Peder B.
Jeg er 17 år og har vært frilansjournalist i lokalavisen min siden jeg var 13 (2014). Jeg jobbet i lokalavisen frem til august i år, og fikk en lønn på 1000kr per sak.

Nå har jeg gått over til lokalavisen som dekker både hjemkommunen og 4 nabokommuner. Der har jeg tegnet frilanskontrakt og får 150kr i timesbetaling.
Jeg tar som regel oppdrag med å lage reportasjer fra arrangementer der jeg lager bildeserie, intervjuer flere personer, har live stream på nett og skriver saker på rundt 1000 tegn.

Siden jeg har jobbet ved siden av skolen de siste fire årene, og sett på journalistjobben nærmest som en "hobby", har jeg ikke tenkt alt for mye på lønnen.

Det er først nå at jeg begynner å tenke på frilanssatsene og ser at timebetalingen er lav.

Skal jeg ta til takke med 150kr i timen fordi jeg bare har vært journalist i 4 år, eller burde jeg be om høyere lønn?

Jeg går på medieproduksjonslinjen på videregående skole nå, skal så være lærling hos en fotojournalist i to år og deretter tenker jeg å ta en bachelor i fotojournalistikk. Jeg satser på en karriere som journalist og ønsker å lære om hvilke rettigheter jeg har osv.

Takk for respons.

Nøkkelord:
#1
#1
Edvin S.
1
For førti år siden var jeg litt eldre enn deg og hadde lov til å kjøpe øl. Jobbet først fremst som freelance fotograf, men skrev også noe. Da fikk jeg kr 300 pr bilde som kom i avisen og på pubben fikk jeg kjøpt halvlitre for kr 12. Finn ut antallet øl jeg fikk og hva halvliteren på den nærmeste pubben er. Da vet du hva jeg fikk i dagens kroneverdi.

Som freelancer må en regne med å jobbe i de mest ugunstige tider av døgnet og uka, og det tilbudet du har fått, er å spytte på deg. Rett ut. Si det til redaktøren, hilsen meg.
#2
#2
Ulf Erik A.
1
Regner med at du må holde utstyr sjøl. En tommelfingerregel er at om du få inn tre kroner, går halvparten med til å holde utstyr og drifte deg sjøl om du er effektiv. Da sitter du igjen med knapt ei etter skatt . Pluss egen risiko. Dermed kan en frilanser aldri sammenlignes med en fast ansatt! Du skal faktisk ha mer pr time enn dem!
150 kr pr time er latterlig og knapt ei polsk lønning! Redaktøren og avisa har godtatt Frilanssatsene (google dem) og i prinsippet bundet seg til disse.

Ulf E
Edvin S.
1
Ikke tro at du får en polakk til å jobbe for den lønna.
Åpne uskalert versjon i eget vindu