Agnar H.
bildebilde
Han mange hundre dias godt lagret i arkivbokser. Kan tenke meg på scanne og lagre en del av disse digitalt. Har sett på et par scannere; Epson V550 og Canon 9000F Mark II. Noen som har erfaring med disse? Andre forslag? Har ikke tenkt å kjøpe en alt for dyr og avansert scanner, men bør være med skinner der flere dias kan monteres og scannes samlet. Prisramme ca 2000,- Har både Kodachrome med papprammer og Fujfilm og Agfa med glassrammer. Trenges det noen justering, eller er det bare å legge de i rammene og scanne i vei?
#1
#1
stein kjetil S.
Hei Agnar

Jeg er totalt amatør på scanning. Men har en Epson V600 som brukes litt til både papirscan, diascan og negativ scan. Og jeg må si at jeg er imponert over denne saken, hvor enkel den er; den sluker 5 dias eller 5 negativer i slengen, software er super enkel og intuitiv, men også med masse muligheter om man ønsker det... automatisk oppdeling av negativstrimler eller enkelt dias` foreslås automatisk, ¨Ice¨ støvfjerningsfunksjonen ligger inne...

Så er det også helt sikkert slik at spesialscannere til kun dias/negativ er bedre på mange måter. Den kvaliteten jeg føler at jeg får ut kan tross alt ikke kalles ¨fullverdig¨ kopi av originalen fra dias eller negativ (PS: om du f.eks vil jobbe med en prosess med film i kameraet og seriøst jobbe videre med dette grunnlaget, så er scanneren definitivt IKKE god nok...). Men om målet mer er å ¨ta vare på¨ ting, så mener jeg at jobben gjøres enkelt og bra.

Og dyrere scannere er helt sikkert også raskere.

Men alt i alt superfornøyd med ¨denne lille saken¨... ;-)
#2
#2
Erlend S.
Du kan få scanneren min. En Agfascan Xy-15. Beste flatscanner noensinne. Kostet over 300 000 og veier ett par hundre kilo. Glassplata er ripete. Må hentes med kranbil. Bruker scussykabel og gammel powermac, men kan kjøres med Fuji lanovia programvare også..
Agnar H.
Scussykabel går nok ikke, ellers hadde dette vært et kupp. Regner med den går for rundt 200.000..?
Erlend S.
Gratis eller småpenger tror jeg. Glassplata må erstattes eller poleres, og så var det det med datamaskin. Den trenger noe med scussi. Jeg har en G3 med agfascan programvaren Color Exact, men g3 er litt ute av form. Jeg har fått byttet børster på motoren . Optisk er den nydelig. Rodenstock, 5000ppi oppløsning evt. 10000 jukseoppløsning.Kan scanne storformatdias som er a3+
Erlend S.
Med slik overgang så burde kanskje en hvilken som helst windows pc kunne kjøre scanneren med Fuji lanovia programvare. Fuji lanovia er ganske identisk, untatt fire deler, som jeg tror er karroseriplater.
Edvin S.
Fantes andre løsninger for SCSI til PSI. Ta et søk med Google med SCSI to USB
#3
#3
Edvin S.
Hva med ditt eksisterende utstyr? Bruke ditt kamera, ha en belg/makro, lysbildefremviser osv. Det finnes utallig løsninger. Søk DIY dias scanning på youtube og bli inspirert.
#4
#4
Agnar H.
Takk for svar og innspill. Tror nok Agfascan Xy-15 blir litt over det jeg hadde tenkt, men sikkert utmerket den.

Selvsagt mulig å sette en eller annen diasforsats på kamera og digitalisere bildene på den måten. Ser mange av disse løsningene er rimelig, mer usikker på kvaliteten. Disse scannerne jeg henviste til kan ta 4 dias i slengen. Det er en fordel. Tror jeg holder meg til planen om noe slikt, men fortsatt åpen for forslag,.
Åpne uskalert versjon i eget vindu