmoen
Erlend S.
Per Inge, du gjentar hele tiden dette med batteri, og vet du hva, det er faktisk et poeng. Skal jeg ta mange bilder med Fuji må jeg hele tiden passe veldig på å ha med minst ett ekstra fulladet batteri, og det har ikke alltid skjedd. Sånn sett er DF en befrielse, som klarer seg hele dagen på batteriet sitt. D 800 har enda større batteri enn DF.

Disse speilristeproblemtidene til D 800, hvilke er de? Jeg har ikke lagt merke til det, men jeg har lagt merke til at DF har en bedre demping, og jobber mykere. Kanskje det er litt derfor jeg er mer glad i DF? Eller kanskje det er ett eller annet med brikka som tiltaler meg?
Arild T.
Takk for innspill, Per Inge!
#5
#5
Arild T.
1

Konklusjon: Det blir ikke at jeg kjøper Nikon D800. Argumentene deres har overbevist meg. Takk for råd og tips til dere alle!
Arild Thingvoll
Åpne uskalert versjon i eget vindu