Marianne M.
bildebilde
Jeg har nettopp begynt å bruke mitt kamera igjen. Jeg har et Canon 1100D. Problemet nå er at jeg ikke får stilt ned blenderåpningen mer enn 4,5? Jeg skjønner ikke dette. I går hadde jeg det på 3,5, idag 4, og nå får jeg det ikke lengre ned enn 4,5. Trykker som vanlig og roterer med hjulet, men det vil ikke gå lengre ned enn F4,5. Har noen tips til hva dette kan være? Prøvde meg på bruksanvisnigen, men ble ikke noe klokere da de foreslo det jeg gjør som er å holde ned AV knappen og snurre på hjulet.

På linsen min står det
EF-s 18-55mm 1:3-5-5.6 IS II
#1
#1
Bård Ivar F.
står zoomen på 18mm?

http://nurburgring.info
Hosted by ProIsp
Marianne M.
Nei det gjorde det ikke! Viste ikke at det måtte det, er ikke så flink med dette enda. Tusen takk skal du ha, nå fikk jeg det ned på 3,5!! :D
-
Avsluttet konto 80910
1
På objektivet står det f/3.5-5.6. Det betyr at den maksimale blenderverdien (lysstyrken) blir dårligere jo mer du zoomer inn. På 18 mm er den f/3.5, og på 55 mm blir den begrenset til f/5.6.

På dyrere objektiver kan du ofte beholde en fast, stor blender (f/2.8) uansett hvor mye du zoomer. Alternativt kan man kjøpe fastoptikk, som ofte er både rimelig og (enda mer) lyssterkt.
#2
#2
Odd S.
1
Marianne M skrev:
...På linsen min står det
EF-s 18-55mm 1:3-5-5.6 IS II


Ja, og det er en sammenheng mellom de to områdene (brennvidde og blender). Det er muligens enklere å se om du setter de på to linjer, slik:

18 - 55
3.5 - 5.6

Ved 18 mm brennvidde er største blenderåpning 1:3.5. Ved 55mm brennvidde er største blenderåning 1:5.6. Ved brennvidde mellom 18mm og 55mm er største blenderåpning en verdi mellom 1:3.5 og 1:5.6.
Marianne M.
Nå skjønner jeg! Takk for god forklaring! Ble litt klokere nå!
Er det slik at det er kun linsen som bestemmer hvor stor blenderåpningen er? Så hvis jeg kjøper meg en linse på la oss si 2,5 så vil kamraet klare å justere det ned til det? Slik at jeg ikke har en linse som kan gå ned til 2,5 i blenderåpningen, men kamraet vil ikke skru seg ned dit? her helt grønn på dette området..
Odd S.
1
Marianne M skrev:
...Så hvis jeg kjøper meg en linse på la oss si 2,5 så vil kamraet klare å justere det ned til det?


Ja, blender er en egenskap ved objektivet.

Blenderverdien er et forholdstall der brennvidde divideres med en diameter ("lysåpning" målt en bestemt plass i objektivet). Du vil ofte se blenderverdien angitt som f:3.5 i stedet for 1:3.5. Bokstaven "f" brukes om brennvidden (focal length).

Det er denne brøken, forholdstallet, som gjør at blenderverdier som skrives uten divisjonstegn (kolon eller skråstrek) synes å være motsatt av det man skulle tro. Blender 2 betyr større lysåpning enn blender 8 fordi 1:2 (1/2) er større enn 1:8 (1/8). På objektivet og/eller i kameradisplayet står det bare tall som 2 og 8. Det der finner du snart nok ut av.
Marianne M.
Tusen takk for godt svar! Du forklarer det veldig godt også, på en enkel og forståelig måte for en nybegynner!
Tror jeg skal gå til innkjøp av en linse som har vidvinkel og en blender som har større åpning! Veldig glad i landskapsbilder og nordlysbilder.

Ha en superflott helg!
Åpne uskalert versjon i eget vindu