Bjørn S.
Jeg har gående et langtidsprosjekt med å scanne min fars Kodachrome samling fra 1960-tallet på en Minolta Dimage Scan Elite 5400. Da jeg startet med scanningen leste jeg meg opp på bruk av Kodachrome og ICE, da en god del av diasene hadde riper og andre urenheter, og fant ut at min scanner samt Nikon Coolscan 9000 er blant de få scannere der ICE fungerer på Kodachrome. Så jeg har scannet en god del av samlingen med høyeste oppløsning, ICE og ellers mest mulig nøytrale innstillinger i Minolta Dimage scanner software (ICE fungerer kun i orginal software på denne scanneren, derfor har jeg ikke brukt Vuescan eller Silverfast).

Resultatet av min scanning har blitt ganske bra synes jeg, helt til jeg begynte å lese meg mere opp på Kodachrome scanning. Jeg skjønner etterhvert at jeg ikke har tatt hensyn til Kodachrome sin helt unike tonalitet. Mange benytter Silverfast i kombinasjon med "Kodachrome IT-8 target" for kalibrering av scanneren for å få frem korrekte scan av Kodachrome.

Ettersom jeg ikke har IT-8 target for Kodachrome og heller ikke liker Silverfast, har jeg følgende spørsmål:

Dersom jeg scanner Kodachrome som linear 16-bit, altså henter ut all informasjon fra Minolta scanner sensoren, vil jeg kunne justere tonalitet i etterkant, slik at jeg kommer frem til en korrekt Kodachrome tonalitet? Jeg ser også for meg å bruke diasfremviser som referanse, for slik jeg har forstått det er det kun når Kodachrome blir projesert at farvebalanse og tonalitet blir korrekt (altså med tungsten lyskilde).

Jeg takker på forhånd for gode råd om Kodachrome scanning.

#1
#1
-
Avsluttet konto 76534
Hvis du har mange flaks (og/eller investerer mye tid) vill du kanskje kommer på enkelt bilder forholdsvis nært kodachrome med henhold til farger/detaljer og tonalitet. Problematisk er at du har mange bilder som er sikkert tat under forskjellig lysforhold og fra forskjellig scener. Dette mener at det blir veldig tungvint å lage en preset som passer for alt hva igjen mener du må redigere mer eller mindre hvert enkelt bilde. Her kommer IT8 target til hjelp.
Forskjellen mellom kalibrert (Kodachrome IT8) og ukalibrert vill (for de fleste) bare ses hvis en projiserer en kodachrom dia og en scannet bilde på siden av men er mestendels tydelig synlig. Du kan sjekke på forskjellig preset som finnes verdensrund hvis du for eks. benytter LR. Denne er mer eller mindre bra, mestendels avhengig av prisen du er villig å betale.
Teknisk sett er det ikke mulig å få en 100% likhet med en analog bilde om dette er kodachrome eller noen annen film.
Hilsen
Thomas
http://taggar.foto.no
Bjørn S.
Takk for dine råd Thomas! Jeg tror jeg skal prøve å få kjøpt et Kodachrome IT-8 target og sjekke ut dette.
-
Avsluttet konto 76534
Ingen problem.
Kodachrome target er veldig dyrt. Hvis det blir for mye er det kanskje en mulighet med en scannerkalibreringssoftware som for eks. fra XRite for å kommer litt nærmere til originalen. Her kan du bruker forskjellig referansefiler for filmer under kalibrering/profiling.
Lykke til.
Bjørn S.
Hva med prøve vuescan? Har innstillinger for Kodachrome.
Åpne uskalert versjon i eget vindu