Hilde Charlotte B.
Jeg er nysgjerrig på det å lære seg å bruke storformatkamera. Er det vanskelig å lære?
#1
#1
Dag T.
1
bildeDet spørs på kamera og ambisjonsnivå. Jeg har et som ligner en oppblåst Leica M4 på steroider (se bildet), og det er ikke så veldig mye vanskeligere enn nevnte M4, det vil si veldig manuelt. Om du virkelig vil utnytte formatet fullt ut ville jeg nok anbefale et kurs. Bjørn Joachimsen er blant dem som underviser i sånt
http://bjorn-joachimsen.com/2016/11/03/workshop-i-storfor...afi-bleik/

Ellers finnes en Facebook-gruppe, Analog geeks Scandinavia, med mange som kan mye om storformat.

http://thrane.name
#2
#2
Lasse S.
bildeÅ eksponere et stort format er ikke vanskeligere enn et hvilket som helst annet manuelt kamera. Men hele moroa med disse kameraene er dog ,for meg, alle mulighetene for å påvirke perspektiv og skarphetsplan. Det er ikke så vanskelig det heller. Egentlig ganske logisk, og veldig nyttig, men eksponeringen kan være litt vrien fordi den varierer med belguttrekket/fokuseringsavstanden. Det finnes masse litteratur og sikkert videoer på nett.
En veldig lettforståelig bok jeg har er: "The View Camera" av Harvey Shaman.
Jeg har snekret meg dette kameraet, som har noen av storformatmulighetene med et digitalt kamera som bakstykke.
Erlend S.
1
Dag har ett stivt kamera, som er enkelt, Lasse har ett tilt-shift kamera som er morsomt. på en annen måte. Begge deler har sin sjarm. Dersom du vil ha tilt-shift Så er Sinar P/P2/P3/C det enkleste å tiltfokusere med fordi man fokuserer på den stiplede linja på mattskiva og setter deretter lupa på det andre punktet der skarphetsplanet skal gå igjennom og tilter til den er skarp. Sinar P er stor og tung, og mange velger noe som er lettere å bære men litt mer tuklete å jobbe med. Det som er vanskelig er at det kan bli litt mørke arbeidsforhold under tørklet.

Hilde Charlotte B.
tusen takk for tilbakemeldinger. Dette var nyttig, og det er godt å høre at det finnes kurs!
Torbjørn A.
Skaff deg eit rimeleg kamera og sett i gang!
Eg kjøpte eit Linhof Kardan Color med ein Super-Angulon 121mm for ein del år sidan. Betalte ca kr 4000, så det var ein overkommeleg investering. Det var eit heilt greitt kamera til å lære prinsippa, sjølv om det var litt klumpete å ha med på tur.
Skulle du vere intressert, så har eg eit hefte på pdf-format som gir ein grei introduksjon.
Erlend S.
Jeg er egentlig mest enig med deg Torbjørn, men Linhof Cardan Color er egentlig ikke noe rimelig kamera. Dette er gromme saker. Bra mekanikk, og det var i sin tid dyrt. Det som er litt morsomt nå i våre digitale tider er at fantastiske kameraer som ar kostet massevis av titusener er å få tak til en hyggelig sum, og noen av disse nydelige greiene fra f.eks Linhof er så bra at de kan fungere i hundre år og mer.
Dag T.
1
Hmmm, det er mulig jeg får tilgang på et mørkerom med 4x5-forstørrer nå, så da begynner det å friste med noe sånt...
Hilde Charlotte B.
jeg er interessert, dersom jeg får kjøpt et slikt kamera :-D
Torbjørn A.
Send meg ein epost, så skal eg ordne det.
Åpne uskalert versjon i eget vindu