Holger S.
Hei.
Kanskje dette innlegget heller burde vært plassert under "bildebehandling" eller "diverse", men jeg prøver meg her.

Jeg har tatt bruk en scanner av typen Nikon Coolscan V ED. Jeg er en nybegynner på scanning og har ellers lite erfaring med bildebehandling. Jeg skal scanne mye lysbiler og noe fargefilm og svart-hvitt-film. Noen av bildene skal trykkes i ei bok, så jeg er på jakt etter god kvalitet. Bildene som skal trykkes, skal etterbehandles av en som har greie på dette.

Men - det jeg lurer på er: Bør jeg gjøre noen justeringer av bildene i scanneprosessen? Er det noe som best lar seg rette opp her framfor i et bildebehandlingsprogram etterpå? Det eneste jeg gjør nå, er å innstille bildestørrelsen og oppløsning, og jeg har skrudd på automatisk støvfjerning (ICE). Så bare scanner jeg og får høyoppløselige TIF-filer.

Er det noe jeg bør gjøre annerledes? I så fall hva - og har dere tips til steder der jeg kan lære mer?

Med vennlig hilsen
Holger Schlaupitz
nysgjerrig
#1
#1
Richard T.
Så lenge du treffer greit med eksponering og hvitbalanse, så er det tut og kjør. Resten fikses i ett bildebehandlingsprogram.

Støvfjerningen fungerer på dias (-Kodachrome) og fargenegativer. Den fungerer ikke på svarthvitt. Desverre. Sjokkerende mye striper på en del av det jeg har skannet fra sort/hvitt.

Vet ikke hvilken software du bruker. Selv bruker jeg Vuescan. Litt gammelt brukergrensesnitt og synes ikke alle slidere gjør noe logisk, men jeg opplever at skann blir bra.
Åpne uskalert versjon i eget vindu