-
Avsluttet konto 131040
Hei, og God Jul
Her er noe å fundere på i romjula... Har fremkallet 3 filmer nå, den første ble OK, den andre fullstendig blank,,, Den tredje delvis blank, dvs fikk 5 bra eksponeringer fra 24. Jeg har gjenbrukt kjemikaliene, men de er bare et par uker gammel. Noen tips? Bruker Nikon F3HP, og det bruker fungere.

Odd
#1
#1
Ståle V.
Er dette svært gamle filmer? Fikk en svarthvitt-film i retur helt blank en gang, men den var veldig gammel. Antakelig så hadde jeg også grovt undereksponert den filmen.
#2
#2
Odd S.
Odd R skrev:
...den andre fullstendig blank,,, Den tredje delvis blank


Blank som i ueksponert film om jeg forstår deg rett.

Siden du bruker speilrefleks og komponerer ved å se i søkeren, kan vi vel utelukke at objektivdekslet er på.

Lukkerfeil er en mulighet. Springblenderfeil slår ut motsatt, dvs for mye eksponert og mørk/tett film.

Filmtransport er en annen feilkilde. Rullen med noen blanke og noen ok eksponeringer kan kanskje inneholde et spor avhengig av om det var bare blanke i starten av filmen eller bare blanke i slutten av filmen. Tilfeldige blanke rammer hist og her langs filmen, tyder mer på lukkerfeil.

En hel rull med blanke (ueksponerte) rammer kan muligens komme av feil på filmtransport (filmfremtrekk). Det kan også skje om du ikke har tredd filmen riktig. Noen kameraer hadde en mekanisme som "følte" filmtransport og enten indikerte det på kameraet eller krevde filmtransport for å spenne lukkeren for neste eksponering. Jeg er usikker på om Nikons F3-modeller hadde det. Kan du utføre filmfremtrekk og utløse lukkeren uten at det er film i kameraet?

En mulighet er selvsagt at du har eksponert så lite at det ikke engang slører filmen (nattbilder ved minste blender og korteste lukkertid...)
#3
#3
karin s.
Delvis ueksponert gilm
Du har ikke brukt fremkallervesken om igjen? I boksen?Den går kun engang, men de andre kan brukes flere ganger!
Mvh Karin.

kes
-
Avsluttet konto 131040
tusen takk alle sammen!! Sjekket det meste dere nevner, men mistenker Karin har rett!!! Jeg brukte fremkallervesken tre ganger!!! Kostet meg dyrt!! Filmene er helt ferske! Det blir ny etter jul!!!
Med Vennlig Hilsen Odd
Inge Martin F.
Viss du bruker fremkaller om igjen, må du ha den på ekspasjonstank og sørg for å få ut mest mulig luft. Det er oksygen som «dreper» fremkaleren mest men også bruken, så du må justere eksponeringen etter kor mykje den er bruk før.
Eit triks er å blande i litt ny kjemi, men uansett vil det bli litt prøving å feiling.
Det går sjølvsagt an å sjekke kor frisk kjemien er med ein bit av filmen også.
-
Avsluttet konto 131040
Har den paa ekspansjonstank, men dette var pulver blandet med vann, saa maatte blande allt. Finnes det flytene som kan deles opp?
karin s.
Ja. Du får kjøpt flasker Som holder lenge, må tynnes ut.kodak t Max f.eks, finns sikkert flere. Lykke til.
Mvh Karin.
#4
#4
Dag T.
En liten kontroll: Når du sier ueksponert, mener du da at du ser bildenummer i kanten av filmen, men det ikke er noe i filmrutene? I så fall er det kameraet.

Hvis du ikke ser bildenummerne i kanten heller er det sannsynligvis fremkallingen.

http://thrane.name
-
Avsluttet konto 131040
Ingen bildenummer, er nok det at jeg brukte samme fremkalling kemi 3 ganger
Odd S.
Odd R skrev:
Ingen bildenummer, er nok det at jeg brukte samme fremkalling kemi 3 ganger


Hvordan ubrukelig fremkaller klarer å få fram "...5 bra eksponeringer fra 24" på en film, er uklart for meg. Utsagnet fikk meg til å trenke at årsaken måtte være noe annet enn feil kjemi eller at du i vanvare hadde helt rent vann på fremkallertanken. Åkke som, det er fint hvis problemet er løst.
Odd S.
eller fremkalt rett i fiks.
-
Avsluttet konto 131040
Det som skjedde var at etter første fremkalling, så hadde jeg væsken over på en tank som er kjøpt for formålet. Første filmen gikk greit, største problemet var å flytte filmen til spolen. Den neste filmen åpnet jeg i mørkerommet, fikk den på spolen og brukte den samme væsken, så stopp, fix og vann. Den ble helt blank. Den tredje gikk lettere å få på spolen, igjen brukte jeg samme væske, og fikk 4 helt Ok negativer, 5-6 utvaskede og resten blankt. Skal skaffe ny væske og forsøke igjen..
karin s.
Før fikk man kjøpt film i metervis. Klipte passende lengder og satte i tom filmkasett, men vet ikke om det fås kjøpt lenger, mye rimeligere.sjekk med forhandler!
Åpne uskalert versjon i eget vindu