Vegard T.
Nikon 9000 ED leveres med flere filmholdere, glassløs, med dobbelt glass, og for mounted film, eller slides... Mye styr med mange glass, og filmflater som skal holdes rene for støv, avmaskingsstriper, og mye fikling... glassløse gir fort buling av film, og uskarpe bilder i hjørnene på 120 film, og når en benytter glass blir det fort vel mye styr. Dessutyen får en, en langt mere problem med "moire" med den dobble glassholderen..

Enkleste, og beste resultat får en egentlig ved å montere "negativ 120 film" i ramme for slides, og bare knalle det i filmholder for dette. Da fjerner en underste glasset i lysbilderammen slik at antinewtonglasset ligger over blanksiden på filmen, og presser filmen plan her (dvs. det er ikke glass under emulusjonssiden)..

På slikt vis, langt mindre plunder, ingen moire, og plan 120 film, men så hadde en noen spørsmål ved å gjøre det slik, da de ulike holderne har noen huller på forskjellige steder i front av selve holderen, her. En form for kode, avlesning (ev. automatikk) for den enkelte filmholder...

For slides (positiv film), er jo det hele kurrant, for den farvestyrer jo ut fra calibrering, eller it 8., men det er når en bruker, eller monterer negativ film i lysbilderamme i denne holderen, en er usikker på hva scanneren stiller inn, eller ikke inn via disse "kodene", eller hølene i holderen der fremme.. Eller tvangskjører en dette manuelt med valgene i programvaren uansett (fks montere holder for og med slides, også velge "negativ translet" i scanneprogrammet).. Overkjøre automatikken..

Noen som kjenner Nikon ED, og kan forklare hva en egentlig går glipp av, ved å gjøre det slik (for det var nå desidert enklest å scanne fra lysbilderamme slik) ?Det je
Nøkkelord:
#1
#1
Jonny N.
Jeg forsto egentlig ikke spørsmålet ditt, men ettersom ingen andre har gitt deg et svar kan jeg foreslå denne linken (finnes på engelsk også oppe til høyre hvis du foretrekker det): http://www.filmscanner.info/NikonSuperCoolscan9000ED.html
Vegard T.
Fant ingenting i teksten der om dette, men om du scroller nedover siden der til fotoene av de ulike filmholderne der, så ser du at det er små kvadratiske huller i endestykkene på hver enkelt av dem, og da med ulik plassering... tror dette er huller for gjennomlysning, og ev koding med presset av scanner, ev programvare.. noen som kan fortelle meg noe mere om disse kvadratiske hølene, og hva de er godt for, egentlig... ev, om ev preset uansett kan overprøves i scannerdriveren/programvaren ?
Jonny N.
Jeg har kun ED 4000 på lån og kan ikke hjelpe deg der.
Jonny N.
PS: Jeg har ikke fulgt med her i den senere tid, men lærte en del her tidligere: http://www.rangefinderforum.com/forums/forumdisplay.php?f=148
Odd S.
Vegard T skrev:
...noen som kan fortelle meg noe mere om disse kvadratiske hølene, og hva de er godt for, egentlig... ev, om ev preset uansett kan overprøves i scannerdriveren/programvaren ?


På side 52 i manualen er det et bilde/en figur som viser flere typer filmholdere. Antall hull og hvor de er plassert på en tenkt linje, varierer mellom filmholdertypene. Jeg *gjetter* at hullene (antall og mønster) danner en kode som forteller skanneren hvilken type filmholder brukeren har satt inn, og at skanneren bruker dette til å bestemme skan-arealer og annet.

Jeg fant link til nedlasting av manualen her: http://www.nikonimgsupport.com/ni/NI_article?articleNo=00...lang=en_US
Vegard T.
Ja, "tror" selv de hullene har med preset å gjøre (eller forhåndsinnstillinger), men er usikker på om en ev. kan overkjøre disse automatiske innstillingene (fks ved å montere "negativ film" i diasramme, og benytte filmholder for positiv film, for deretter velge translent negativ film i scannerdriveren, eller programvaren..

Ved å scanne negativ farvefilm, er det jo også en slisse i negativholderen for dette, som da leser blank filmbase, og kompenserer for dette... lurer egentlig på hva de ulike hølene leser, o0g justerer egentlig...

Hadde vært prinsippielt viktig å kunne vite det... spesielt når en scanner ikke bare positiv translent (dia) i dias, eller mountet film holder, men rubbel og bit (dvs både translent positiv,og Negativ, farve som sorthvit, via lysbilderammer slik... (bruker kun mounted film holder)..
Åpne uskalert versjon i eget vindu