Hilde Charlotte B.
Jeg har kjøpt mørkeromsutstyr og ønsker å lage et mørkerom hjemme. Jeg har bare så vidt prøvd meg på analogt arbeid før, tok et bittelite kurs i fjor. Hva bør jeg tenke på når jeg innreder et mørkerom? Kjekt med erfaringer før jeg setter i gang. Problemet er hvor jeg skal ha det og hvor stor plass jeg kan klare med meg. Hva er en enkel måte å få dette til på?
#1
#1
Bjørn E.
Veldig avhengig av hvordan du bor, ett mørkerom kan være utrolig lite eller utrolig stort eller noe midt i mellom.

Jeg har akkurat ordnet meg et mørkerom på en veldig original måte. Vi har en badstue som er ca 2*3 meter med to benker over og utenfor hverandre på 2m veggen. Benkene kan lett fjernes, så jeg tok vekk den lave benken, og laget en kasse under den øvre benken.

På den øvre benken har jeg forstørrelsesapparetet, filmer, papir og tørre ting, på lokket av kassa står badene.

Med andre ord, setter i film, eksponerer etc. på benken, og fremkaller og fisker på lokket av kassa som er under benken.

Når rommet brukes som badstue ryddes alt ned i kassa, den nederste benken sette på plass og det er badstue, Max 5 minutter for å bytte funksjon.

Hemmeligheten er at det ikke er veldig kaldt langs gulvet på en badstue og den brukes ikke veldig lenge hver gang.

Dette er en mulighet, andre blender vinduer med isopor, sort tøy etc. og bruker bad eller kjøkken. Et kjeller rom er også mye brukt. La fantasien råde!!!!
#2
#2
Dag T.
Du trenger egentlig ikke mye plass.

Da vi pusset opp vaskerommet sørget jeg for at vi fikk en benk med vask i den ene enden, og i den andre enden plasserte jeg kopieringsapparatet. Når vi ikke bruker det som vaskerom plasserer jeg karene for fremkaller, skylling og fix mellom kopieringsapparat og vask.

Alle kjemikaliene står i skapet under.

Tidligere har jeg rett og slett hatt en benkeplate som kunne settes over doen på et bittelite gjestetoalett, slik at jeg såvidt fikk plass til karene og kopieringsapparatet, og brukte vasken til skylling. Det fungerte fint så lenge jeg ikke skulle lage store kopier (over 18x24cm).
#3
#3
Tore F.
I min ungdom lagde faren min et mørkerom til meg i kjelleren ved å dele av en vindusfri kortende av et kjellerrom ved hjelp av baderomsplater (som nok lå igjen hjemme etter en oppussing) og satte opp en arbeidsbenk av en splittet baderomsplate. Materialbehov tre gamle baderomsplater, 20-25m 2x4" til stendere og til ramme for arbeidsbenk, en gammel innerdør og litt silikon for lystetting. :-)

Jeg vil gjette at rommet var ca 2.50 x 1.50 meter og jeg kan ikke huske at jeg følte noe behov for mer plass. Det er jo ikke mye som behøver å lagres der inne.
Åpne uskalert versjon i eget vindu